Dědictví řeči

Dědictví řeči https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156311/bmid_dedictvi-reci-156311.jpg 5 4 2

Autoři vycházejí z bohatství našeho jazyka, jak jej známe v dnešním stavu i jak je doložen staročeskými památkami a zachycen ve svých dávných počátcích etymologickým rozborem. Tento jazykový materiál umožňuje autorům osvětlit vývoj toho, co naše mateřština svými slovy označovala od doby předhistorické přes středověk až po dobu dnešní. Především srovnání staročeské slovní zásoby s dnešní přináší důležité informace o věcech, pojmech a hodnotách, jak byly na své cestě dějinami k dnešku dotvořeny a zachovány, anebo opuštěny a přehodnoceny. Jak se vyvíjelo naše oblečení, které stroje jsou nejstarší, odkdy člověk orá zemi, jak vznikl pojem domova, přírody, co nám dodnes zůstalo z rytířství – na takové a podobné otázky odpovídá tato knížka. Odpovídá na ně způsobem čtenáři blízkým, protože své výklady opírá o fakta jeho mateřštiny.... celý text

Přidat komentář

knih-o-mol
19.03.2021 5 z 5

Knihu jsem četl jako dítě na základní škole a pomohla mi pochopit že jazyk není jen nástroj určený k mučení nebohých dítek diktáty, vyjmenovanými slovy, povinnou četbou a nesmyslnými gramatickými rozbory. Jazyk sám je kniha ve které je zapsána historie každodenního života. Geniální kniha.

witiko
23.02.2020 5 z 5

Pokud milujete češtinu a rádi se zaobíráte každodenní mluvou (třeba se občas pozastavíte u některého z běžných slov s otázkou, jak a proč vlastně zvyklo, proč zní právě tak a ne jinak...), pak je toto knížka přesně pro vás. Ukazuje, jakým zajímavým vývojem mnohá slova prošla, jak se postupně proměňoval jejich význam a jak tento lexikální a sémantický vývoj odráží dávno zapomenuté aspekty naší historie a způsobu života našich předků. Velmi názorné a pěkné jsou výňatky ze starých textů. Zvlášť bych ocenil, že kniha je promyšleně uspořádaná, jednotlivé kapitoly k různým slovům na sebe bezprostředně navazují a dávají tak celkový obraz nejen jazykového vývoje, ale i proměn každodennosti. Kniha je vybavena i užitečným rejstříkem, díky kterému nemusí být jen na jedno přečtení, ale také k průběžnému vyhledávání a listování. V neposlední řadě je třeba zdůraznit krásný, lehce a libě znějící jazyk, kterým je kniha napsaná. Je velká škoda, že prozatím nevyšla v nějakém novém, pěknějším vydání, protože takto je nezaslouženě polozapomenutá (já jsem se o ní dozvěděl až z knihy Jan Žižka od Petra Čorneje, kde je na ni odkaz). Velmi doporučuji si některá probíraná slova vyhledat i v Rejzkově Českém etymologickém slovníku, kde najdete i některé jiné nebo variantní výklady (např. u slova "pryskyřice").