Deník kastelána

Deník kastelána https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221481/bmid_denik-kastelana-221481.jpg 4 1133 319

Deník kastelána vyšel před čtrnácti lety jako prvotina Jana Bittnera. Dnes lze již přiznat, že skutečné jméno, s nímž jsou spojeny také daleko známější knihy Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu, je Evžen Boček. Zatímco v Aristokratkách šlo autorovi především o pobavení čtenáře, jeho prvotina je z jiného řečiště, ačkoliv kulisy jsou stejné, tedy zámecké. Deníkový příběh kastelána je čtením na jeden zátah. Znechucený hrdina opouští velkoměsto a zamíří na poklidný venkov, aby zachránil své manželství a našel ztracený smysl života. Zámek ho však od počátku zaskočí odkrývá se jako místo nečekaných setkání, dávných i současných příběhů a uhrančivých scén. Tajemné síly a řetězce dráždivých záhad neminou ani kastelánovu rodinu. Je lidský rozum dostačující zbraní, nebo jsou věci mezi nebem a zemí, s nimiž je třeba se smířit? Kastelán možná nenajde, co hledá, možná nezíská, co si přeje, a možná nic není, jak si představoval. Pobyt ve zdech mysteriózního zámku mu však odhalí podobu života, o níž dříve neměl nejmenšího tušení. Kniha vychází současně i v elektronické verzi.... celý text

Přidat komentář

Lendie
15.04.2024 4 z 5

Tak co říct... Nejdřív jsem samozřejmě od tohoto autora přečetla poslední aristokratku a s nimi také pokračovala a ty teda byly díl po dílu slabší a slabší. Nakonec jsem se dozvěděla o deníku kastelána a musím říct, že ten mě velmi překvapil. Naprosto mi seděl styl humoru, miluji sarkasmus a ten v této knize rozhodně nechyběl. Pro mě deník kastelána je tisíckrát lepší než aristokratky. Jde o nenáročnou četbu a pro mě příjemnou oddychovku.

MíšaS.
06.04.2024 1 z 5

Nic moc. Na horor to bylo velmi slabé.


sakro
22.02.2024 5 z 5

Tak jako snad většina čtenářů jsem po nejstarší knize pana Bočka sáhl až po přečtení Aristokratek. A vzhledem k nim jsem o ní měl asi trochu jiné představy, než mi přinesla realita. Nechci ovšem, aby toto bylo bráno jako zklamání nebo snad výtka. Spíše právě naopak. Kniha mě nadchla a popravdě vůbec nechápu její ne moc vysoké hodnocení. Má napětí, nepostrádá osobitý autorův humor, zvraty přicházejí stejně jako v životě každého z nás. Jediné co mi chybí, jsou další a další stránky a zápisky v deníku. Snad se k nim někdy pan Boček odhodlá. Mě by tím určitě potěšíil.

Firstovka
27.01.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila ikdyz nevěděla jsem co od ní mám čekat a příjemně mě překvapila a možná že se mi tato zápletka líbila i víc než celá aristokratka.

E_Lan
01.01.2024 4 z 5

Šel jsem na tuto knihu s vyloženou nedůvěrou. Po všech těch čtených a poslouchaných Denících aristokratky jsem čekal plytkou a prvoplánovitou taškařici, která mě bude znovu nudit. A ejhle! Ono se z toho vyklubalo působivé, napínavé a zábavné čtení! Škoda, že toto je podle všeho první z kastelánských knih a následná trasa pana Bočka se přehodila na příliš odlehčený aristokratický žánr. Tato kniha pak stojí za to.

lucifess
26.11.2023 4 z 5

Velmi příjemné a osvěžující lehké čtení. Beru to jako přípravu na aristokratku a sérii s ní - téma/námět zafungoval dobře. Klidně bych si s chutí dala rovnou pokračování příběhu v další knize. Styl psaní autora mi naprosto sedí, je to radost ze čtení.

mila2411
31.10.2023 4 z 5

Hodně zvláštní kniha. Čteno za tmavých podzimních podvečerů což je prostředí naprosto ideální. Takový malý moravský horor. Scény, hlavně s dětmi, fungují, má to napětí a spád. Na autora, který za pár let napíše Aristokratku nečekané.

sarahmoon
13.10.2023 3 z 5

Audiokniha - můj oblíbenec nezklamal. Jaroslav Plesl pana kastelána načetl dokonale.

Tajemno - ano. Humor - ano. Drama - ano. Překvapilo - ano. A to v mnoha směrech.

Kastelán a sprostá slova... jde to dohromady? Jde, a jak :o)

lenyleny
05.10.2023 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila až na otevřený konec. Bude pokračování?????

