Dějiny Ruska

Dějiny Ruska https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344858/bmid_dejiny-ruska-YDW-344858.jpg 5 29 15

Nové Dějiny Ruska jsou kolektivní prací pěti českých historiček a historiků. V chronologicky vymezených částech (Kyjevská Rus, Moskevská Rus, 18. století, 19. století, sovětské období ruských dějin, Rusko po roce 1991) jsou zmapovány hlavní vývojové linie ruských dějin od raného středověku až do současnosti. Vedle zachycení klíčových událostí politického rázu autoři věnují pozornost také otázkám hospodářského, sociálního, kulturního a náboženského vývoje Ruska. Jedním z hlavních cílů je přiblížit českému čtenáři ruské dějiny způsobem reflektujícím nejnovější výsledky světového bádání.... celý text

Přidat komentář

Alethea_k
28.06.2023 4 z 5

Z hlediska informací výborná kniha. Čtení ale samo o sobě poutavé moc nebylo. Cením si přehledů vzadu.

Igor1311
22.02.2023 5 z 5

Ďalší vynikajúci diel zo série, no ako je v samotnom úvode knihy písané, niektoré etapy ruských dejín sú len spomenuté a len zľahka opísané. Inak ide o kvalitné dielo plné informácií o dejinách ruského národa, o jeho predstavoteľoch či kultúre.


nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Je to dost komplexní záležitost, která především ukazuje složitost ruské duše, zvyklé od nepaměti strádat, trpět a poslouchat.

Oleariusův obraz života v Moskvě - jak by se nic nezměnilo v průběhu: "ruský nezájem, ba přímo pohrdání vědou, lenost, násilí, absence elementárního studu, vulgarita a děsivé všudypřítomné opilství... "(1643)
"v důsledku otroctví a hrubého surového života Rusové o to ochotněji jdou do války" (s.110) ... jsou s to naučit se jakémukoliv oboru, avšak jejich výrobky jsou prosté, třebaže masivní a dlouho nevydrží... požadují zaplacení již před započetím prací, které pak často nedokončí, leč po mnoha obtížích a podvodech"

Kabuky
22.10.2022 5 z 5

Velmi dobrá kniha plná informací.

poostmen
04.10.2021 5 z 5

Překvapivě kvalitní kniha obzvláště ve srovnání s Dějinami Ruska z roku 1995, která byla spíše o protiruské propagandě, než o historii. I když ani nyní autoři nejednají s čtenářem zcela korektně. Proč například srovnávají na konkrétních příkladech situaci v SSSR a USA v hmotném postavení dělníka či zemědělce, případně srovnávají výkonnost obou ekonomik, avšak nesrovnávají obě země ve zbrojení či zahraničních intervencích... Není to proto, že by pak Sovětský svaz nevypadal dostatečně "zle"? Případný argument, že takové srovnání není předmětem knihy neobstojí, neboť pak se ptám: proč tedy ta ostatní srovnání?

AlbionFoxyFox
29.08.2021 5 z 5

V tomto rozsahu velmi čtivě a přístupně podáno, čtenář si vytvoří základní povědomí o událostech a může se jim dále hlouběji věnovat v budoucnu. Velmi mi také vyhovovalo pojetí kapitol a tematických okruhů.

TomOshibana1991
24.07.2021

Vzhledem k tomu, že to má být jedna kniha, navíc ve "stravitelné" formě a délce, tak je jasné, že nemůže jít příliš do detailu. Pro obecnou znalost dějin Ruska ale vcelku postačí.
Nicméně, obzvláště část o hospodářských výkonech SSSR mi připomněla důležitost studia dalších oborů. Soudruzi mohli "demokratizovat" ostošest a ubohé hospodářské výsledky (ve srovnání s poněkud tržnějším hospodářstvím Západu) by to pranic nezlepšilo!

