Dějiny výtvarného umění

Dějiny výtvarného umění https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101374/bmid_dejiny-vytvarneho-umeni-101374.jpg 4 38 7

Stručná učebnice uvádí přehledným způsobem vývoj výtvarného umění od pravěku do současnosti. Jednotlivá historická období stručně charakterizuje, rekapituluje hlavní rysy a uvádí nejzávažnější díla. Uměním v českých zemích se autorka zabývá podrobněji, výklad našeho umění po 2. světové válce zahrnuje i málo uváděné umělecké oblasti: scénografii, ilustraci, knižní tvorbu, užitou grafiku, animovaný film, tvorbu hraček a sklo. Knihu doplňuje terminologický slovník, přehled evropských i našich galerií a muzeí, a mapky. ... celý text

Přidat komentář

MadlenkaM
22.02.2021 5 z 5

Ač je to učebnice, byla velice poutavá.

veronika1751
28.06.2017

Perfektní knížka. Ani jsem nevnímala. že je to vlastně učebnice a četla to jako fascinující příběh.


Adelajda_4
14.06.2017 5 z 5

Hezká přehledová kniha, vše je zde poměrně hezky vysvětleno a pro mě to byla fajn opakovačka ke státnicím.

Romance
23.05.2017 5 z 5

Knížka je stručná a obsahuje malý slovníček pojmů a rejstřík cizích slov s výslovnostmi. Doporučuji k přípravě na maturitu z DVK.
Pozn.: Neobsahuje fotografie, je to jen textová knížka a sem tam se objeví nějaká popisná kresba.

Janca007
21.09.2016 5 z 5

Výborná kniha pro všechny, kteří se zajímají o umění, architekturu. Vše hezky vysvětlené, doplnění nákresy a obrázky. Dobrý pomocník pro studenty :-)

PB.
19.05.2014 5 z 5

Výborná kniha na pochopení souvislostí ve vývoji umění od pravěku po současnost. Autorka předkládá informace jasně a v přehledné struktuře doplněné o nastínění historického pozadí. Pro středoškolskou znalost je toto ideální souhrn teorie, který už jen stačí doplnit reprodukcí výtvarných děl (tady jednoznačně vede autorkou doporučený Pijoan).
Černá se především věnuje charakteristikám slohů a vysvětlováním spojitostí a návazností mezi nimi. Nepřehlcuje čtenáře jmény autorů, spíše se detailněji zabývá menším počtem těch stěžejních. Toto se však nedá říct o posledních kapitolách (zejména českého umění), které jsou jmény umělců přímo přesyceny, kvůli čemuž se text stává poněkud těžkopádným.
Navzdory tomu si kniha právoplatně zaslouží plný počet hvězd.

Lucilla
16.10.2012 4 z 5

Výborná přehledová záležitost zaobírající se především vývojem kultury a architektury - a to jak ve světě, tak i v českých zemích. Syntéza vhodná především pro studenty středních škol - moudrá volba pro základní orientaci v problematice.