Tessia: Zrození čarodějky

Tessia: Zrození čarodějky https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93551/mid_tessia-zrozeni-carodejky-JoQ-93551.png 4 102 15

Další román z pera spisovatelky Trudi Canavan, tentokrát o vzniku Společenství čarodějů a o dějinách sachakanské války, jež se odehrála stovky let před událostmi Trilogie o černém mágovi. Tessia se touží stát léčitelkou a zachraňovat lidské životy, stejně jako to dělá její otec, vesnický léčitel v Mandrynu na jednom z okrajových panství Kyralie. Její velký sen se však rozplývá v jediném okamžiku. Při ošetřování pacienta v domě lorda Dakona, místního čaroděje, se jí pánův host, sachakanský mág Takado, pokusí násilně zmocnit. Tessia se brání a instinktivně při tom použije magii – ukazuje se, že je předurčená… Stává se Dakonovou učednicí a stěhuje se do jeho přepychového domu, nosí překrásné šaty a k dispozici má početné služebnictvo. Nové poslání však s sebou nese také dlouhé hodiny studia a tvrdé sebekázně. Přináší jí velký díl zodpovědnosti, a jak se později ukáže, také bolesti. Takado se totiž hodlá za ponížení, které mu uštědřila, mstít. Události nezadržitelně směřují k válce mezi dvěma zeměmi – k magické válce, jež navždy změní životy všech zúčastněných. Dobrodružný a poutavý příběh o sachakanské válce je plný nečekaných zvratů a událostí, o nichž kyralijské kroniky dosud mlčely nebo lhaly: Co se stalo se Zásobním kamenem, zdrojem nepředstavitelné ničivé síly, a kdo má na svědomí vznik pustin na sachakansko-kyralijské hranici? Jak ve skutečnosti vzniklo Společenství čarodějů? Především se však ukazuje, že nejtěžší nemusí být porazit nepřítele, ale vyhrát nad sebou samým. 1. vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Zoner Press
Originální název:

The Magician's Apprentice , 2001


více info...

Přidat komentář

denniys
26.02.2022 4 z 5

Tessia vůbec není špatné počtení - nic strhujícího, ale úplná nuda to taky není. Trudi má své zajímavé universum. Celá kniha funguje dobře jak z pohledu kyraliánců tak sachakanů a skvěle doplňuje dvě další trilogie. Velmi mě potěšil závěr a objasnění určitých událostí, které nebudu spoilerovat.

Akisi
10.08.2021 3 z 5

Začátek knihy mě zaujal, avšak v průběhu jsem naprosto ztratila chuť pokračovat, takže dočíst ji do konce byl pro mě docela problém. Čas při čtení vůbec neutíká, v knize se neděje nic moc zajímavého, vzrušujícího, při čem by se mi zatajil dech. Svět je zajímavý, myšlenka Tessie jako předurčené čarodějky a také zručné léčitelky je zajímavá, avšak podle mě málo rozvinutá.

Autorka se snaží v knize zahrnout příběhy vícero postav, avšak nedala mi mnoho času a informací k tomu, aby mi na těchto postavách vůbec záleželo. Popis bitev čarodějů byl překvapivě nudný, nic ve mně nevyvolal.


Neytiri2
15.12.2020 5 z 5

Uzasna knizka. Prvni, kterou jsem od teto autorky četla , je to velmi zajímavý příběh.Nejvíce jsem si oblíbyla Stassu a Hanaru

Vencio
26.03.2020 5 z 5

Tessia je úžasná kniha a asi nejlepší prequel, jaký jsem četl, navzdory ostatním komentářům se mi tato kniha líbila ještě o trošku více než obě navazující trilogie - měl-li bych srovnat: Tessia - Sonea - Zrádkyně (byť i obě navazující série jsou skvělé). Já osobně sice mám rád bambilion různých potvor, ale tenhle příběh je o něčem jiném - jak název napovídá, tak za prvé to jsou dějiny dříve načrtnutého světa a také je zde bližší pohled na společenskou hierarchii, včetně vyprávění členů různých vrstev - od otroka, po císaře. Dále je zde hluboký náhled do psychiky postav - od "má mě rád, nemá mě rád...", přes žal a roztrpčení nad zničeným domovem, až po megalomanský komplex (byť se strategickou jiskrou) - vojenství v podání žen-autorek (tedy těch, které jsem zatím měl možnost číst) obvykle končí utopisticky, zde tomu tak rozhodně není. A samozřejmě magie - skvěle popsány její základy, přednosti i omezení a rozvoj, ne vždy tomu tak bývá.

Jazyk překladu je dobrý, velmi čtivý, nijak náročný a překlepů je také velmi málo. Možná je škoda, že semtam utekl nepřeložený název vesničky (Coldbridge například). Co mě ale na knize rozčilovalo byly ilustrace, které jsou úplně jinde než současný příběh - kupříkladu ilustrace na straně 389, odpovídá textu na straně 454, že se ilustrace netrefí o 1-2 stranu, tomu už jsem tak nějak přivykl, ale 60 stran je opravdu hodně; a platí to tak pro všechny ilustrace, není to jen jeden takový exces. Byť nepopírám, že jsou povedené a když si člověk všimne tohoto posunu, tak pochopí, že se i vztahují k ději, že tam nejsou "jen, aby se neřeklo". To je ale předpokládám chyba nakladatele, ne originálu, a tak to snad v budoucích vydáních upraví.

