Dějiny medicíny: Od starověku po současnost

Dějiny medicíny: Od starověku po současnost https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182670/bmid_dejiny-mediciny-od-staroveku-po-sou-64141c3955ed6.png 5 15 5

Přehledné dějiny medicíny od jejích počátků až k dnešku, ve kterých autor srnuje a hodnotí celý dosavadní vývoj praktické medicíny i lékařské vědy v rozsahu pro českého čtenáře doposud nedostupném. Lze je použít jako biografický slovník velkých vědců a lékařů a jejich úspěchů, jsou však především poutavým vyprávěním o lidských omylech a hledání, o vnímání nemoci a nemocného člověka, o proměnách vztahu mezi lékařem a pacientem, o institucionalizaci medicíny v různých zemích a v různých obdobích, či o alternativních způsobech léčby. Porter se zabývá také intelektuální historií medicíny, jejími proměnami v závislosti na rozvoji přírodních věd a filozofických, sociálních a politických systémů. Vedle medicíny západní, které se věnuje především, nabízí pro srovnání vhled do tradic medicíny východní - arabské, čínské a indické. První vydání (2001) vyšlo pod názvem: Největší dobrodiní lidstva... celý text

Literatura naučná Historie Zdravotnictví
Vydáno: , Prostor
Originální název:

The Greatest Benefit to Mankind: A Medical History from Antiquity to the Present , 1997


více info...

Přidat komentář

ondra2
18.04.2024 5 z 5

Po knize jsem sáhl pro zpestření jinak obvykle mnou preferovaných politických dějin a neudělal jsem chybu. Jakkoli bylo možné očekávat, že by mohlo jít o relativně hůře srozumitelný popis jmen a událostí, jde o přehledný, čtivý výklad vývoje medicíny, diagnostických postupů, vývoje léčby některých sice známých nemocí, ale bez jasných příčin, jež jsou teprve postupně odhalovány a dřívější představy vyvraceny i objevů nemocí nových, na něž léčba dosud neexistuje.
Nejedná se však pouze o popis samotné medicíny ale i o vývoj představ člověka o tom, jak lidské tělo funguje, s postupným upřesňováním poznatků, nacházením slepých uliček a cest z nich ven, včetně postupné fragmentarizace medicíny na jednotlivé specializace a obory s tím, jak se poznatky prohlubovaly.
Autor kromě zevrubného a populární formou (pro nemedika) podaného výkladu hodnotí i současný stav a negativní jevy spojené s medikalizací společnosti a snaze najít "léky" na přirozený vývoj organismu, neschopnost států zajistit finanční udržitelnost celého systému (popisuje logicky spíše západní státy, byť kniha obsahuje i partie o medicíně východní a alternativní). Závěr knihy je poněkud pesimistický, kdy pacient je dle autora staven do role objektu a zdroje výdělku, což jej do jisté míry může vábit do oblasti medicíny alternativní.

Bakana
12.03.2024 5 z 5

Dopodrobna popsané, jak velký kus cesty lidská znalost urazila, než jsme se dostali na současné místo.


Skodinka89
25.05.2021 5 z 5

Každý si v této knížce najde to své. Dobře popsána historie medicíny.

Ufonka123
10.07.2019 5 z 5

Hodně zajímavá kniha, kde se člověk dozví vše, co potřeboval vědět a spíš i něco víc.

Adelajda_4
08.07.2015 5 z 5

Před autorem smekám, protože pojmout takové penzum informací, to není jen tak. Může se zdát, že téma je poněkud nezajímavé, ale opak je pravdou, protože autor, nejenom, že v tomto díle podává množství informací, ale dokáže je také podat velice čtivou formou. Já jsem tedy s knihou byla nadmíru spokojená.

Štítky knihy

dějiny lékařství lékařská věda

Autorovy knížky

Roy Porter
anglická, 1946 - 2002
2013  96%Dějiny medicíny: Od starověku po současnost

Kniha Dějiny medicíny: Od starověku po současnost je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce26x
Chystám se číst52x
Chci si koupit18x