Dějiny Mongolska

Dějiny Mongolska https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268411/bmid_dejiny-mongolska-tJZ-268411.jpg 5 5 2

Na základě nejnovějších výzkumů text zachycuje jednotlivé historické etapy, včetně té nejslavnější - epochy Čingischánovy, která znamenala počátek dodnes trvající dějinné cesty mongolského národa. Mongolové si přes trvalé mezinárodní tlaky udrželi svébytnost a v důsledku demokratizace od konce 20. století však stojí před dvojsečným rozhodnutím, jak nadále směřovat mongolskou společnost s ohledem na tradiční styl života a zároveň na životně nezbytnou hospodářskou konkurenceschopnost.... celý text

Přidat komentář

samuel7462
16.01.2021 4 z 5

Veľmi dobrá syntéza dejín Mongolska aj pre laikov a ľudí, ktorí sa nezaujímajú primárne o dejiny tejto krajiny. Predovšetkým pozoruhodné je pozorovať, ako rýchlo a ľahko sa rozpadla veľká ríša, ktorá zaujala svoje miesto v 13. storočí - taktiež je zaujímavé dozvedieť sa, ako bola táto ríša vnútorne delená a ako jej jednotlivé celky navzájom fungovali. Pomerne ťažké čítanie nastáva v kapitolách o 15-18. storočí, kde by k lepšiemu prehľadu laika prispeli mapy, obrázkové pomôcky - pomerne ľahko sa dá stratiť v nekonečnom množstvu etník, ktoré na území Mongolska v tej dobe žili a vzájomne bojovali o moc. Skvelo je spracované 20. storočie, ktoré adresuje aj postkomunistický vývoj - hoci toto by mohlo byť predsa len o niečo obsažnejšie, kedže ide o jednu z najdôležitejších etáp vývoja samostatného Mongolska. Teda, 4* za veľmi dobrú syntézu, dobrý základný kameň na ktorom sa dá stavať pri snahe o podrobnejšie znalosti dejín Mongolska. Jedna hviezdička dole za neprehľadnosť pri písaní o 15-18. storočí, pomohli by obrázkové materiály (etnické, politické, jazykové mapy, či základná geografická mapa, ku ktorej sa dá vrátiť pri popisoch riek, pohorí).

Rihatama
27.02.2018 5 z 5

Obsažná a velmi čtivou formou podaná úctyhodná historie mongolského národa od prehistorického období staršího paleolitu po současnost (r. 2015). Oceňuji také rozsáhlý, detailně zpracovaný rejstřík. Jenom bych uvítala podrobnější popis/sondu do česko-mongolských vztahů, kterým autoři v závěru publikace věnovali pouze necelých 9 stránek.


Štítky knihy

Mongolsko dějiny národů a států

Autoři knihy

Ondřej Srba
česká, 1986
Michal Schwarz
česká, 1978

Kniha Dějiny Mongolska je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce32x
Chystám se číst12x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x