Dědictví minulosti

Dědictví minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411341/bmid_dedictvi-minulosti-JCe-411341.jpg 4 245 45

Napínavý děj svého nového, v pořadí jedenáctého románu postavila autorka opět na prolínání dvou velmi vzdálených časových rovin - v historické se vrací o dvě tisíciletí zpět, do Británie osídlované Římany v dobách počátku křesťanství a jeho prvních kontaktů s vírou keltských druidů. Současná hrdinka Abi Ruthefordová, vikářka anglikánské církve, musí hned ve svém prvním působišti na farnosti v Cambridgi čelit předsudkům nejen pro své mládí a vzhled, ale hlavně pro své neobvyklé léčitelské a vizionářské schopnosti. Její útěk do Glastonbury, posvátného kraje plného tajemství, kde podle legend měl pobývat i Ježíš, oživí dávný příběh lásky, zrady a pomsty, a zároveň pomůže pronásledované hrdince překonat složité životní nástrahy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Brána
Originální název:

Time’s Legacy , 2008


více info...

Přidat komentář

akdar72
06.02.2023 4 z 5

Od Erskinové jsem četla více knih. Většina z nich je o tom samém, ale tato patřila k těm lepším. První knihou, kterou jsem od ní četla byla Žila jsem již před staletími a ta u mě stále vede.

Ctv
19.09.2022 2 z 5

(SPOILER) Knížka na mě zbyla na dovolené a další od autorky zřejmě vyhledávat nebudu. Překvapilo mě, že je autorka vystudovaná historička a pak napíše takovouto slátaninu plnou toporných a šroubovaných dialogů.
Neměla bych problém s duchařskou literaturou, pokud by to bylo zajímavé a hezky napsané, ale tady už to paní Erskine překořenila moc. Druidové, církev, křesťanství, Ježíš v Anglii, těhotná Mora (jakože možná s Ježíšem?), naprosto neuvěřitelná postava hlavní hrdinky Abi, love story kde ona ho nejdříve nesnáší a potom jí tělem projedou elektrické vibrace vzrušení když se jí mimoděk dotkne ... no, prostě ne.


Smkno
14.08.2021 4 z 5

Vzala jsem si ji na dovolenou, prý že mi vydrží... přečetla jsem jí za 2 dny. Zvědavost mi nedala spát, příběh mě pohltil... a teď nemám co číst:)

PeM
06.04.2021

Asi jsem nebyla v té správné "čtenářské náladě". Knihu jsem často odkládala, až jsem ji prostě nedočetla a vrátila do knihovny. Dávám si na seznam "později se k tobě vrátím" a uvidíme....

jolii
11.01.2021 4 z 5

Hodně zajímavé téma podané charakteristicky pro autorku. Jo, přečetla jsem rychle a s chutí.

Louisareading
21.11.2020 5 z 5

Četla jsem ji několik měsíců a vždycky jsem ji odložila, protože mi pod ruku přišlo vždycky něco lepšího. Dneska přes den jsem ale na ni dostala chuť a posledních sedmdesát stran jsem si neskutečně užila. Asi hodně záleží na tom, v jakém rozpoložení tuhle knihu člověk čte a já dneska potřebovala něco přesně takhle odpočinkového.

Isew
20.08.2020 3 z 5

Zajímavý námět, zajímavé prolnutí času, zajímavé vyústění celého příběhu. S teorii, že by v Glastonbury u keltských druidů měl pobývat Ježíš, jsem se zatím nesetkala. Zkusím trochu zapátrat a s tímto tvrzením se více seznámit.

intelektuálka
21.02.2020 5 z 5

Kniha, která se mi velmi líbila - autorka patří mezi mé oblíbené a drží se stejné šablony ....vrací se do historie své země ...

V této knize zpracovává dávnou legendu o přítomnosti Ježíše v oblasti Glastonbury - ve spojení s keltskými druidy ....

Opět je tu prolínání dvou časových rovin, tajemné prostředí, paranormální jevy, láska i nenávist a spousta mystiky....

