Den pro šakala

Den pro šakala https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59315/bmid_den-pro-sakala-iPJ-59315.png 5 1085 176

Píše se rok 1963. V Paříži vrcholí velkolepá oslava Dne osvobození. Všechny zraky se obracejí k limuzíně, v níž přijíždí prezident Charles de Gaulle. Kromě několika policistů nikdo ze statisícového davu netuší, že přes ozbrojené speciální hlídky pronikl nenápadný muž, který se skrývá za jedním z přísně střežených oken a čeká na vhodný okamžik, aby prezidenta zastřelil. Podaří se policistům profesionálního zabijáka, najatého plukovníkem Rodinem, šéfem teroristické organizace OAS, objevit včas? Kdo má skutečný zájem na prezidentově smrti? Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh, který byl rovněž úspěšně zfilmován, patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal – Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Day of the Jackal , 1971


více info...

Přidat komentář

Zemlja
14.04.2024 4 z 5

Napínavý politický thriller asi, moc takové knihy nečtu, protože se ztrácím v zápletkách. Tohle mě bavilo.

april4
21.02.2024 3 z 5

Příběh je velice zajímavý a v podstatě bezchybný, ale neseděl mi styl psaní. První část knihy je víceméně literatura faktu zmiňující určitou část nedávné historie Francie, navíc autor na můj vkus až moc zevrubně popisuje prostředí apod. ... jak vypadala ulice, kterou zrovna někdo projížděl, kam se z ulice dalo zabočit, jak to vypadalo tam, jaké tam byly domy .... preferuji čtivo s rychlejším spádem. Ten se začal rozjíždět cca od druhé třetiny knihy, takže celkový dojem je nakonec fajn.


MartinvonHau
03.01.2024 4 z 5

Úplně nevím, co si o Forsythovi myslet. Přečteny mám Žoldáky a jsem z nich zmaten. Místo románu autor předložil prostě časový itinerář převratu. V této knize je to podobné, přesto je tam více beletrie a to je fajn. Příběh přípravy atentátu se dobře četl. Celý život jsem si myslel, že je to o známém teroristovi Šakalovi (Ilich Ramírez Sánchez) a byl jsem překvapen, že děj je o něčem úplně jiném. Z dnešního pohledu je to mile zastaralé a člověk si na tom uvědomí, jak se za šedesát let extrémně svět změnil.
A samozřejmě úplný závěr je neskutečný.

PitoR
21.12.2023 5 z 5

25. august 1963 – deň pre Šakala!
„Panebože, prosím ťa, nedopusť, aby sa čosi zomlelo za ten čas, kým som v službe.“

Ani sa mi nechce veriť, že ubehlo už vyše 40 rokov, kedy som si prvýkrát vychutnal túto knihu. Vtedy požičanú od spolužiaka, dnes z vlastnej knižnice. A nič nemením na vtedajšom dojme. Jednoducho – super!

Politický triler na pozadí pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta generála Charlesa De Gaullea v roku 1963. Nespokojnosť francúzskych vojakov i mnohých občanov s vtedajšou politikou voči ústupu Francúzska z okupovaného Alžírska viedla k sérii neúspešných pokusov o zastrelenie prezidenta, ktorého považovali za zodpovedného z tejto prehry a za zradcu ich ideálov. Organizácia tajnej armády (OAS), ktorá bola za týmito nevydarenými útokmi, sa rozhodla pre zmenu taktiky a objednala nájomného vraha z cudziny.

„Predovšetkým by sme chceli vedieť, či je to možné.“
„Niet na svete človeka, ktorý by sa vedel uchrániť pred vražednou strelou.“

Na jednej strane šikovnosť, odvaha, taktika, odhodlanie zabijaka, na druhej strane obrovský kus mravčej práce policajtov z viacerých krajín pri získavaní informácií o záhadnom Šakalovi. Autor do príbehu zakomponoval mnohé zaujímavé faktografické pasáže, čo knihe pridáva na kvalite.