Závěrem - komplexní kniha, zároveň ale nenáročná na porozumění a zkrátka skvělý úvod do světa, který autorka stvořila. Zároveň kniha ale vypráví svůj příběh a také jej ukončí, takže pokud váháte a neradi kupujete desetidílný román, abyste hned u prvního zjistili, že Vás nebaví, tak tady se při nejmenším dozvíte, jak to dopadlo. Rozhodně 5/5, i když vzhledem k tomu, že jsem na začátku uvedl, že tahle kniha předčí i skvělé navazující série, tak 6/5.

Aelka
12.02.2018 5 z 5

Čtivá knížka, děj mě zaujal a hrdinové mi byli vesměs sympatičtí

Viviana-Mori
08.08.2016 5 z 5

Pěkně napsaná fantasy o čarodějích. Už trilogie o Sonee se mi hrozně líbila a doslova jsem jí hltala a tato kniha byla taky moc dobrá, líbí se mi, že to není nijak přemrštěné různýma potvorama a jsou tam jen lidé, obyčejní a nebo čarodějové. A je v tom i dost z reality, hlavně co se týče té války, něco mi to dosti připomíná.

Jekysek
14.11.2015 2 z 5

Moje první kniha od Trudi, takže nemohu porovnávat s jinými.
Každopádně, první polovina se mi četla lépe, než ta druhá. Postavy byly dobře vykreslené, jen časté přeskakování mezi nimi mě rušilo - zrovna jsem se do někoho "vžila" a už se příběh přesunul jinam.
Oblíbila jsem si především Jayana a lorda Dakona.
Příběh se mi ale pod kůži nevryl tak, jak jsem od fantasy zvyklá. Normálně se nemohu dočkat, až najdu chvilku a začtu se, třeba i ve škole při hodině; k téhle knize jsem ale šla jen, když jsem prostě neměla co jiného dělat. Čekala jsem víc.
Celkově - nenadchne, ani neurazí.

Klarv
11.10.2015 4 z 5

Chtěla jsem dát původně 5 hvězd, ale posledních 5 kapitol jsem neuměla dočíst. Nějak mě to nebavilo.

LiLLu
05.09.2015

nemuzu se prokousat, nevim, těšila jsem se na magii kouzla a prostě nevim

Leiah
16.11.2014 5 z 5

Uzasna knizka! Prvni, kterou jsem od teto autorky cetla a diky ni jsem jejim kniham naprosto propadla.

1bastinka
20.10.2014 5 z 5

Velmi zajímavý příběh a jako vždy skvěle napsáno.Jsem opravdu ráda,že jsem objevila tuto vyjímečnou autorku.A těším se na další knihu

ph-m4367
08.07.2014 2 z 5

Tessiu jsem dostala k narozeninám jinak bych si jí asi nekoupila... Obálka mě moc nezaujala... Jinak na začátku mi dala zabrat a v jednom momentu jsem si myslela že jí snad nedočtu ale nakonec se to rozproudilo a mě se to začalo číst lépe takže jsem jí dočetla a docela se mi i líbíla. :)

Nikita04
10.02.2014 5 z 5

Tato kniha je skvělá, stejně jako triologie Černý mág a Zrádkyně. Doporučuji si ji přečíst mezi těmito dvěma triologiemi, osvětlí to věci z Černého mága a lehce připraví na na další dění.
Na knize je skvělé, že ačkoliv je hlavní hrdinkou Tessie, nezabývá se děj jen jí, ale je částečně vyprávěn z pohledu sachakanského otroka, kyralijského účedníka i čaroděje a dalších postav. Opravu vtáhne do děje...

LenaDonan
28.07.2012 4 z 5

Česť jej rozprávačskému talentu, ktorý ma dokázal udržať v absolútnom čitateľskom napätí, hoci táto kniha má od hororu ďaleko. V každom prípade, od dokonalosti ju v tomto prípade (a podľa môjho úsudku) delí väčší priestor ako to bolo v prípade trilógie o Čiernom Mágovi. Ale to len preto, že vzťah kľúčových dvoch postáv (hoci v tejto výpravnej, epickej fantasy ich bolo nepomerne viac) bol redukovaný vo viacerých smeroch len na domnienky, nepriameho rozprávania a spol.
Rozprávanie má aj vedľajšie dejové línie, tie nás zavedú priamo do sachakanskej rodiny... najprv som nevedela, čo tým chce autorka docieliť, ale vyšlo mi z toho, že ozrejmila nielen priebeh celej vojny, spoločenstva čarodejov, ale aj zrod Zradkýň. Tie sú hlavnými postavami ďalšej trilógie, trilógie Zradkýň. Tak aspoň viem, na čom stavala.
A hádam, že kniha má viaceré ďalšie aspekty, ktoré som nestihla premyslieť, ale dodávajú knihe ten správny ráz. Vskutku, dobré čítanie.
PS: anotácie je len slabý odvar toho, čo čitateľa naozaj čaká... :)

Kikušák
16.06.2012

popis vypadá zajímavě...uvidíme,až si přečtu

Štítky knihy

čarodějnice

Autorovy další knížky

Trudi Canavan
australská, 1969
2008  81%Společenství čarodějů
2013  86%Sonea - Novicka
2011  87%Tessia: Zrození čarodějky
2011  83%Sonea: Vyslancova mise
2009  78%Bílá kněžka

Kniha Tessia: Zrození čarodějky je v

Právě čtených4x
Přečtených155x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených10x
Knihotéce160x
Chystám se číst80x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x