Deník komorné

Deník komorné https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25683/denik-komorne-25683.jpg 3 34 8

Deník komorné je pro Mirbeaua dílem po mnoha stránkách typickým, umělecky nejvyzrálejším a nejopravdovějším. Jeho záměrem bylo vytvořit především protiměšťáckou satiru, tepat měšťácké neřesti, ne však z obvyklého pohledu intelektuála a umělce, který se na hemžení aristokratického a měšťáckého hmyzu dívá ze svého povýšeného stanoviska moralisty, stojícího nad společností, nýbrž z pohledu odspoda, z pohledu člověka, který je touto společností sice vykořisťován, ponižován a utlačován, ale který také mimovolně přejímá některé její názory a základní pohled na život a stává se tak nejenom jejím kritikem, ale i jejím přívěskem a souputníkem. Hlavní hrdinka Celestina, se stává prototypem všech žen, jejichž údělem bylo soužit panstvu, být jimi po všech stránkách vykořisťována, bez naděje na lepší životní osud. Celestina píše: 'Nemám vzdělání a píšu, co si myslím a co jsem viděla. A proto vám říkám, že to všecko není ani trochu hezké a pravím vám také, že ten, kdo přijme pod svou střechou třeba toho posledního z nejposlednějších chuďasů nebo nejhorší děvku, je povinen starat se od té chvíle o jejich ochraně panstvo, máme právo zmocnit se ho stejně jako jeho pokladny a jako jeho krve... Tvrdí se, že už neexistuje otroctví - to je skutečně dobrý vtip, na mou duši!... Člověk vidí kolem sebe jenom neřest, dýchá jenom neřest, dotýká se jenom neřesti... Kamkoli se člověk podívá, všude vidí jenom krádež. Okrádáni jsou, přirozeně, vždy jen ti, co nic nemají. A okrádají je ti, kteří mají všecko. Člověk zuří, bouří se - a nakonec si řekne, že je pořád lepší být okraden než pojít jako pes na ulici.' Deník komorné je nepochybně dodnes platnou důkladnou a bystrou lekcí o lidské povaze, vegetující v určité třídní společnosti, jakou byla za dob Mirbeaua Francie na sklonku 19. století. Dodnes tento román neztratil nic ze svého vášnivého protestu proti měšťácké společnosti, jejím mravům a morálnímu úpadku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Le Journal d’une femme de chambre , 1900


více info...

Přidat komentář

Fidibus
14.11.2023 2 z 5

Celkem naivní a ne moc zajímavý příběh služky, která nastoupí do nového místa na venkov. Zajímá se o ni její pán, kterému manželství už dávno neklape, dostane však i zcela jinou nabídku. Kontrast venkova s městem.
Poslechnuto jako rozhlasová hra.

eraserhead
20.08.2022 5 z 5

Kopanec přímo doprostřed ksichtu pokrytecké morálky. U takřka haškovského příběhu o odsekávání penisu z kostelní sochy jsem si smíchy takřka krupl do textilu.


Jaruš7
25.04.2020 3 z 5

Doba v přelomu století a ve Francii se život mazlí jen s bohatými, ti ostatní musí zakoušet svody k nečestnostem, hříchu a k zločinnosti. Je to příběh, jak se mění charakter, když práce komorné nese svá rizika. Nevyužít těchto zkušeností pro bystrou Celest spolu s jejím partnerem, by škola života neměla ten správný akord pro dokonalou existenční výhru.
A tak to chodí, jednou dole, jednou nahoře...než budeš v merku někoho jiného.
Audio, příjemný poslech.

anamor.avonoz
12.08.2018 2 z 5

Po delší době jsem měla chuť na trošku lechtivé čtení....Nesplnilo očekávání. Knihu jsem xkrát odložila a ani nedočetla - nebyl důvod - nebyl tam žádný děj, který by jakkoliv gradoval.

Terry.89
25.01.2018 2 z 5

Kniha nebyla zrovna můj šálek čaje, přitom mám historické romány ráda. Ale po valnou většinu příběhu jsem se nudila. Celestina mi byla nesympatická a trochu otravná. Mirbeau zrovna asi není autor pro mě, stejně jako Hugo. Znovu už bych knihu nečetla.

Kerberos
25.09.2017 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu namluvenou Naďou Urbánkovou,líbilo se mi to.

Isew
19.04.2017 3 z 5

Jako sonda do dané doby to nebylo špatné. Dokonce si dovedu představit, že ve své době tato kniha vyvolala pobouření. V současnosti však žádné pobouření určitě nevyvolá. Ukazuje se jen, že doby se příliš nemění a pojetí ctnosti a poctivosti je stále překrucováno tak, jak se to dotyčným hodí.

mazlak
28.05.2015 3 z 5

Tato kniha mne příliš nenatchla. Z vyprávění služebné jsem očekával daleko víc než jsem potom nalezl. Pod pojmem deník jsem si vybavoval denní záznam o událostech v domě i životě. Na místo toho to byl občasný záznam smíšený se vzpomínkami na služby předešlé. Celkově průměrná kniha.

Štítky knihy

zfilmováno naturalismus

Autorovy další knížky

Octave Mirbeau
francouzská, 1848 - 1917
1979  66%Deník komorné
1999  70%Prchající okurka
1918  100%Zahrada muk
1924  0%Z deníku dcery prostitutky
1923  0%Kalvarie

Kniha Deník komorné je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce43x
Chystám se číst24x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x