Dějiny Židů

Dějiny Židů https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61121/bmid_dejiny-zidu-h3a-61121.jpg 3 11 2

Kniha poskytuje jasné a přesné vylíčení židovských dějin. Historicky ověřená fakta Starého zákona, postavení Židů v antice, křesťansko-židovské protiklady, úloha a pronásledování Židů ve středověku, duchovní a náboženský život, novověký antisemitismus, rasová nenávist, genocida a sionismus.

Literatura faktu Náboženství Historie
Vydáno: , NS Svoboda
Originální název:

Jüdische Geschichte , 1995


více info...

Přidat komentář

helena8303
04.11.2021 3 z 5

Knihu jsem koupila za 50 u trhovce na Masaryčce. Tušila jsem, že asi nepůjde o žádný bestseller.
Ačkoli autor nepíše právě čtivě, přelouskat se to dá. Chvílemi jsem se v těch dějinách ztrácela, přeskakovala odstavce, ale i tak jsem se dozvěděla pár důležitých informací.
Třeba že pan Herzl vyjednal s Chamberlainem kolonizací Ugandy, málem už byla ruka v rukávě, ale ruští Židé se postavili ostře proti tomuto záměru.
Stalo se to v roce 1903 a v roce 1904 pan Herzl zemřel. Ruští Židé trvali na Palestině.
Jak to dopadlo víme, jakákoli rozumná dohoda s Araby je v nedohlednu.
Samozřejmě, řvali by i domorodci v Ugandě. Ale vzhledem k tomu, ze v Ugandě není tolik Svatých míst, a ti domorodci asi nejsou tak temperamentní jako Arabové, možná by dneska už mohl být klid.
Anebo taky ne.

eraserhead
20.03.2013 3 z 5

Asi by bylo bláhové si myslet, že někdo dokáže vtěsnat dějiny Židů do 121 stránek zhruba A6 formátu. Takže to vezměme popřadě. Vzadu na knize je mimo jiné napsáno: "Čtenáře čeká jasné a přesné vylíčení židovských dějin." Nečeká, např. již díky zmíněnému malému rozsahu. Dočká se "jen" letmého a zběžného úvodu do mnohem širší problematiky, který je možné chápat jako odrazový můstek k širšímu "jasnějšímu a přesnějšímu" studiu dané problematiky a "bodový" záznam k hledání podrobnějších a věcnějších pramenů. Tedy takové, co by mě mělo zajímat a po čem bych se měl pídit."Historicky ověřená fakta Starého zákona" na nic podobného jsem v knize nenarazil, pokud tím tedy nejsou míněny citace ze Starého zákona a jejich letmé převyprávění."Postavení Židů v Antice" - pár zmínek na několika stránkách."Křesťansko-židovské protiklady", méně, než bych čekal a ne tak do hloubky jdoucí, jak by se díky záměru a obsahu knihy mohlo zdát (ano, v něčem jako Dějiny Židů bych očekával hlubší a podrobnější rozbor dost zásadního tématu, od nějž se dějiny židovského národy od jisté doby odvíjely)."Duchovní a náboženský život" - tohohle jsem v knize čekal nejvíce a nejvíce mě to zajímalo, protože, pravda, o téhle stránce židovství nevím prakticky nic. První půlka knihy se ničemu takovému vůbec nevěnuje, je jen suchým mlácením dat, událostí a jmen. Ve druhé půlce už se to v tomto směru o dost zlepší a vlastně můžu říci, že jsem i docela spokojen a ukojen."Úloha a pronásledování Židů ve středověku, novověký antisemitismus, rasová nenávist, genocida a sionismus". Na začátku knihy se píše: "Napsat dějiny Židů znamená psát také neustále dějiny antijudaismu a antisemitismu. Avšak nečinili bychom židovskému národu po právu, kdybychom na jeho dějiny nahlíželi jen ve světle protižidovských resentimentů a pogromů..." - naneštěstí tak 75-80% knihy nic jiného nedělá. Ano, Židé to neměli nijak jednoduché, ale abych pravdu řekl, docela mi leze na nervy jejich jakýsi "monopol na utrpení" a stejně tak mě sere, že každý, kdo se kriticky staví proti politice Izraele (tedy státu jako takového, ne Židům) je hned označován za antisemitu. I proto jsem po této knize sahal, abych se o nich dozvěděl taky trochu něco jiného, než jak jim bylo soustavně ubližováno (nijak nepopírám, že by se to nedělo), jenže jsem byl opět zklamán. Ano, Židé byli perzekvováni, v knize je docela dobře popsáno proč tomu tak bylo (velmi mě zaujalo konstatování: "Jestliže byli Židé před obdobím emancipace odmítáni proto, že byli jiní, tak od 19. století byli odmítáni proto, že chtěli být stejní." Trochu mi to připomíná dnešní náhled na Araby a muslimy (pravda, ti zrovna ve velké míře - tedy ne všichni - stejní být asi nechtějí). Kapitolka o sionismu a vzniku Izraele mě tu a tam docela rozesmála, je lehce propagandistická.... Dějiny Židů se z knihy moc nedozvíte, spíše vás nakopne po čem všem se dál pídit. Jako úvod do problematiky pro zcela neznalého a neznalou to však svůj účel plní.