Dějiny židovského národa

Dějiny židovského národa https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84104/dejiny-zidovskeho-naroda-84104.jpg 4 72 11

Dějiny Židů jsou svého druhu dějiny světa, ovšem viděné pod velmi neobvyklým úhlem, očima inteligentní a vzdělané oběti. Johnsonovi však jde ještě o víc: ukázat podstatu samé historie a křesťanské civilizace. Žádný národ netrval nikdy s větší neochvějností než Židé na tom, že dějiny mají účel a lidstvo osud. Od nepaměti se drželi této víry tváří v tvář strašnému utrpení. Jejich víra a osud daly vzniknout mnoha velkolepým projektům pro lidstvo, vzniklým jak z božské inspirace, tak vytvořených člověkem. S jistou nadsázkou lze proto říci, že Židé stojí v samém středu věčného úsilí dát lidskému životu vznešený záměr. Tato kniha je nejen monumentální kronikou v čase (4 000 let) a prostoru (celý svět), ale syntézou i dramatem. Zároveň nám dává jakoby nahlédnout na odvrácenou stranu naší vlastní rozporuplné civilizace. Rozmluvy v koedici s nakladatelstvím MozART Praha Vydání druhé, brožovaný reprint původního vydání... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Rozmluvy
Originální název:

The History of the Jews , 1987


více info...

Přidat komentář

deirdre
17.08.2023

Prečítala som prvú kapitolu a stačilo. Pán to síce napísal veľmi "čtivo", ale aj dosť povrchne a keď začal vynášať hodnotiace súdy o veciach, v ktorých bol evidentne mimo, zhodnotila som, že nemá pre mňa zmysel ďalej čítať. Už by som mala proste pochybnosti. Škoda.

hanzmb
01.06.2023 4 z 5

Budoucí čtenáře chci varovat. Tohle není historická kniha židovského národa. Ta historie se tam objevuje až někde v 19. století. To předtím je spíš historie židovského náboženství a filozofie. Autor skáče i několik století, navíc spoustu zajímavostí odbyde 2-3 větami. Přitom vás např. krmí stupiditami typu vyjmenováním kolik Židů si pořídilo dům na významné adrese. Mnohem víc se věnuje Marxovi a Freudovi než vzniku Izraele a jeho boji o přežití.
Co mě zarazilo byla informace, že základem fašismu nebyli mnichovští opilci, ale VŠ studenti a jejich spolky. To mi nešlo na rozum. Pak jsem si uvědomil, co se děje v Německu, Holandsku či i u nás v Brně. Takže se brzo můžeme těšit na nějaký nový zničující ismus. A je jedno zda jde o faši, komu či eko předponu.


Josh
11.07.2022 4 z 5

Autor jde do hloubky i šířky, opravdu „monumentální kronika“ dle anotace. Názor na vyváženost, detailnost, přesnost informací si musí udělat každý sám, ale určitě je zde na 1 místě předloženo dost k posouzení…. a vybere si laik i teolog.

JankoStirbey
08.08.2021 4 z 5

Problematika ma vyslovene nezaujíma, no ide o pútavo napísanú knihu, ktorá sa číta rýchlo. Trochu zbytočne rozsiahle mi pripadali niektoré životopisy. Čo mi kniha dala? Ťažko povedať... Zaujalo hlavne obdobie holokaustu a inak sú to proste dejiny národa. Môj pohľad/svetonázor kniha nezmenila, len prispela k zamysleniu sa nad "objektivitou" chorobnej nenávisti voči tomuto národu kedy obchodník má pravdu a "vykorisťovaný" zúri.

