Dědictví zkázy

Dědictví zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440638/bmid_dedictvi-zkazy-c47-440638.jpg 4 99 24

Pragocalypsa série

< 3. díl >

Nechutný ajťák, novodobá Gorgona, mladá kopírka, chodící slovník - jsou zpět, aby zachránili Prahu, potažmo svět. A taky Vyvyan, padlý anděl, ten by vám přece chyběl nejvíc! Jeho oplzle neotesaný humor, neustálá snaha dostat se nejen upírce pod sukně a donebevolající – někdy doslova do nebe telefonující – drzost jsou skoro stejně nesmrtelné jako on sám. I když… O jeho nesmrtelnosti by se dalo polemizovat, dokud je tu trhlina. Pomalá, ale jistá zkáza planety Země postupuje stále vpřed, a jestli vám představa setkání s mýtickými postavami a tvory připadala atraktivní, zřejmě byste na místě řeholníků hodně přehodnotili svůj postoj. Zrádcovo dílo stále není dotaženo do konce. Jeho finální cíl a nástroj v jednom dřímá kdesi pod Starým Městem, zapomenut a překryt vrstvami věků – ale to se nyní změní. Destruktivní síla nezměrné moci se opět dostává ke slovu. Jedině Řád ví, jak propojit moderní technologie s nadlidskými schopnostmi. Nyní je načase položit si tu nejvážnější otázku: bude to stačit? Transdimenzionální brána dál rotuje, skučí a nasává do sebe vše, co se rozhodne zničit. Třetí pokračování série Pragocalypsa má název Dědictví zkázy a do nového kabátu ji obléká opět nakladatelství Fantom Print. Jan Urban, dělající svým příjmením čest žánru české urban fantasy, vás i tentokrát bude zásobovat sarkastickými hláškami nejen hlavního hrdiny a souboji nad i pod poničenou českou metropolí a rozhodně vás přesvědčí, že Praha je to pravé místo pro starověké obludy, novodobé zrádce i hrdiny a jeden supernadaný a superoddaný řád. A bude to boj do poslední kulky!... celý text

Přidat komentář

Biomed
12.06.2022 5 z 5

Třetí knihy v sérii už je vyspělejší, temnější, ale na druhou stranu jsem ráda, že zůstal humor, odkazy na hudbu a našla jsem i pár dobrých hlášek. Četlo se to poměrně rychle, ale neměla jsem moc ř´času napsat komentář. Tak že doporučuji všem, co mají rádi akční postapo s humorem a tajemnem.

Klesňa
19.01.2022 5 z 5

Tak už podle toho, jak mě autor navnadil závěrem druhého dílu, bylo jasné, že třetí pokračování bude divoká jízda. Hned na začátku se dozvíme, jak vypadá taková Praha během apocalypsy a co musí naši hrdinové dělat, aby přežili. Setkáme se s velkým množstvím bohů, polobohů a dalších mýtických postav a příšer. Každá chce náš svět ovládnout nebo se jen nažrat, takže je jasné, že přežijí jen ti nejsilnější. Trojka je plná akce a různých soubojů a vše opět krásně dokreslují vtipné hlášky a nemístné poznámky našeho padlého anděla. Autor si na nás připravil i pár zvratů, u kterých jsem valil oči a doufal, že to neskončí tak, jak naznačoval. Nakonec jsem byl celkem spokojený. Sice mi bude chybět jedna postava, která byla trochu prostá, ale právě proto jsem její hlášky zbožňoval. Plést si totiž třeba erekci s erupcí je dost dobrý. A i když to vypadá, že vše nakonec dobře dopadlo, něco mi říká, že to nejhorší teprve příjde. Už jen proto, že má tahle série ještě další dva díly. Už se těším, až se k nim dostanu. IG: @klesnacte


Budulman
12.10.2021 5 z 5

Super... O dost delší než předchozí díly, ale celkově naprosto super!
Chtěl jsem si odskočit po dočtení třetího dílu jinam, ale asi to přehodnotím a vrhnu se rovnou na díl čtvrtej :)
(asi mám dejavu)

mokova
08.10.2021 5 z 5

Boj kdo z koho, dohody, podrazy, nečekané zvraty, poničená Praha, ale tohle všechno za záchranu světa stojí. Když už by mohlo všechno být vyřešeno a vypadá, že se to podaří, jisté skutečnosti jsou jiné než by jste čekali a v tom je to kouzlo. Fantastická předehra ke čtvrtému dílu.

Elea
18.07.2021 5 z 5

Zatím nejlepší kniha série, děj má rychlý a místy nečekaný spád, postavy se zajímavě vyvíjejí, těším se na další díl.

