Dějiny pravěku a starověku

Dějiny pravěku a starověku https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131941/bmid_dejiny-praveku-a-staroveku-J8y-131941.jpg 4 10 2

Přidat komentář

Gordonlord
06.02.2021 2 z 5

Od staršího paleolitu až po dobu pár staletí po Kristu. Vcelku jednoduchou a zkratkovitou formou vylíčené zásadní události lidské historie, napříč vybranými částmi planety, ovšem bez stravitelné formy, přehledného rozvržení informací či poutavého kontextu.

Vše zásadní zde asi řečeno bylo, takovým tím 'letem světem' způsobem. Jen to bylo suchopárné a nezábavné jako učebnice dějepisu.

.......... počkat........!

JulianaH.
21.08.2019 3 z 5

Učebnice mi přišla pozitivistická, ba marxistická svým důrazem na hospodářskou „základnu" na úkor kultury. Dokonce vyvozovala všechny děje z hospodářství, což bylo anachronické a nudné. Přitom dějepis na SŠ patřil k mým nejoblíbenějším předmětům a četla jsem ji dobrovolně.
Některé informace mi ale přišly zajímavé, např. o Marobudově říši, Gaiu Laeliu Sapientovi nebo Marku Aureliovi; ukázka z jeho Hovorů k sobě se mi moc líbila.

Další učebnice, na níž se ukazuje, že styl přesně odpovídá i autorovi osobně. Z přednášek pana doktora Součka na universitě jsem měla navlas tytéž dojmy jako z jeho učebnice na střední škole.
Edit: Ale jen z těch povinných, jeho nepovinné přednášky byly do-do-na-lé!