Dejiny plné omylov

Dejiny plné omylov https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388830/bmid_dejiny-plne-omylov-cVk-388830.jpg 4 16 4

História ľudstva je rozsiahly katalóg omylov, z ktorého Stephen Weir vybral päťdesiat skutočne exemplárnych príkladov. Táto publikácia sa začína doslova od Adama a dramatickú exkurziu katastrofami rozličného typu a kalibru končí vianočným cunami v roku 2004, pri ktorom nemuselo zahynúť toľko nevinných ľudí, keby... Trójska vojna, skaza Titanicu, umelo vyvolaný hladomor v Bengálsku, "zaručene bezpečný liek" thalidomid, ekologické katastrofy... Panoptikum slávnych i menej známych hriešnikov je takisto pestré: Hannibal, Nero, Napoleon, Churchill, Stalin, Mugabe... až po Geralda Ratnera, ktorý jedinou vetou zničil svoje celoživotné dielo. Špeciálne pre slovenského čitateľa je kniha obohatená o texty zo slovenských dejín od PhDr. Ivana Mrvu, CSc. V troch záverečných kapitolách objasňuje a analyzuje dôvody i súvislosti významných udalostí, ktoré ovplyvnili smerovanie našej krajiny. Na ich počiatku takisto stáli rozhodnutia, ktoré možno s odstupom času, ako aj vzhľadom na ich dôsledky zaradiť medzi tie najhoršie v histórii slovenského národa. Publikácia má príťažlivú grafickú úpravu, obsahuje viac ako 60 farebných fotografií, obrázkov a ilustrácií a prináša tiež 20 podrobných farebných máp, ktoré dokumentujú oblasti, v ktorých sa príslušné udalosti odohrali.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Perfekt
Originální název:

History's Worst Decisions , 2005


více info...

Přidat komentář

Oplak
25.04.2022 3 z 5

Prečítané na oddelení úrazovej chirurgie Kysuckej nemocnice v Čadci.

Každý sa dopúšťame omylov. Niekto väčších, iný menších. A vraj len hlupák svoje chyby opakuje...
Takmer som v robote prišiel o ruku (chválabohu všetko vyzerá byť nateraz v poriadku), takže bolo fajn prečítať si o omyloch iných. Tie ich mali častokrát ďalekosiahle následky.
Poučné a zaujímavé čítanie pre každého. Len mi nesadol štýl, akým je kniha napísaná.

- Posledné slová patria sarkastickému Lukianovi zo Samosaty, ktorý vo svojej dráme dokonale vystihol márnosť telesnej túžby:
MENIPPUS: Ukáž mi Helenu, ja ju nedokážem nájsť.
HERMES: Táto lebka patrila Helene.
MENIPPUS: Tak pre toto z Grécka vyplávala flotila tisícich lodí, pre toto zomrelo toľko Grékov aj barbarov a ľahlo popolom toľko miest?
HERMES: Ale ty si ju nikdy nevidel živú! Inak by si takisto tvrdil, že kvôli takej žene sa oplatí trpieť! Keď vidíš vyschnuté, vyblednuté kvety, môžu sa ti zdať škaredé, ale keď sú v plnom kvete, ich kráse sa nič nevyrovná.
MENIPPUS: Vieš, Hermes, jedna vec má prekvapuje: ako je možné, že si Achájci neuvedomili, za akú nestálu vec bojujú, a ako rýchlo tá krása pominie...
HERMES: Prepáč, Menippus, nemám čas tu s tebou moralizovať. Nájdi si miesto na ležanie, kdekoľvek chceš, ja musím priviesť ďalších mŕtvych. -

kannibal28
17.05.2020 4 z 5

v 2 dieli by mohli byť tieto omyli 1. Matovičova vyhra vo volbách 2.4Ceský hatrick v hokeji a olympijske zlato 3. Zamatova revolucia 1989 to su len namety na bonus čo je aj v tejto knihe


Lily28
03.04.2015 3 z 5

Niektoré "omyly" do tejto knihy skôr nepatria, autor naháňal senzácie aj tam, kde neboli, ale s trochou kritického náhľadu je kniha zábavné čítanie.

valda
07.03.2011 4 z 5

Přestože obálka působí dost bulvárně a jedná se vlastně o soubor chronologicky uspořádaných historických událostí, tak mě kniha hodně bavila. Čekal jsem, že knihu brzy odložím s pocitem, že zas někdo postahoval pár článků z Wikipedie, ale nakonec jsem byl potěšen způsobem, kterým autor jednotlivé události popisuje. Vše je vysvětleno velmi srozumitelným a střízlivým způsobem, kterému nechybí nadhled, jako je tomu např. u Toulek Českou Minulostí. Autor se nebojí píchnout do vosích hnízd, nacházet zajímavé souvislosti a rozhánět oblaka nadšení kolem historických činů a osob (Churchill, Custer, ...). Zároveň, ale nezachází do přílišných podrobností a nepokouší se vytvářet nové složité teorie. Výborná kniha, jak si zábavným způsobem ujasnit některé historické události (obsahuje jich 53). spojené s omyly jejich představitelů, tak, aby se z nich čtenář přesně podle hesla knihy poučil.

Štítky knihy

historie a fakta

Autorovy knížky

2009  76%Dejiny plné omylov

Kniha Dejiny plné omylov je v

Přečtených24x
Doporučených4x
Knihotéce16x
Chystám se číst7x