ShamanElder
28.05.2021 5 z 5

Třetí příběh ze série Pragocalypsa je nejlepší. Humor je vyváženějším postavy zřetelnější a dokonce jsem v nich neměl zmatek. Akce, napětí - prostě pohodička.
Tak nějak jsem netušil, že budou ještě další knihy. Objevily se až nedávno. Tak jsem si je hned pořídil.
Tuto sérii mohu doporučit těm, co se rádi baví popkulturními hláškami z filmů, hudby i knih.

Lenka.Vílka
22.10.2020 5 z 5

Svůj názor na oskenované knihy a fan překlady jsem se už tady vyjádřila několikrát. Takže nemůže být tajemstvím, že bych prostě nemohla přečíst to, co je na internetu, protože trojka nešla sehnat, a v klidu se pustit do čtvrtého dílu. Tak jsem si počkala...

...a nebudu lhát. I po té dlouhé pauze (fakt je mi líto i těch, kteří četli všechno hned a čekali na pátý díl... :( ...) se vůbec nic nezměnilo. Jenom trochu. V detailech.

První dva díly byly takové lehčí (?), bylo to vtipnější. Dědictví zkázy je vážnější, hutnější a krvavější, což mě bavilo. Ale taky jsem takhle četla dva díly, takže změna to byla příjemná a vůbec mi nevadila. Prostě to bylo úplně jiný. Jako úplně ve všem, to jsem nečekala. A vy si už jenom vyberte, jestli vám to vyhovuje nebo nevyhovuje.

Kniha má hodně stran, ale mě stejně nejvíc pobavil epilog, protože už teď mám strach, co bude dál :D

PS: typy lidí, co chodí do posilovny mě pobavily. Myslím, že je to krutá a děsivá pravda. A ta pobaví vždy nejvíc.

MoireDeTardis
24.09.2020 5 z 5

Třetí díl pokořen. A náležitě obrečen.
Víte, jak každá druhá knížka v podstatě rozjíždí děj většinu času a rozuzlení a vyvrcholení přichází v posledních několika nabitých stránkách? Tak teď si představte totéž, jen s poměrem 50:50 ve prospěch vyvrcholení u prvního dílu, a 0:100 u těch dalších. To je jako když dorazíte na konec knihy a ona prostě nekončí a pořád pokračuje ve stejným tempu.
Kniha mě moc bavila a chytila mě i emočně, což je pro mě dost důležitý faktor.

Davidsonová
03.08.2020 5 z 5

Z mého pohledu mohu říci, že jsem se bavila a jak píší ostatní, které série zaujala, je vidět, že pan Spisovatel Jan Urban se zlepšuje. Třetí část je akčnější a možná i temnější. Bavilo mě to a ráda se pustím do dalšího pokračování.

T800
21.06.2020 5 z 5

Všechno to nabírá obrátky a vše vypadá baznadějně. Pár dobrých hlášek, opět propracované postavy, ve kterých se čtenář neztrácí, i když je jich docela dost, měl jsem přehled. Temné prostředí tomu svědší. Výraznou postavou je Kerberos, fandil jsem mu. Myslím, že v panu spisovateli Urbanovi roste potenciál a já se jen těším na další knihu, která už sice vyšla u jiného nakladatelství, ale naštěstí vyšla. A nedavno se na trh dostal jak přetisk prvních třech knih, tak snad už konečný pátý příběh. To to trvalo!

slawa.cap
10.12.2019 5 z 5

Nese se asi v naprosto stejném duchu jako předchozí díl, jak příběhem, tak kvalitou. Proti prvnímu dílu jde velmi vidět zlepšení autora.

Popculture
09.09.2018 5 z 5

Je vidět, jak se sěj posouvá. Tady je příběh vážnější, víc a lépe propracovaný a už se tu začínají ibjevovat i mrtvoly. Nejen ty z hrobů. Líbí se mi ta devastace hlavně Prahy, možná bych trochu i přidal, ať to všechno lítá a nejen tramvaje. Dobře se to čte, rychle to ubíhá a já se těším na další pokračování.

dpxcz
03.02.2017 3 z 5

Druhá půlka knihy byla lepší. Nejvíce mě ale bavil epilog.

Ingenír
02.07.2016 4 z 5

Jdeme do finále a Vyvyan určitě něco vymyslí. Příběh se dostal do vážnější tóniny, ubylo trochu humoru, přibylo více akce. Ale určitě bych to viděl na delší pojetí příběhu. Něco bych přidal, možností je tu dost. Povedená trilogie ke které je stopro ještě vrátím. Všechny knihy se dobře čtou a já se u nich bavil.

pobijecmuch
11.06.2016 4 z 5

K třetímu dílu jsem se dostal až po určité době a přiznám se, že jsem se na začátku musel hodně vzpomínat na jednotlivé postavy a děj. Nevím, ale čekal jsem větší závěr. Epilog byl takový zmatený a možná i zbytečný. Akce tam bylo opravdu hodně, ale už to prostě nebylo ono.