HáMaPé
18.09.2023 4 z 5

Bylo to fajn, humor, tajemno, zákulisí života na zámku.

m2056
06.09.2023 3 z 5

Kniha se čte velice dobře jen mě vadí otevřený konec na další díl který nepřichází.

kob
09.08.2023 3 z 5

"Jsem nechutně komplikovaný", prohlašuje o sobě kastelán. A je celkově jakýsi utrápený. V audiopodobě to ještě podpořil Jaroslav Plesl, který pro kastelána zvolil odpovídající unavený hlas. Ale abych autorovi nekřivdila - některé dramatické situace mě docela probraly.

Slůník
31.07.2023 4 z 5

Neodvažuji se ani hádat, kolik procent textu odpovídá realitě. Nabízí toho mnoho a je nečekaně dramatický.

daza.dt
21.06.2023 5 z 5

Jako fanynka Aristokratky - jsem nemohla minout. Zajímavě pojaté, čtivé, napínavé, někdo si tu stěžoval na vulgarismy - nevím jestli mám nějak snížený práh vnímaní, ale nic závažného jsem nezaregistrovala. Rozhoně doporučuji k přečtení.

strana1-100
19.06.2023 5 z 5

Chystali jsme se navštívit zámek v Miloticích, a protože jsem nechtěla přijet nepoučena, půjčila jsem si od mamy, která je nadšenou čtenářkou knih Evžena Bočka, Deník kastelána, neboť jsem se nevím proč domnívala, že jde o autobiografický příběh.
Není, ale nijak mi to nevadilo. Nevadilo mi ani, že kastelán Vik používá množství vulgarismů, protože se to k němu hodilo. Nevadilo mi, že jsem se nedozvěděla, co stojí za záhadnými jevy na zámku, protože ani kastelán se to pořádně nedozvěděl. Nevadilo mi dokonce ani to, že mi mama při předávání audioknihy vyzradila většinu zápletek, protože i s vědomím, co se stane, byl pro mě excelentní přednes Jaroslava Plesla zajímavý a vyprávění tak napínavé, že jsem se nemohla odtrhnout.
Aristokratku jsem nečetla, takže jsem zůstala veškerého srovnávání ušetřena, ale po Deníku kastelána po ní ráda sáhnu, protože cítím, že mě vzhledem k autorově stylu psaní bude bavit.
A na závěr - bych ráda doporučila i návštěvu Milotic. Čekala jsem průměrný zámek, kam si návštěvník zajde na prohlídku a zase pokračuje dál. Milotice ale člověka vtáhnou vším, co nabízejí, na pěkných pár hodin - a průměrné tedy opravdu nejsou.

janina66
01.06.2023 4 z 5

Mně se kniha, vyposlechnuta audio, líbila.
Velmi zajímavě pojata kniha ve formě deníku. Líbilo se mi to tajemno kolem zámku. Snad duchové, kteří si chrání svůj zámek (psi, zloději). Já byla spokojená.

hanka1580
18.05.2023 1 z 5

Za mne absolutní propadák. Nejen, že autor se snažil být za každou cenu vtipný, což nepůsobilo dobře. Ale neustálé vulgarismy? Tohle neee, knihu jsem dočetla jen z donucení, nemám totiž ráda rozečtené knihy.
Celkově mi přišlo, že tohle byl jakýsi první pokus Aristokratky, nevyšlo to ....autor se poučil že svých chyb a napsal Aristokratku.
Ale někomu se to líbit může. Mě bohužel vůbec neoslovila.

xxbarbarelaxx
08.04.2023 1 z 5

Na této knize mi vadilo, že obsahovala hrozně moc sprostých slov. Také mi chybělo, že obsahovala málo popisů přímo zamku (vysvětlení různých nadpřirozených jevů).

LadaLil
05.04.2023 3 z 5

Naprosto jasné, dobře čitelné deníkové zápisky. Některé příběhy z nich zajímavé, některé téměř nudné. Vyústění a rozuzlení záhad jsem se nedočkala, což odpovídá deníku, ale mě to zkrátka chybělo. Na konci pocit lehké neukončenosti.

oladnb
23.03.2023 4 z 5

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami, nakonec dávám slabší 4, protože se kniha četla výborně. I já, která každou knihu čte minimálně týden jsem ji měla přečtenou opravdu rychle. Má originální námět, prostředí zámku mě bavilo, autor sám je kastelán, tak bylo patrné, že se orientuje. Celkově zápletka zajímavá a duchařina byla také příjemná, ani moc, ani málo. Zajímalo mě, jaký bude závěr, ten jsem čekala asi zajímavější, ale jinak to bylo všechno celkem přiměřené a příjemné. Občas zbytečné vulgarity