Dějiny Nejvyššího soudu Spojených států

Dějiny Nejvyššího soudu Spojených států https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472532/bmid_dejiny-nejvyssiho-soudu-spojenych-s-YW1-472532.jpg 5 1 1

Monografie obsahuje všechny informace potřebné k pochopení funkce amerického Nejvyššího soudu v historii i v současnosti, průzkum klíčových případů, biografické portréty dřívějších a nynějších soudců i objasnění ústavních principů a právních koncepcí.

Přidat komentář

ondra2
24.08.2023 5 z 5

Výborně podaný přehled vývoje instituce Nejvyššího soudu USA, jeho personálního obsazení i judikatury od počátku na konci osmnáctého století, až po soudce jmenované Donaldem Trumpem (s výjimkou A.C. Barrettové). Mimo jiné zajímavé partie lze velmi kladně hodnotit i průběžně uváděné poukazy na to, kdy a jakým rozhodnutím byl ten či onen precedent z minulosti překonán v budoucnosti, resp. současnosti. K tomu lze pouze podotknout, že letos tomu tak bylo v minimálně dvou důležitých oblastech, kdy bylo překonáno rozhodnutí ve věci Roe v. Wade týkající se potratů a jako protiústavní shledána pozitivní diskriminace při přijímání na vysokou školu. Tento posun byl umožněn zejména jmenováním soudců Donaldem Trumpem. Jako mírné negativum bych hodnotil občas osobní názorové vsuvky autora ve vztahu k jinak někdy skutečně zcela přehnaným nápadům tzv. progresivistů, v minulosti nazývaných jinak. Kvalitě knihy to však neubírá natolik, aby si zasloužila méně než pět hvězdiček. Kdo se nezajímá o právo, může z knihy sledovat názorové a společenské posuny, ať již ve věcech občanských práv, nebo jinde. Samotnou historii instituce a její budovy s pouze velmi stručným popisem některých klíčových kauz pak rovněž hezky (ovšem jen v angličtině) popisuje William Rehnquist v knize The Supreme Court.

Štítky knihy

soudnictví

Autorovy knížky

Martin Dostál
česká, 1968
2020  100%Dějiny Nejvyššího soudu Spojených států

Kniha Dějiny Nejvyššího soudu Spojených států je v

Přečtených1x
Knihotéce1x