Predator666
26.02.2016 5 z 5

Tak více akce méně vtipů, ale naopak to příběhu velmi pomohlo. Vyvyan se stává vážnější a možná milejší (chytřejší?) osobou než předvedl v minulých knihách. Tohle se mi četlo lépe než předešlé, a jako celek je to prostě dobré. Lehce otevřený konec naznačuje, že by ještě něco mohlo být. Jediné, co mi dost vadí, je obal na knize. Zatím co mají Strážci brány a Krev padlých andělů velmi povedený bílo černý obraz je tato kresba až zbytečně krvavá. A neladí v knihovně.

vajglik
28.12.2015 3 z 5

Asi nejlepší díl z celé trilogie...

Eyghon
22.11.2015 5 z 5

Fakt dobré. Když jsem četl komentáře u prvního dílu, tak jsem si říkal, jestli to mám vůbec číst. Ale stálo to za to. Třetí díl je ještě akčnější než první dva. Sem tam i splatterovitější :). Jak tady pode mnou píše Rilian, že je to kýbl nudy - tak to asi četl něco jiného. Kniha nemá moc pomalých míst a určitě není nudná. Konec je tak trochu naladěný na možný budoucí čtvrtý díl, ale i tak se to dá brát za rozumné ukončení výborné série.
P.S. Na posledních 100 stran se dá říct jedině: Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn :)

MontyB
15.09.2015 5 z 5

Chtěl jsem si knížku přečíst podruhé než budu hodnotit a delší dobu jsem se k tomu nedostal, takže až teď vlastně se zpožděním.
Třetí díl pokračuje obecně v trendu nastaveném předchozími díly a i když nehýří už takovým množstvím vtípků jako předchozí díly a obecně má takový temnější nádech než předchozí díly, tak je to pořád přehlídka vtípků, narážek a určité parodie pubertality v dospělosti nebo jak to nazvat.
Knížka se sama prostě nebere vážně a i když se tu hodně často objevují komentáře k současné reálné situaci, tak se jedná pouze o kratší pasáže, které jsou vyváženy následnou pubertálností hlavního hrdiny.
Je to opět stejně čtivé a jak napoprvé jsem se trochu ztrácel ve jménech všech řeholníků, tak na druhé čtení už s tím nebyl problém a naopak jsem oceňoval, že konečně vidíme víc celý řád fungovat jako řád a ne pouze z jednoho velmi úzkého pohledu, což mě osobně vyhovuje víc, ale je to na každém.
Závěr je trochu netradiční a na můj vkus bych poslední kapitolu vynechal a udělal z ní první kapitolu čtvrté knížky, ale to je můj názor, jiní čtenáři si to naopak pochvalovali.
Co říct závěrem, je poznat, že autor je vlastenec, v tom nejlepším slova smyslu a že je hrdý na to, že je Čech, což je zároveň velmi příjemné a zároveň to komplikuje jeho šance na prosazení se v zahraničí. Knížka je mnohem lepší pokud má člověk zkušenost s fantasy cony a s hodně fantasy a další literaturou a dalšími věcmi, na které se odkazuje, stejně pokud zná zmiňované kapely v knížce a jejich písně, protože to pak dokáže vytvořit opravdu filmovou atmosféru, zároveň chápu, že pro člověka neznalého to tím naopak ztrácí, že se tam řeší svým způsobem nesmyslné detaily jako, co kdo poslouchá, ale mě to dělá svým způsobem soundtrack ke knize, což se mi líbilo.
Jedná se prostě o knížku, kterou můžu doporučit každému, kdo má rád fantasy, Čechy a pokud si myslí, že má podobný hudební vkus jako autor, tak ještě příjemný bonus v podobě soundtracku u čtení pokud má dostatečnou představivost.

Rilian
11.09.2015 odpad!

S nějakým komentářem jsem čekal, až dočtu celou trilogii. První a druhý díl je tragédie. Od třetího dílu jsem čekal nějaké zlepšení. Chtěl jsem dát jednu hvězdičku, protože některé pasáže se číst dají, ale ty jsou bohužel zahrabané v kýbly nudy. Občas mi přišlo, že čtu videohru. Ale oproti prvnímu a druhému dílu bych dal tak půl hvězdičky.