Ani sa mi nechce veriť, že toto bol v roku 1971 debut anglického spisovateľa Fredericka Forsytha, ktorý mu hneď priniesol veľkú popularitu i uznanie. Dovolím si tvrdiť, že ani v súčasnosti Šakal nestratil nič na svojej atraktivite i príťažlivosti. A vynikajúce bolo aj filmové spracovanie z roku 1973 – jeden z mála príkladov, keď sa film môže smelo rovnať s knihou.

ninano
19.11.2023 5 z 5

Úžasná kniha! Příběh nádherně vystavěný, napínavý a nutí vás k přečtení na jedno nadechnutí. Myslím, že byl podle této knihy i natočen velmi zdařilý film. Toto je prostě literatura nejvyšší úrovně.

Paulus.1987
20.08.2023 5 z 5

Nedostižná klasika žánru, která díky svému promyšlenému a strhujícímu ději nezestárla ani o den.

Z pohledu dnešního čtenáře může být kniha zastaralá jedině z technického hlediska, jelikož se děj odehrává v roce 1963 a tehdejší metody práce policie a tajných služeb probíhaly hlavně prostřednictvím telefonů, dopravních prostředků a časově náročným hledáním informací v psané podobě.

Knihu jsem poprvé četl před mnoha lety ještě na základní škole a byla jednou z těch, které mi otevřely dveře k "dospělé" literatuře. I nyní jsem si její čtení užil, stejně jako tehdy. Pouze s tím rozdílem, že teď jsem měl před očima obličej Edwarda Foxe, který díky svým ostře řezaným rysům a chladnému nelítostnému pohledu ztvárnil roli Šakala ve filmovém zpracování s naprostou bravurou.

Lesní_chodec
17.07.2023 5 z 5

Dnes v podstatě už klasika, která má taktéž vynikající filmové zpracování. Jedna z mála knih, ke které bych se dovedl vrátit nejspíše ještě několikrát. Za mě Forsyth mistrně zvládl popis tehdejších reálií a ducha doby.

Chajda69
11.07.2023 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu, a byla skvělá. Bavil mě faktografický úvod, zasazení příběhu románu do kontextu, vysvětlení okolností, francouzské situace s Alžírskem i dopady, které měla na běžné (i ne tak úplně běžné) Francouze. Příběh samotný pak byl velmi zábavný, těšil jsem se na každý další poslech a upřímně přiznávám, že jsem tak trochu fandil jak Šakalovi, tak Lebelovi. Závěr knihy byl trochu v kontrastu s pomalu gradujícím dějem a to jediné mi přišlo trochu škoda, jinak ale můžu na jednoduché letní čtení jen doporučit.

Kabuky
27.06.2023 5 z 5

Vynikající román.

stanislava9718
06.06.2023

Jedna z prvních knih v mé knihovně, o komisaři Lebelovi, který mravenčí prací se snaží dopadnout atentátníka na francouzského prezidenta De Gauella. Líbil se mi popis jeho "mravenčí" práce a závěr rychlý spád děje.

Mijagi
13.04.2023 5 z 5

Rok 1963, atentát na francouzského prezidenta Charlese de Gauella. Mezinárodní pátrání po potencionálním pachateli v době, kdy nejrychlejším spojením s druhou osobou byl telefonický hovor zprostředkovaný přes ústředny, v době před internetem a před ulicemi osázenými kamerami, v době evidence hostů v hotelích pouze v písemné podobě v sešitech a knihách. Na jedné straně mravenčí práce komisaře Lebela s minimem informací, na druhé straně důmyslná Šakalova příprava sázejícího vše na jednu kartu. Závěrečné stránky mi přišly již poněkud zrychlené, ale možná to byl autorův úmysl - pomalé pátrání, pečlivá příprava, rychlá akce. Nicméně kniha je tak napínavá, že jsem se od ní nemohl odtrhnout. A teď si ještě někdy pustit (prý také povedený) film z roku 1973.

willy9203
11.04.2023 5 z 5

Pro člověka, který uznává profesionalitu, je zajímavé, jak dělí svůj obdiv mezi Šakala a komisaře Lebela. Ale vlastně v obou případech to uznání patří panu Forsythovi, který to tak skvěle promyslel. Poslouchal jsem jako audioknihu skvěle namluvenou Otakarem Brouskem ml. a moc mě pobavilo, že pro nejnesympatičtější postavu zvolil hlas jednoho exprezidenta.

