Rudá tygřice

Rudá tygřice https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486602/bmid_ruda-tygrice-pKb-486602.jpg 4 125 26

Ana je jedinou přeživší z cyrilské císařské rodiny. Nemá armádu, titul ani spojence. Navíc jí hrozí brutální pomsta samozvané císařovny Morganyi. Ta je odhodlaná ustanovit nový řád a prolévat přitom krev obyčejných lidí bez Přízně. Aně zbývá jí jediné: znovu se spojit s Ramsonem Sedmilhářem. On má však taky své plány. Jako vždycky. Přinese revoluce mír - nebo jen zbarví ulice do ruda další krví?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Red Tigress , 2021


více info...

Přidat komentář

andrejci
24.08.2023 3 z 5

Typický druhý výplňkový díl. Nic přepratného. Pomalu žádná akce a vše se odehrálo ve 2 dnech. Čekala jsem to jiné. Hlavně teda, že se bude děj odehrávat v císařství a ne někde mimo.
Začátek pro mě byl hodně zmatený. Pamatovala jsem si hlavní postavy, ale ostatní například Linn mi nic neříkali, takže bych uvítala nějaké lehké představení postav nebo aspoň tak něco.
Konec byl strašně uspěchaný a jsem z něho zklamaná.
Další díl si přečtu jen abych věděla jak tato triologie dopadne, ale nebudu od toho radši nic čekat.
Za mě to je průměr. Líbila se mi obálka.

Etule
23.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Tenhle díl byl... Nenapadá mě nic jiného než "meh". Tohle mi táhlo hlavou do nějakých 60% knihy (vím to tak přesně, protože jsem četla jako eknihu) :D Ale celou dobu jsem si říkala, že mi tam prostě něco nesedí, něco mě na tom nebaví. Pak mi to došlo. V podstatě tu máme zpočátku tři dějové linky. A za mě tedy asi nejpovedenější byla ta Linnina. Ramson mě rozčiloval a nedokázal svou linku utáhnout (což je tedy nepochopitelné, páč je mojí platonickou láskou už od jeho první scény) a Ana mě v podstatě skoro nezajímala (za mě tu knihu prostě nějak nedokáže utáhnout, nedokážu ani pořádně říct proč).
Jakmile se jejich linky spojily a oni zase začali spolupracovat, tak mě kniha chytla podstatně více. Aby mě na konci zase vyplivla naštvanou, neb se jejich cesty opět rozcházejí. Takže pravděpodobně budou v další knize opět tři dějové linky a tentokrát se obávám, že už je nezvládnu. Takže těžko říct jestli se do dalšího dílu ještě vůbec budu pouštět.


rycccy
14.06.2023 4 z 5

Po nějaké době je tu pokračování. No a jak je to vždy než se vůbec rozečtete a pochopíte kdo je kdo u Any a Ramsona nebyl tak velky problém, ale ten zbytek jmen ... no trvalo to. Možná i díky tomu se mi kniha dlouho táhla a nic moc se nedělo. Nebo jinak, dělo, ale nic zavrátného. Kniha mi celkem dost připoměla knihy od Mary E. Pearson "Kroniky pozůstalých" asi hlavně kvůli té politice. Knihu jsem i párkrát odložil a myslel, že ani nedočtu. Ovšem posledních 200 stran už se děj odehrával podstatně rychleji což bylo super. A ještě než jsem ji stihl dočíst, tak jsem byl opravdu mile překvapen, že už je i třetí díl a já zase nemusím čekat rok na další pokračování. Nevím jestli to má i nekdo jiný, ale je fajn na jednu stranu, když je v příbehu více postav a i to vyprávění je i z jejich pohledu, což u této knihy plné strategií a politického hašteření nejde jinak, ale jakmile se bliží konec jedné kapitoly a tam se opravdu stane něco zasadního a pak se následující kapitola odehrává něke jinde s jinou postavou, to bych úplně shořel u toho :-)

Njangu
02.04.2023 5 z 5

Série pokračuje stále v napínavém ději a spoustou nových dějových linek, které se připravují k pospojování v posledním díle. Nemůžu říct, že by byl díl slabší.

Bryel
24.03.2023 4 z 5

"Jeden by myslel, že když jsem posledně skočila z věže, abych se tě zbavila, bude to jako nápověda stačit."
"A přece jsme teď tady. Zdá se, že ti přistřihli křídla, létající ptáčku."
Létající pták. Pták bez křídel.
On to ví. Tak co chceš?

