Dějiny středověké Evropy

Dějiny středověké Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56423/bmid_dejiny-stredoveke-evropy-BXF-56423.jpg 4 37 9

„Dějiny středověké Evropy“ mají především posloužit studentům bakalářského stupně historie a příbuzných oborů jako úvodní text do problematiky tak složité a bohaté specializace, jakou dnes evropská medievistika je. Publikace jistě zaujme i zájemce z širší veřejnosti.

Kopta
Kopta
15.12.2022 3 z 5

Kniha za mě sice přiblíží kontext Byzance, za což jsem rád, protože je podle mě zbytečně opomíjený a taky dostaneme něco o ruských územích, nicméně osobně jsem nejednou narážel na určitou vágnost a chaotičnost informací, které jsem si stejně poté musel pro lepší pochopení hledat z jiných zdrojů. V problémech „nám bližší“ Evropy jako Francie, Anglie nebo císařství mi přišlo, že informace se ještě více nořily do hloubky a o to těžší bylo se v ní zorientovat i v rámci nečekaných časových skoků. V závěru trochu překvapující a zbytečné jsou překlepy a gramatické chyby.

etranger
etranger
21.11.2019 5 z 5

Co říct jiného, než že většina z nás, kteří tuto knihu máme (a komentujeme), tak (povětšinou) máme i zkoušku z evropského středověku vykonanou u doc. Dršky. Kniha poskytuje fundovaný vhled do dějin raného středověku jejž pak lze dále prohlubovat.


Ivulka90
Ivulka90
20.09.2017 4 z 5

Kniha je pro studenty historie naprostým základem, pokud chtějí pochopit dějiny středověké Evropy. Nesporným faktem však je, že se v ní objevují i zavádějící (pokud nechci říct vyloženě nepravdivé) informace - to jsem se -prosím pěkně - dozvěděla během zkoušky od samotného autora (Dle doc. Dršky má ale tyto "nesmysly" na svědomí paní Picková =D )

martina2704
martina2704
19.02.2017 3 z 5

Studuji historii, takže knížku můžu hodnotit jen pozitivně, je hodně bohatá na fakta. Na druhou stranu si dovedu představit, že pro její faktografickou obsáhlost může být pro "laika" trochu náročnější na čtení - spousta jmen, míst, letopočtů... Za mě ale fajn kniha pro přípravu na zkoušku z evropského středověku.

Dandulka
Dandulka
16.09.2016 5 z 5

Skvěle napsáno, jako učebnice pro historiky je skvělá a ještě skvělejší je její autor pan docent Václav Drška. Po úspěšné zkoušce mi knihu i podepsal.

Dandulka
Dandulka
14.10.2015 5 z 5

Už se moc těším jak na knihu, tak na docenta Dršku. Budu jej mít až v letním semestru, zatím začínám a už jsem měla možnost vyslechnout si přednášky dalšího skvělého autora knih o historii, pana Velímského.

bokken
bokken
17.05.2013 5 z 5

Za svých krátkých studií na ústecké univerzitě, jsem měl možnost poznat přednášky pana docenta Dršky, které byly z pohledu studenta nejen skvěle odpřednášené, ale i vtipné, prostě typ přednášek, na které se člověk těší, a díky kterým si přednášenou věc oblíbí. Tato kniha jakýmsi stručným souhrnem středověkých dějin, většinou doporučovaným studentům historických oborů na univerzitách. Stručná, dobře napsaná, a slouží jako naprostý základ orientace v dané oblasti. Pro ty, kdo se o středověk zajímají hlouběji, není problém i v knize samotné najít odkazy na další publikace ať už obecného charakteru o středověku, nebo o konkrétních aspektech a oblastech středověkého světa v Evropě.

Mulier
Mulier
18.03.2013 1 z 5

Kalvárie, kolasis, martýrium. Jedním slovem utrpení.

Coby naprostý ignorant historie (dobře - nejen historie) nemůžu objektivně posoudit, nakolik je kniha přínosná pro její milovníky. Z pozice neznalce ji ale rozhodně nedoporučuju podobně založeným jedincům - pokud čekáte poučení o tom nejpodstatnějším, co se mohlo ve středověké Evropě dít (poměrně krátký rozsah knihy by tomu nasvědčoval), tady je nenajdete. Jedno jméno za druhým bez uvedení do kontextu, citace středověkých děl s mizerným překladem ("pane papeži"? what?) a děsivé množství chyb (pochybuju, že kniha prošla před tiskem jazykovou kontrolou). Tohle už nikdy víc...

Edit: Soudě podle zdejšího hodnocení ostatních čtenářů jsem opravdu ignorant.

Lucilla
Lucilla
16.10.2012 5 z 5

Vynikající syntéza pojímající historii od 5. do 15.-16. století. Vhodná jak pro studenty středních škol (pro lepší orientaci v problematice), tak pro studenty bakalářského stupně vysokých škol jako základní přehledová práce, na níž pak snáze navážou výběrovými monografiemi z užších oblastí dané doby.

Štítky knihy

středověk dějiny Evropy

Autoři knihy

Václav Drška
česká, 1962
Dana Picková
česká, 1954

Kniha Dějiny středověké Evropy je v

Právě čtených2x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce32x
Chystám se číst7x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x