Deník Michelangela blázna

Deník Michelangela blázna https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155110/denik-michelangela-b-155110.jpg 4 45 8

Pohled na umělecký i lidský zápas jednoho z největších představitelů italské renesance - sochaře, malíře, architekta a básníka Michelangela Buonarrotiho.

Literatura světová Umění Historické romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Diario di Michelangelo il pazzp , 1968


více info...

Přidat komentář

Veromika
20.04.2023 3 z 5

Za mě oddechova knížka o jednom z největších umělců te doby a dalo by se říct, že i dnešní. Michelangelovu tvorbu mám ráda a i zde jsem našla spousty zajímavých věcí z jeho života. Forma mi přišla i trochu přehlednější než Kamen a bolest od Schulz.

Kabuky
05.06.2022

Čtivé.


Hobo
03.04.2021 4 z 5

Nu, Schulzův Kámen a bolest to není, to asi nelze překročit, nicméně i tento popis Michelangelova života má svou hodnotu. Forma vlastního deníku samozřejmě omezuje autorovy možnosti v líčení, ale i tak stojí za přečtení. V každém případě je čtenáři nabídnut celý umělcův život, což má svou hodnotu. Ale zase: zvolená forma neumožňuje do hloubky vykreslit všechny historické okolnosti a osobnosti, podat plný obraz doby, jak to udělal Karel Schulz... Plus knihy je v oné sondě do uvažování, jak o tom píše JoeSurikata.

JoeSurikata
05.03.2019 5 z 5

Znamenitá kniha, zažehla ve mně zájem o italské renesanční umění. Bravurní sonda do uvažování umělce, navíc napsaná svěžím stylem, takže se to nádherně čte.

historikola
18.03.2015 5 z 5

Děj knížky popisuje život Michelangela. Děj je zajímavý. Dozvěděl jsem se zase více o dějinách umění. Bohužel, že spisovatel nepřiložil do knížky i obrázky. Hned by se lépe četlo a mohl jsem si pořádně prohlédnout díla mistrů té doby.

hystericwidow
05.02.2015 3 z 5

Knížku jsem si přečetla na popud Kamenu a bolesti. A třebaže vím, že se jedná o dva rozdílné literární útvary, po rozmlsání Schulzovým románovým opusem Deník Michelangela blázna hodnotím jako průměr. Koho daná problematika zajímá, ať se určitě ale do četby pustí. Fiktivní deník doplní právě to, co Kámen a bolest smrtí svého autora už dopovědět nestačil a vůbec čtenáře obohatí o spoustu zajímavostí a informací z Michelangelova života.

bleska
24.05.2014 5 z 5

Strhující od začátku do konce! Dokonce jsem v jednu chvíli nepochybovala o tom, že vše psal skutečně Michelangelo! Nádherný vhled do nitra umělce, který svá díla "rodil velmi těžce".

hory2
20.07.2012 5 z 5

Vynikající historický román (fiktivní deník renesančního umělce Michelangela) italského spisovatele a historika umění R. Cristofanelliho. Kromě tohoto díla u nás vyšla od téhož autora kniha Chlapec Raffael (též vynikající). Divím se, že se tyto knihy u nás nedočkaly dalších vydání. Osobně řadím Cristofanelliho ještě o něco výše než známějšího italského spisovatele U. Ecca.