Poté co Ana ztrácí vliv na císařství, mocenska hra začíná. Na scénu vstupují noví členové jejího dvora a příběh je vyprávěn i z jejich pohledu, což mu rozhodně prospívá. Musím připustit, že příběh Linn a Kaise mi byl mnohem sympatičtějsí než Annin. Nechybí diplomatické přestřelky, velká dávka akčních zvratů a politické intriky. Ochuzeni nejsme ani o slow-burn romanci. Závěr mě velmi překvapil a jsem zvědavá, jak bude celá série završená.

Luc00inka
05.01.2023 5 z 5

Autorka opět nezklamala! Druhý díl byl stejně tak skvělý jako ten první. Ana se tady nachází zase v jiné situaci, v daleko nebezpečnější, ale zároveň to navazuje na předchozí zápletku z prvního dílu. Kniha je plná napínavých chvilek, kdy nemáte jistotu jak to všechno nakonec dopadne. Už se moc těším na třetí díl.

dominika2585
30.11.2022 5 z 5

Skvělé pokračování. Velice sympatická mi byla postava Linn a jsem ráda, že v knize dostala takový prostor na vyprávění z jejího pohledu. Romantická linka mezi Anou a Ramsonem je hodně pomalá, což někomu může vyhovovat, ale přiznám se, já jsem celou dobu čekala kdy už konečně přijde nějaké vyznání nebo polibek. Opět nechybí akce, napětí a zvraty. Na další díl se těším.

luckykniznisvet
08.11.2022 5 z 5

Druhý díl série Dědictví krve byl snad ještě lepší než první díl. Tuhle sérii jsem si prostě zamilovala. V tomto díle najdeme zase plno akce a zvratů, které mnohdy ani neočekáváte. Když jsem si četla různé recenze, tak spoustu čtenářům vadila ta pomalá romantická linka, ale mně to strašně vyhovovalo. Všechno se to prostě pak netočí jen kolem toho. Zkrátka a dobře se moc těším na třetí a myslím, že i poslední díl

klarka009
02.09.2022 4 z 5

Na pokračování Dědictví krve jsem se velmi těšila a nezklamalo. Jen jsem ho četla asi po roce a půl, takže jsem ze začátku trošku tápala..
Kapitoly se tentokrát střídají z pohledu 4 postav a to Any, Ramsona a nově i Linn a Kaise.
V knize je spousta akce a zvratů. Obzvlášť zvrat ke konci knihy se mi velmi líbil (nemůžu napsat jaký, nechci spojlerovat), ale jsem zvědavá jak se Ana bude s touto situací dál vypořádávat. Romantická linka je hodně hodně slow, až už mě to trochu štvalo :D takže pokud jste se těšili, že se po prvním dílu více rozjede, musím vás zklamat.. ale rozjíždí se nám tu další, která snad bude lepší :)
I když se mi první díl líbil více, druhý si laťku udržel také vysoko a já si ho moc užila :)
Jsem zvědavá na ten závěrečný :)

NessaLuna
10.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Kniha mě příliš nebavila, ale nerada bych to neprávem sváděla právě na ni. Možná už jsem si potřebovala odpočinout od YA fantasy. Každopádně musím přiznat, že ačkoliv to se nejedná o nějaký výjimečný umělecký zázrak, kniha mě mile překvapila hned několika dějovými zvraty na konci knihy. Například když Ana přišla o svoji přízeň (a pokud ji v dalším díle nezíská zpátky, budu ještě víc překvapená) nebo když došlo na rozloučení Any a Ramsona. Musím říct, že to byla asi první scéna mezi nimi, kdy jsem z toho cítila nějaké emoce. Jinak mi dějová linka nepřišla zase tak promyšlená, aby to jejich vztah mělo upozadit a mrzí mě to. Spíš mi celý druhý díl přišel jako souhra náhod. Uvidíme, jestli budu mít vůbec chuť dočítat další díl, zatím to tak nevypadá. Pere se ve mně tendence odkládat nudný knihy a nahrazovat je lepšíma s tendencí dočítat série, protože je přece nemůžu nechat nedočtený.

