Démon alkohol / Tulák po hvězdách

Démon alkohol / Tulák po hvězdách https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89594/bmid_demon-alkohol-tulak-po-hvezdach-3Bd-89594.jpg 5 51 10

V prvním románu (Démon alkohol, 1913) autor vypovídá o svém zápasu s alkoholismem. Druhý román (Tulák po hvězdách, 1915) byl inspirován příběhem odsouzeného člověka, který žil v nelidských podmínkách americké věznice.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

John Barleycorn / The Star Rover


více info...

Přidat komentář

PohadkyNovyVek
20.10.2022 3 z 5

Tuhle dvojknihu jsem četl jako mladší, a přiliš jsem si čtení neužil, tak je otázka, nakolik hrál roli věk a zaslouží si zopakování? Ale právě proto jsem od té doby k Londonovi netíhl..
U démona byl zajímavý popis pomalého rozjezdu závislosti na alkoholu. Tulák byl s těmi výlety "jinam" určitě supr námět, ale prostě mě nijak hlouběji neoslovil a nezaujal.
Možná někdy zkusím znovu, možná ne.

Mindy
10.03.2022 5 z 5

Kniha obsahuje dva tituly.
Démon alkohol mě dost šokoval. Je to autobiografie a já obdivuji, s jakou upřímností nám autor vypráví svoji osobní zpověď.
Tulák po hvězdách - ten předčil všechna má očekávání. Skvělé, skvělé. A ten Jack London! Jak píše, to je neskutečné. Fakt úžasný spisovatel. Až se stydím, že jsem se k němu dostala až teď.


danny_21
29.11.2021 3 z 5

Alkohol je metla lidstva, ale záleží na tom, jak každý nechává sám sebou zametat. Ano, London měl působivé dospívání a prožil za těch pár desítek let svého života mnohé, na co nestačí několik životů, nicméně jeho zpověď/obhajoba mě nijak zvlášť neoslovila. Nejsilnější myšlenkou byla záchrana světa právě tím, že se něžné polovičky postarají o likvidaci alkoholu tím, že dostanou právo volit a tím spasí nejen sebe, ale hlavně všechny pijany ... cheers ! - 55 %

Tulák po Hvězdách je zajímavý a zároveň trochu netradiční počin od klasika literatury. Obžaloba lidské krutosti, zákeřnosti a zároveň oslava nesmrtelné a nezlomné duše. Některé Darrelovy astrální výlety byly kostrbaté a zdlouhavé, jiné zajímavé a poutavé, moralizovaní hlavní postavy o hodnotě lidství vyznívalo místy trochu pokřiveně, vzhledem k tomu, že hrdina byl vrahem, jako celek to vnímám tak nějak v lehkém nadprůměru 75 %, dohromady v lepším průměru - 65 %

Hobo
19.11.2018 5 z 5

Démon alkohol je úžasně pravdivá výpověď o životě s alkoholem. Četl jsem knihu v mládí a když jsem se v životě později setkával s alkoholiky, sledoval jejich problémy a spoluprožíval život svého bratra-alkoholika, vždy se mi Londonova kniha vracela. Vlastně mě provází celým životem.
Tulák po hvězdách je poněkud z jiného ranku, vždy jsem se snažil do těchto záhadných věcí pronikat, leč marně. Příběh mě ovšem fascinoval.

Šarlota12
11.06.2018 5 z 5

Tulák po hvězdách je román, ke kterému se často vracím. A stále nechápu, poznávám, nacházím, žasnu. Jako bych některé části, věty, četla poprvé.

Démon alkohol je psaný člověkem, který dobře věděl o čem píše. A je to z těch slov sakra znát. Proto nesoudím jednoduchost řešení, naivní názory, ale obdivuji tu schopnost se sám do sebe pnořit a vypsat se ze svých pocitů. Škoda jen, že to nepomohlo.

KatChiss
07.09.2017 4 z 5

Četla jsem jen román Tulák po hvězdách.
Úžasně zpracovaný zdrcující příběh vězně, který je odsouzen na doživotí a čeká na smrt. Hluboké myšlenky týkající se zacházení s vězni a posmrtného života. Dokonale melancholické.

teltri
02.11.2016

Mňa táto kniha sklamala. Roky som o nej počul a čakal som zaujímavú mystickú knihu od autora dobrodružných príbehov ale nestalo sa. Chápem a súcitim s hlavným hrdinom, ktorý sa chce silou mocou vyhnúť utrpeniu v samoväzbe a kazajke. Používa pri tom metódu astrálneho cestovania do minulých životov. Silou mocou sa snaží ukázať riaditeľovi väznice, že mu nemôže ublížiť a patrične mu to dáva na javo. Lenže kto je v kontakne s duchovným svetom a ovláda povedzme metódu astrálneho cestovania a pozná teóriu karmy by mal byť na vyššej úrovni a uvedomovať si, že toto je súčasť jeho duchovnej cesty. Autor neuvažuje prečo sa všetko toto mohlo stať. A čo s tým. Možnosť reinkarnácie je tu, ale určitá teória karmy, ktorá by vysvetľovala príčiny utrpenia nie. Preto na mňa kniha pôsobila bezútešne až masochisticky.

Kabátice
24.05.2016 5 z 5

Obě knihy jsou povedené. Co se týče Démona alkoholu, tak kromě naivního názoru, jak bojovat proti alkoholismu, jde o přiblížení pocitů, jednání a smýšlení člověka, který od dětství postupně alkoholu propadá, až do jeho absolutní závislosti, se kterou ve stáří již nedokáže bojovat. Tulák po hvězdách mě oslovil víc. Nějak si ale nedokážu představit, že je někdo tak duševně silný, že dokáže dlouhodobě snést tolik utrpení a bolesti a uchovat si zdraví rozum.

Looka2
18.08.2014 5 z 5

75% - Démon alkohol - zajímavý náhled do pijanovy duše poněkud devalvuje vskutku naivní představa jak vyřešit problém alkoholismu.

100% - Tulák po hvězdách - jedna z mála knih, která se vám natrvalo usídlí v mysli. Dodávat cokoli jiného je zbytečné, stačí si jí přečíst.

white
23.05.2012 5 z 5

u démona to byl důvod k vlastnímu sebezpytu ohledně alkoholismu, což mi možná s kombinací informací o Londnově smrti zachránilo ten můj...tak silný člověk a nad alkoholem nevyhrál....no to bylo dostatečné varování,,,co se týče tuláka po hvězdách, tak tak snad jen podezdřívám autora za vsunutí svého socialistického názoru do jinak bezvadného příběhu....

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Jack London
americká, 1876 - 1916
2002  83%Démon alkohol
2020  90%Tulák po hvězdách
1974  81%Bílý Den
2003  89%Bílý tesák
1988  91%Mezi zlatokopy

Kniha Démon alkohol / Tulák po hvězdách je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených10x
Knihotéce42x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x