Dědictví po panu Šafránkovi

Dědictví po panu Šafránkovi https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82447/bmid_dedictvi-po-panu-safrankovi-tbR-82447.jpg 4 15 5

František Šafránek byl kamnářský pomocník a když zemřel, zbylo po něm 7 haléřů. Úřední pátrání po dědicích pozůstalosti trvalo několik let a bylo na ně vynaloženo více než deset tisíc korun. Každému, co jeho jest: věčnou paměť slavným úřadům a díky dobrému muži Fr. Šafránkovi! Nebýt jeho prostinkého případu, tak podobného desetitisícům jiných případů, a nebýt ovšem svrchovaného umění Haškova, přišli bychom o požitek, který nám přináší tato kniha humoresek. Na jejích stránkách, v desítkách bizarních příběhů, v jedinečných haškovských nadsázkách, v bohaté galerii bystře charakterizovaných postaviček poznává čtenář autora pozdějšího dobrého vojáka Ǚejka a jeho v pravdě veliké téma: střetnutí prostého člověka s nesmyslnou mašinérií byrokratické moci.... celý text

Přidat komentář

druzickaster
22.07.2017 5 z 5

Opět výborný mistr Hašek. Jeho humor můžu, u některých povídek jsem se chechtal jako hrom. No nic jdu teda na toho Fialového hroma :)

alef
30.05.2017 3 z 5

Jsou témata, která jsou věčná :-) ... a panu Haškovi jeho vlastní život poskytl spoustu námětů ... bohém se slabostí pro alkohol, tulák, anarchista (však za to byl i ve vězení), taky narukoval na frontu, byl zajat, vstoupil do čs. legií ... no uznejte, že pan Hašek měl z čeho čerpat :-).
Základem jeho příběhů - povídek je satira a ironie, ... pomocí přehánění a zveličování ukazuje na lidské slabosti - jako jsou samolibost, přetvářka nebo třeba pomluvy ... všichni je známe, určitě jsme se s nimi už setkali ... v tom se náš život, od dob c.k. zase tak moc nezměnil :-) ... no a pan Hašek nám ukazuje, že když se jim zasmějeme, život bude příjemnější ... dříve ... stejně jako dnes :-).


grafen91
21.06.2014 5 z 5

Moc jsem se bavil, jak šité na dnešní dobu.

eraserhead
22.03.2014 2 z 5

Hmotný a až se mi chce napsat nezvratný důkaz faktu, že četli-li jste jednu Haškovu povídkovou knihu, četli jste vlastně všechny. Možná to je tématem (byrokracie, úředníci, státní správa), možná to je poměrně velkou znalostí Haškovy povídkové tvorby, možná to je prozřením, že vlastně používal jen pár koster a forem, na které pořád dokola navlékal šat svých povídek, možná zjištěním, že Haškův povídkový humor je vlastně, navzdory kvantitě, poměrně omezený, možná mi to prostě jen nesedlo, ale z těch několika desítek povídek mě pobavilo, zaujalo nebo v paměti zůstalo max. 5-7 povídek.

maryzka
20.04.2012 4 z 5

Na Haška se nedá nic komentovat jeho povídky jsou nadčasové a hodí se i pro dnešní dobu - i když byli doby kdy moje vrstevníci znali finanční uřady, socialní, i hospodaření bank obligace, akciové společnosti .