Dějiny filmu: Přehled světové kinematografie

Dějiny filmu: Přehled světové kinematografie https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84836/bmid_dejiny-filmu-prehled-svetove-kinema-65e3965e22095.jpg 5 113 5

Druhé revidované vydání úspěšného projektu Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze a Nakladatelství Lidové noviny v překladu Heleny Bendové, Jana Bernarda, Michala Breganta, Zdeňka Holého, Víta Janečka, Petra Kubici, Taťány Markové, Markéty Šeré, Martina Škapy a Stanislava Ulvera. Editorem publikace je Václav Kofroň. Kniha je jednou z nejpřekládanějších souhrnných prací věnovaných historii světové kinematografie od počátků až do dnešních dnů. Její autoři patří k nejvýznamnějším žijícím filmovým historikům. Většina z více než deseti jejich velkých publikací byla přeložena do mnoha světových jazyků a patří k pilířům filmového vzdělání po celém světě. Narozdíl od několika lexikonů a encyklopedií, které v češtině existují, jde o vyvážené syntetické dílo, které vyniká čtivým jazykem a unikátní výkladovou praxí využívající stovek fotografií z filmů nikoli jenom k ilustračním účelům, ale k velmi názornému proniknutí do podstaty stylů, skladebných principů či dalších reálií filmové praxe dané doby. Kniha se v souladu s tzv. novou filmovou historií nezaměřuje pouze na umělecký film, ale vykládá kinematografii jako celek, jehož ústředním bodem je filmové dílo. Vznik i přijetí tohoto díla však podmiňuje celá řada kulturních, technologických i společensko-politických faktorů, které autoři ve svém díle zohledňují. Četba či jenom opakované nahlížení do této knihy nabízí v každém ohledu velmi kontextuální poznání světové kinematografie jako součásti lidské kultury, z níž vyrůstá.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Akademie múzických umění (AMU) , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Film History: An Introduction , 1994


více info...

Přidat komentář

belldandy
11.06.2018

Řeknu to jen tak - nejlepší Dějiny filmu, které jsou v češtině k dispozici.

Tarantino
29.08.2016 4 z 5

Dobře napsané. Plno věcí chybí, ale těžko do dějin vtěsnat všechno.


Markett
17.05.2015 5 z 5

Pro každého, koho zajímá kinematografie ze všech koutů světa od počátků až dodnes, je tahle kniha naprosto ideální. Díky této knize jsem se dozvěděla mnoho věcí z filmového světa. Zároveň se mi líbily obrázky, které doplňovaly texty. Mě se knížka moc líbila. :) Občas mě jen trošku mrzelo, že je neskladná, velká a těžká, ale na obsahu to nic nemění. :)

Belatris
21.07.2013 5 z 5

Pro fanoušky i zatím ještě nezkažené odborníky. Informacemi i obrazovým materiálem nabitá bichle, kterou by se dalo i zabít. O některých méně známých světových kinematografiích jsem se přijatelným způsobem dozvěděla až z této knihy. Příjemný vizuál, dobré členění a třídění informací.

Hellboy
30.11.-0001 5 z 5

Tuhle knížku už jsem celou přečetl dvakrát a do toho nepočítám to, když si jí jen tak listuju. Je to velmi užitečný přehled kinematografie, který se díkybohu nevěnuje jen Americe, ale rovnoměrně téměř celému světu, a to od počátku kinematografie dodnes. Perfektní dílo, nesmírně přínosné pro jakékoliv laiky i studenty filmové historie.

Štítky knihy

dějiny filmu film přehledy

Autoři knihy

David Bordwell
americká, 1947 - 2024
Kristin Thompson
americká, 1950

Kniha Dějiny filmu: Přehled světové kinematografie je v

Právě čtených8x
Přečtených115x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce73x
Chystám se číst60x
Chci si koupit45x
dalších seznamech5x