PetrCepek
20.03.2023 5 z 5

Jedna z největších čtenářských lahůdek mého mládí, nádherně doplněná filmem z roku 1973 s charismatickým Edwardem Foxem v titulní roli. Od té doby jsem si oboje několikrát zopakoval, a s obrovskou chutí jsem si tuto báječnou knihu přečetl i nyní. Pět hvězd je málo.

PS - Od ledna zkouším postupně přečíst - pěkně popořadě od Amise až po Zweiga - všech 46 knih ze skvělé odeonské edice Galerie moderních autorů. Taková čtenářská výzva, jen trošku početnější.

sakro
12.02.2023 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih a zároveň jeden z mých nejoblíbenějších filmů. K oběma se pravidelně a rád vracím. Už od mládí mě zajímalo vše, co se týkalo generála Charlese de Gaulla. Ani nevím přesně proč, ale je to prostě tak. Byl výraznou postavou nejen francouzských, ale i evropských dějin. Téměř vše, co jsem o něm četl, patřilo k literatuře faktu. Den pro šakala je sice román, ale za ta léta už k de Gaullovi neodmyslitelně patří. Kdo má rád knihy, které mají napětí a spád, nemůže necht tuto knihu bez povšimnutí.

Nofar197
12.01.2023 4 z 5

Tato kniha je pochopitelně fenoménem, jen mi trochu vadilo, že nakonec nebyla odhalena skutečná totožnost vraha.

Marla
27.12.2022 5 z 5

Skvělé čtení, vracím se k němu pravidelně už mnoho let a stále je stejně strhující.

Filomena1961
25.10.2022 5 z 5

Autor inspirován skutečnými historickými událostmi napsal smyšlený příběh o připravovaném atentátu na francouzského presidenta Charlese de Gaulla. Četla jsem ho jedním dechem. Strhující děj, dynamický popis událostí a zvláště psychologie chladného odosobněného profesionálního nájemného vraha pro kterého lidský život nic neznamená mě zaujala a mrazilo mě z toho až v konečcích prstů. Zcela jistě doporučuji a dávám pět hvězdiček.

Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Knihu jsem si přečetl až po několikerém shlédnutí filmu a až na pár výjimek je podoba více než zachovalá. Napínavé od začátku do konce.

Bakana
16.08.2022 4 z 5

Kowalowského mi bylo líto.
Jinak klasika, na které mi vadilo jen to, jak že je trochu moc popisná. Dnes by ji autor napsal akčnější. Ale určitě stojí za přečtení. Zajímalo by mě, jestli se aspoň zčásti zakládá na pravdě.

Koka
25.07.2022 5 z 5

Ten film jsem shlédla snad třicetkrát, a přesto mě kniha zaujala a místy i opravdu překvapovala. Dějová linka se - až na pár nepodstatných detailů - naprosto shoduje s tím, jak byl příběh zfilmován. Ale to, co má kniha navíc a co mne nadchlo, je zasazení příběhu do zcela reálných dějinných a politických souvislostí včetně narážek na dobové politické skandály, zejména vysvětlení francouzsko-alžírskeho konfliktu, jeho příčin a dopadů, rovněž narážky na tradičně špatné francouzsko-britské vztahy (v příběhu mne pobavily četné - z reálu převzaté - zmínky o tom, jak nelibě nesla britská strana skutečnost, že Francouzi v 50. letech zablokovali vstup Británie do EHS - číst to dnes, chvíli po brexitu, kdy si zas Britové denně stěžují na to, jak jim Francouzi znesnadňují přejezd na kontinent a dělají hraniční kontroly - tomu říkam dějinné paradoxy!)
Jde o příběh nejvyšší literární kvality a co do obsahu - stálé aktuálnosti.