LordByron
09.06.2021 4 z 5

Pre mňa osobne asi najhodnotnejšia Johnsonova kniha.
Najmä tam kde píše o židovskom stredoveku - pre mňa veľkej neznámej.
Autor de facto často trepe (najmä o staroveku) a tak trochu mýtizuje.Bibliu berie ako hodnoverný dejinný záznam čo je jednoducho smiešne a dnes už desaťročia prekonané. Za reálne postavy pokladá Mojžiša ba dokonca Abraháma a (!) možno Kaina... A všetko si upravuje podľa svojich schém o racionalizme a o tom ako vraj akože práve židia boli vždy až tak racionalisticki apod.A pritom stačí hľadieť otvorenými očami a uvidíme že boli oveľa častejšie mystickí, že za celé tisícročia dali svetu vždy len náboženstvo a nie vedu, že práve tie racionalistické prvky k nim prenikli od Grékov...
Ale aj tak mi veľká časť knihy veľa dala. O Maimonidovi, Nachmanidovi apod..Maimonides ma úplne fascinoval. No a rôznych podobách a formách stredovekého antisemitizmu a aj o skutočne zaujímavej spoločnosti židovských obcí a ich filozofii...
O tom ako židia,, vynašli kapitalizmus ":).

SputnikV
10.05.2021

za mne ztvárněné legendy o věčném a vyvoleném národě, nejsou to dějiny nebo stejně jako příběh praotce Čecha

mcleod
05.12.2020 5 z 5

"Zdá se, že úlohou Židů je, aby se stali ohniskem (...) zkušeností lidstva, aby je zdůraznili a aby se jejich konkrétní osud stal všeobecným mravním ponaučením." Poutavě a čtivě sepsané dějiny nejstaršího národa od Abrahama po dnešní svět, které jsou naplněné spoustou informací a zajímavých souvislostí. Ze všech zmíním například zajímavé zasazení působení Ježíše do kontextu předcházející židovské diskuze o etickém a univerzálním náboženství (která byla před příchodem Ježíše potlačena, judaismus a křesťanství si tak teoreticky mohly konkurovat nebo se křesťanství vůbec nemuselo z judaismu vydělit), vztahu judaismu a počínajícího křesťanství, které bylo dlouho chápáno jako jeden ze směrů judaismu (de facto tak nakonec opravdu došlo k univerzalismu judaismu skrze křesťanství), nebo kořeny socialistických autorů (včetně Marxe), které často vyrůstaly z židovského vnímání dějin i z židovské emancipace, dokonce i z určitého autoantisemitismu. Koneckonců i holocaust vidí v kontextu nesmyslného celozápadního vzedmutí antisemitismu na přelomu století, který za přihlížení zbytku západního světa překvapivě vyvrcholil nepředstavitelnými hrůzami zrovna v té nejkulturnější zemi, se kterou měli Židé ještě před první světovou válkou na rozdíl od jiných zemí výborné vztahy (někteří sionisté tehdy dokonce podporovali myšlenku zavedení němčiny vedle jidiš jako oficiálního jazyka nového státu v Palestině). Rozhodně doporučuji každému, kdo se chce něco dozvědět nejen o židovských dějinách, ale i o dějinách lidstva, které (jak uvádí sám autor) s tímto velmi zajímavým a inspirativním národem prostě vždy nějak souvisejí. "[Židům] vděčíme za ideu rovnosti před zákonem, božím i lidským. Od nich pochází idea o posvátnosti života a vznešenosti člověka, o individuálním svědomí a tím i o společenské zodpovědnosti, o míru jako abstraktním ideálu a lásce jako základu spravedlnosti a o mnoha jiných věcech, které tvoří podstatu morální výbavy lidských duší. Bez Židů by byl svět možná mnohem pustějším místem. Především nás Židé naučili, jak racionálně přistupovat k neznámému. Výsledkem byl monoteismus a tři velká náboženství, která ho hlásají. Téměř přesahuje možnosti představit si, kam by svět kráčel, kdyby židovský národ nikdy nevznikl."

Aeon
24.11.2019 4 z 5

pre komplexnejsi prehlad celych dejin naroda hebrejskeho odporucam. vie sa clovek odrazit potom po vytvorenej linii do obdobi ktoreho ho zaujimaju do vacsej miery - nutny je zaklad a schopnost vidiet suvislosti a komplexnost v geo-socio-politicko-nabozenskej urovni

Uroborus
12.03.2018 5 z 5

Riadna bichľa ale zaujímavá, ako inak,...

Adigiotto
24.02.2014 4 z 5

Pútavé čítanie.

WEIL
28.06.2011 3 z 5

Přes volnější pojetí, kdy autor někomu věnuje větší pozornost než jinému, ačkoli to není zrovna košer, tak jde o zajímavou publikaci.