Dějiny informatiky

Dějiny informatiky https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66693/bmid_dejiny-informatiky-sHB-66693.jpg 3 7 2

Od abaku k internetu. Kniha zpracovává zajímavé a obsáhlé téma, pojednává o dějinách informatiky v širokém kontextu historie přírodních věd. Kromě dějin výpočetní techniky zahrnuje pozoruhodné události z historie matematiky, fyziky, geodezie, elektrotechniky, elektroniky a dokonce i obchodu a podnikání. Dějiny informatiky jsou v ní podány velmi podrobně a přitom přehledně, stylem „od Adama“. Kořeny dnešní informatiky jsou totiž vystopovány až k různým způsobům počítání na prstech a k základům zeměměřictví. Kniha obsahuje relevantní historické informace kvalitativního charakteru (co, kde, kdo) i přesné kvantitativní údaje (kdy, kolik). Podrobnost kvantitativních údajů je tak vysoká, že se čtenář může dozvědět přesné údaje, např. o počtu vyrobených počítačů v určitých letech, o kapacitě jejich operační paměti i počtech zaměstnanců výrobních firem apod.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , PC literatura

Vydáno: , Academia
Originální název:

Vom Abakus zum Internet, die geschichte der Informatik , 2007


více info...

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
27.10.2023 3 z 5

Ve všech bodech souhlasím s Tomas@S a předmluvou recenzenta. Nejlepší jsou poznámky pod čarou doplněné až vydavatelem.

Tomas@S
Tomas@S
02.11.2018 1 z 5

Davam hodnoceni i kdyz jsem knizku jeste nedocetl (jestli ji vubec doctu). Pripadne ctenare chci odradit od cteni, je to naprosta ztrata casu. Ke knize mam spoustu vyhrad a kritiky, kterou tady celou nebudu ani psat. Jen ve strucnosti nekolik vytek:

* vetsina textu je strasne nezazivna, plna frazi jak z ucebnice napsane za bolsevika
* podavane informace jsou zastarale; odhaduju, ze vetsina textu byla sepsana na konci 80-tych let za bolsevika. napr. casti zabyvajici se vyvojem informatiky v komunistickych zemich jsou jak z Rudeho prava
* rada podstatnych udalosti a nejvyznamejsich osobnosti je jen letmo zminena, pricemz cokoliv nemeckeho je podrobne rozebirano, pricemz autor jaksi zapomina na zname souvislosti s nacistickou minulosti, coz u nemeckeho autora ani moc neprekvapuje (neni jediny)
* nejzajimavejsi jsou komentare od ceskeho recenzenta pod carou
* v porovnani s uzasnymi knihami (viz Singh) na pribuzne tema je tohle naprosty skvar

Jedinou hvezdicku davam napriklad za to, ze se autor zminuje o prvnim pocitaci na svete Z1 (coz u nemeckeho autora neprekvapi). Nicmene tenhle milnik byva zapominan pro zmenu zase jinymi autory :-) Dale za nektere vyjimecne povedenejsi pasaze, jako treba zminky o ceske stope v informatice (Svoboda) a nektere historicke zajimavosti (napr. zajimava je historie pocitani na prstech).


Autorovy knížky

2009  66%Dějiny informatiky

Kniha Dějiny informatiky je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x