Lavastan
09.11.2020 5 z 5

Podle mého dobře napsaná kniha, četla se mi dobře. Akorát mohla být podrobnější, ale to ani nebylo cílem, jak jest psáno v úvodu knihy. Pro pochopení dějin a myšlení Ruska je ideální.

ondra2
20.07.2020 5 z 5

Kniha mě příjemně překvapila. Přestože by asi mohla být mnohem rozsáhlejší a některé partie by mohly být napsány podrobněji, podstatné věci obsahuje. Nejstarší dějiny naštěstí nejsou jako u jiných titulů edice příliš rozvláčné a nemám oproti jiným hodnotitelům pocit, že by kniha byla podána nepřístupným, nečtivým a příliš odborným jazykem. Jakkoli asi mohla obsahovat více obrázků nebo nejspíš i mnohem přesnější mapky, četla se vcelku dobře. Nemůžu ji ale poměřit s předchozím vydáním titulu s jiným autorským složením.

zipporah
06.07.2020 5 z 5

Dobrá "učebnica", ktorá poskytne základné informácie a venuje sa aj kultúre/literatúre/hudbe v každom období, takže sa dajú získať ďalšie smerovky. Samozrejme, sú tam veci, o ktorých by som si rada prečítala viac, najmä o kvartete Napoleon, Alexander I, Kutuzov a tuhá zima.. k tomu si pustiť Čajkovského Luskáčik a o zážitok je postaraný.. alebo o Kurskej vojne pozrieť šupa film 3D, že tie tanky budú lietať z plátna.. :D zatiaľ osobne odporúčam spomínanú Ruskú archu, filmový zážitok! A Trump by mal ísť rozhodne do psichušky;)

SlávaL
04.09.2018 4 z 5

Výborná kniha, je škoda, že někdo srazí hodnocení díky tomu, že není psána novodobým "lidovým" jazykem - 99% obrázky, 1% popisky pod obrázky.

jaro999
26.03.2018 4 z 5

Zajímavá a dle mého názoru objektivně napsaná kniha. Umožňuje lépe porozumět příčinám současného chování Ruska na mezinárodní scéně. Jednu hvězdičku ubírám za velké množství překlepů a pravopisných chyb (interpunkce, někdy i použití "i" a "y"): dílo by si zasloužilo pečlivou jazykovou korekturu. Mrzí mě, že nakladatelství Lidových novin pustilo knihu v takové podobě "do světa".

Gigy
01.03.2018 5 z 5

V porovnání se Švankmajerem jsou pro mě nové Dějiny Ruska mnohem stravitelnější a čtou se mi výrazně lépe. Obsahují v kostce nejen základní informace o ruských dějinách a kultuře, ale také mnohé rozšířující údaje, které zajisté nadchnou i zkušenější historiky a znalce.

braunerova
15.11.2017 1 z 5

Mám rozečtené vynikající Švankmajerovi Dějiny Ruska a tak jsem si říkal, že by nebylo od věci mít porovnání i s jinými autory. Sáhl jsem po této publikaci, ale ouha. Kniha je psána vědeckým jazykem, který je pro běžného čtenáře jen těžko stravitelný. Dlouhé odstavce, málo obrázků, absence zajímavých historek, citátů a stručných analýz autorů. Napsat čtivou literaturu faktu je prostě dar, kterým je nadáno jen pár vyvolených. Nehodnotím tudíž obsah, přečetl jsem jen pár vybraných stránek, ale míru mého nadšení.

M.H.
11.10.2017 4 z 5

Dejiny Ruska od nového autorského kolektívu, ktoré vyšli pod starým názvom vo rovnakom vydavateľstve, ako dobre známe Dějiny Ruska (1. vyd. 1995, potom viaceré doplnené vydania, posledné z roku 2010) s ňou majú (našťastie) spoločný len názov a vydavateľa. Inak ide o kompletne novú prácu, ktorá je (pri mierne menšom rozsahu - porovnávam s vydaním z roku 1999) aj výrazne obsažnejšia a prínosnejšia.

Predošlé boli celkom poznamenané niečím ako časť kníh vydávaných počas socializmu, akurát s opačným znamienkom.

Táto kniha sa snaží o vyváženosť a darí sa jej to. Okrem samotných dejín informuje aj o náboženstve, čo je v prípade Ruska viac ako potrebné. Práve tu sa prejavujú najväčšie rozdiely oproti pôvodným Dejinám Ruska, napr. informácie o staroverectve sú (zásluhou M. Řoutila) podané neporovnateľne lepšie.

Vydarená kniha a dúfam, že sa dočkám doplneného vydania (vydaní).