Dejiny sveta v skratke

Dejiny sveta v skratke https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339793/bmid_dejiny-sveta-v-skratke-JUf-339793.jpg 4 12 3

Ako dlho sú tu ľudia? Kedy bola bronzová doba? Kde vznikli prvé civilizácie? Kde boli Ostrovy korenia? Kto bol chán Chubilaj? Táto kniha odpovedá na tieto otázky a aj na mnohé ďalšie v priebehu rýchlej cesty od Veľkého tresku až po 21. storočie. Nachádza sa v nej aj tridsaťšesť mapiek, špeciálne vyhotovených na pomoc čitateľom, aby si mohli dať do súvislosti udalosti, miesta a ríše. Výsledkom je historická príručka dôveryhodná svojím širokým záberom a príjemná pomerne skromným rozsahom. Je mimoriadne vhodná ako štartovací mostík na získanie dokonalejšieho prehľadu o svetových dejinách.... celý text

Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

A Short History of the World , 2012


více info...

Přidat komentář

Domca1
13.04.2021 4 z 5

Súhlasím s tým, že kniha fakty relativizuje a značne zjednodušuje. Osobne ma obzvlášť hneval klasický podtón "cirkev rovná sa spiatočníctvo, tmárstvo, povery, brzda rozvoja atď." Na druhej strane si myslím, že pre laika, ktorý chce získať základný historický prehľad, je toto veľmi dobrá voľba. Zhrnúť všetky najpodstatnejšie udalosti svetových dejín do 270 strán formátu A5, zvládnuť to pútavo, konzistentne a okoreniť to bohatou kartografickou prílohou je kumšt, ktorý autorovi nemožno uprieť. Mám tiež za to, že (najmä v starších dejinách) autor ponúka aj informácie, ktoré sú miernou nadstavbou pre základný vedomostný korpus, mená a fakty, s ktorými sa v školských ucebniciach nestretnete. Ak by ste boli v histórii úplný neznalec, po prečítaní tejto knihy, Vám v hlave aspoň niečo iste ostane, pospájajú sa súvislosti, resp. všetko je to ľahko vyhľadateľné. Preto konštatujem, že napriek chybičkám krásy je to pre laika ideálna syntéza. Stručná, krátka, ale hutná a prehľadná.

Silencia
08.01.2021 4 z 5

Přesně takovouhle knihu jsem hledala. Stručný přehled dějin. Bohužel dějiny se nedají podat stručně, takže nad každou větou musíte přemýšlet a navíc autor používá odborné názvy, které sice vystihují situaci a správné názvosloví, ale mně nic neřeknou. Zhruba v poslední třetině dějin jsem ztratila přehled. Do té doby to však bylo OK. A jsem ráda, že mi to pomohlo některé věci pochopit. Bohužel, za půl roku to už vědět nebudu, takže jsem ráda, že kniha je součástí mé knihovny.


KejmlP
04.11.2017 1 z 5

I ty největší hlavy mezi historiky mají většinou podobný příběh. Začínají na velmi konkrétních tématech, věnují se dílčím otázkám, a postupně je skládají do většího příběhu, čímž prokazují své schopnosti. A až po desetiletích odborné práce, ve starších letech, kdy jsou na tvůrčím vrcholu, troufnou si na syntézy, a ti nejlepší pak na své vlastní dějiny národů a světa. Vědí, že je to ten nejtěžší úkol, který vyžaduje obrovskou schopnost chápat souvislosti, nebývalý nadhled, osvobození se od vnímání jen přes soudobé hledisko...
Čili všechno to, co tato kniha nemá. Autor to vzal šmahem, řekl si, že ho historie nebavila (jak prohlašuje v úvodu), a tak ji napíše on. A rovnou ve své první knize, nač se zabývat podružnostmi. Já asi nejsem člověk, pro koho jsou určené stručné dějiny světa, ale právě s ohledem na to, že vím, jak obtížné je zestručnit složité věci tak, aby byla zachována serióznost, jsem po nové knize v knihovně sáhl. A asi jsem neměl.
Ve starších dějinách autor podsouvá postavám a státům motivy jednání z dvacátého století, z moderních dějin si pak udělá klasický souboj dobra a zla. Zvlášť zaujat jsem byl jeho závěry co vše bylo dopředu jasné, co vše bylo nevyhnutelné, co co způsobilo, a jaké měl kdo motivy, a to hlavně o věcech, o nichž už roky debatují největší hlavy historie, aniž by došly k jasnému výsledku.
Ptám se tedy, pro koho kniha je? Pro odborníky pochopitelně ne. To autorovi nevyčítám, i knihy pro laiky jsou třeba. Potíž je v tom, že by neměla být ani pro ně, jelikož jim podsouvá věci tak, jak s nimi není možné pracovat, a utvrzuje je v mylných a zjednodušujících pohledech. Autor si prostě vzal sousto, které nemohl zvládnout, jak tomu ostatně odpovídá i směšný seznam doporučené literatury (obsahem i rozsahem). Ocenit mohu snad jen relativní dostatek map.