Dějiny umenia 2

Dějiny umenia 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443030/bmid_dejiny-umenia-2-dfk-443030.jpg 5 62 5

Dějiny umění série

< 2. díl >

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Historia del arte, tomo 2 , 1970


více info...

Přidat komentář

Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Klasika

boxas
06.05.2020 5 z 5

O umění mnoho lepších knih není.


Lessana
28.12.2019 3 z 5

V druhom zväzku sa máme možnosť čo-to dozvedieť o predhelénskom, gréckom, helenistickom, etruskom a rímskom umení. Nielen z množstva kvalitných reprodukcií, ale aj z kvanta textu, ktorý však nie každého záujemcu o umenie uspokojí. Mne osobne prekáža spôsob, akým autor podáva... hmm... fakty (?), svoje dumky... neviem, ale prichodí mi to, akoby on určil, že to a to je tak a tak, a nijak inak. Akoby mal patent na chápanie, vnímanie a následné vysvetľovanie umenia našich predkov.
V každom prípade na prenesenie sa (aspoň na chvíľu) k majestátnym chrámom, koloseám, divadlám, víťazným oblúkom, na preskúmanie detailných mozaík či fresiek, na kochanie sa nad precíznou výzdobou váz a na obzretie si množstva sôch je kniha skvelá.

Sandik
27.04.2015 2 z 5

Velmi rozšířené mnohosvazkové dílo disponuje množstvím kvalitních fotografií. Tím ovšem výčet kladů končí. Text knihy je nejen zastaralý (původní verze textu pochází z počátku dvacátého století), ale především, už v době vznikání knihy nebyl nijak zvlášť kvalitní. Pokud by totiž měl autor udržet požadovanou úroveň pro všechny svazky díla, musel by mít při rozsahu a záběru textu téměř nadlidské schopnosti. Zcela pochopitelně dnes píší podobné syntézy rozsáhlé týmy specialistů. Pijoan se "odvážil" svou syntézu napsat sám a podle toho také vypadá. Samozřejmě je nutné říci, že podobné "bichle" shrnující celé dějiny umění na přelomu 19 a 20. století napsali i mnozí jiní, někteří lépe, jiní hůře (u nás například Matějček), jenže to jsou knihy, až na čestné výjimky, dnes naprosto antikvované a zapomenuté, Pijoan, navzdory své nikterak výjimečné kvalitě, kupodivu žije dál... Pro serióznější zájem o dějiny umění proto knihu rozhodně nelze doporučit. Daleko vhodnějším zdrojem informací je například čtyřdílný "Larousse" nebo knihy z řady "Umění světa", které kdysi vyšly v nakladatelství Artia. Velmi slušné jsou i výpravné přehledové publikace (Gotika, Renesance, Baroko atd.) vydavatelství Könemann (v českém překladu vydal Slovart) Celkový dojem: 45%

pislak2
22.11.2014 5 z 5

Zajímavá kniha