A zaujal mne "Pramen kalicha" - kde je údajně uložen Kristův pohár ....

Ke knihám této autorky se ráda vracím.

FlLys
18.02.2020 3 z 5

Střídání přítomnosti a minulosti oceňuji, autorka umí vtáhnout do děje, bylo to napínavé, zajímavý námět, co ale jsem nemohla zkousnout byl překlad, kolikrát v životě řeknete "ó, ano"?!!!

Jolana.b
04.02.2020 5 z 5

Má první kniha této autorky. Byla jsem příjemně překvapená. Četla se lehce a sama. Teorie Ježíše na britských ostrovech je zajímavá a stojí za úvahu. Tuto knihu doporučuji ideálně na dlouhé večery v zimě nebo na dovolenou. Rozhodně ne do metra, protože se u ní zapomenete.

Talys
23.01.2020 4 z 5

Erskinová si v knize pohrává hned s několika tématy, klasikou je prolínání dvou časových linií, dalším hlavním motivem knihy je také střet dvou postojů v rámci jednoho náboženství - ortodoxního a otevřeného, liberálního. Konec je zajímavý pro jednu z hlavních postav. Kniha, ke které se určitě ještě vrátím.

zazvorka
21.11.2019 2 z 5

Docela nuda, samotný příběh není tak špatný, ale té vaty okolo! Autorka to umí i lépe.

mananka9
12.11.2019 5 z 5

Naprostá pecka. Doporučuji.

klarence
21.10.2019 2 z 5

za mě jedna ze slabších knih, autorku mám ráda a četla jsem ji po delší době.. ale trochu jsem se s ní prala..

smejkalova.m
21.09.2019 5 z 5

Zajímavá knížka, docela jsem se obávala té tématiky, ale nakonec to bylo super. Těším se na další knihy od autorky.

Vlcice72
14.08.2019 4 z 5

Jako každá kniha autorky se i tato četla jedním dechem.

mariva
29.07.2019 5 z 5

Měla jsem obavy, zda mě bude kniha s převážně náboženskou tematikou bavit, ale byl to opět velmi zajímavý příběh z dávné minulosti Británie a ani současná dějová linka nepostrádala napětí až do samého závěru. Skvěle jsem si čtení užila.

Polík
23.07.2019 2 z 5

Četla jsem od autorky všechno a tohle byla jedna z těch slabších. Zápletky jsou víceméně totožné, už není čím překvapit. Vnímavá hrdinka neustále se hodiny ztrácející v minulosti, zatímco nepřítel číhá opodál. A spolehliví přátelé ochotni kdykoliv přispěchat na pomoc. Nemůžu si pomoci, ale už je to "na jedno brdo".

Luciska13
21.07.2019 4 z 5

Druhá kniha od autorky, co jsem přečetla a myslím, že už začínám chápat autorčin typický styl, což ovšem vůbec nevadí. Tento příběh mě opravdu pohltil, najednou mám pocit, že na náboženství a víru koukám úplně jinak, tak nějak lidštěji, ale zároveň s větší úctou. Myšlenka byla skvělá a vůbec mi to nepřišlo zdlouhavé, jako se objevilo v jiných komentářích,ale málo to pro mě až příliš tragické vyvrcholení. Ještě si tedy nechávám jednu hvězdičku rezervu na další knihy autorky, které mám v plánu číst.

85098211
09.07.2019 4 z 5

Zase klasická kniha od autorky, tak jak ji už poměrně dobře znám ;-). Obě časové roviny byly zajímavé, i když linie ze vzdálené minulosti mne upoutala přece jen o něco víc. Byla opravdu strhující a hlavně o dost tragičtější. Příběh je dobře napsaný, vyprávění plyne lehce, i když je sem tam maličko zdlouhavé. Autorku mám však i přesto všechno ráda, proto na ni určitě nezanevřu a časem si od ní zase nějakou další knihu přečtu.