MollyCornelia
20.06.2022 4 z 5

Tohle čtení opravdu nezklamalo. Řekla bych, že tento díl byl ještě lepší než první. Přestože jsem knihu četla měsíc (což se mi téměř nestává a většinou pak knihy hodnotím hůře, protože v průběhu čtení zapomínám, co se dělo na začátku), mám z ní velmi dobrý pocit.
Autorka nám ukázala, jak propracovaný příběh umí vymyslet, a dala dohromady velmi komplexní a zajímavý děj. Postavy mě bavily, osud Alarica Kerlana obzvlášť. Anastázie i Ramson museli učinit několik opravdu těžkých rozhodnutí a ukázali nám svou pevnou vůli.
Knize nemám co vytknout. Ubírám jednuhvězduze dvou důvodů:
1) bohužel existují i lepší fantasy (podívejte se například po Sarah J. Maasové nebo Jayovi Kristoffovi)
2) nechávám si jednu hvězdu rezervy na poslední díl trilogie.
Doporučuji hlavně holkám od 13 let.

KatChiss
19.06.2022 4 z 5

Rusko. Putování. Magie. Akce. Intriky. Politika. Válka. Zrada.
.
Blood Heir skončilo velkým cliffhangerem a Red Tigress navazuje jen pár týdnů po událostech 1. dílu a tentokrát jde autorka více do hloubky. Minule nám představila svět a jeho fungování, hlavní postavy, jejich cíle a motivy. V následujících dílech se k Aně a Ramsonovi přidali Linn a Kais, ve vyprávění se tedy střídají čtyři postavy. Příběh je nabitý akcí a politikařením. Hlavní postavy se v průběhu rozdělují a vy o ně máte strach, nevíte, komu můžete věřit. Romantická linka je tu velice okrajová, jsou to spíš jen náznaky. Je hodně slooooooooow burn a za to má autorka obrovské plus. Není to typická ya romantika, kde by se jeden pro druhého změnil a byl pro něj schopný udělat všechno na světě. Ana a Ramson si plně uvědomují svá postavení a povinnosti, které jsou u nich na prvním místě.
.
Mou nejoblíbenější postavou této série je rozhodně Ramson Quicktang a to díky jeho smyslu pro humor. Nedávno jsem si uvědomila, že mě si získají všechny mužské postavy, které sypou vtipné a kousavé poznámky z rukávu. Damon Salvator. Nikolaj Lantsov. Carswell Thorne. A teď se k nim přidal i Ramson.
.
Jsem ráda, že se do středu dění dostala i Linn. V Blood Heir jsem si ji oblíbila a doufala jsem, že dostane více prostoru. Je odvážná

Nikidree
16.05.2022 2 z 5

Ačkoliv stále vidím v sérii potenciál, nadšení mě velmi opustilo. Přibližně v polovině knihy jsem přestala a věnovala se jiným. Dědictví krve má zajímavý nápad. Jenže za mě dost pokulhává na postavách a průběhu děje.
Ana i Ramson mi aktuálně vůbec nesedí. Ana působí mile, obětavě a přátelsky, načež se přepne do panovnického režimu a vše zazdí. A ačkoliv by něco chtěla, tvrdohlavě to neudělá a potom toho lituje. Jenže způsobem jak je to napsané, ji nic z toho nevěřím. U Ramsona je to v podstatě stejné. Jen s tím rozdílem, že on se snaží žít jen pro sebe a působí jako hrozně sebestředný sobec, kterým však být nechce. Vlastně chce a zároveň nechce . Minimálně z konce knihy to na mě tak hodně působilo.
Ačkoliv je to příjemná změna, že je tu romantická linka značně upozaděná, hrdinům ji díky tomu příliš nevěřím. Sem tam nějaký pohled, úsměv či dotek. Nic víc, co by mě utvrdilo, že se mají opravdu rádi. Obzvlášť po tom, jak se (k sobě) chovají. Nebo jsem prostě jen zvyklá, že ve většině knih je to vše hodně popsané a tak to tady prostě nedokážu vycítit..?
No a co se týče děje.. Na to, že se tam pořád něco děje, jsem nebyla vůbec napnutá, kam to směřuje a jak to skončí. Celkově i akční scény jsou takové prázdné nebo jak to říct. Je to stále stejný scénář, kdy nějaká z postav má sakra na mále, jen aby měla na mále znovu a znovu. Možná to je právě tím, že mě to už nebavilo, ale nedokázala jsem se do toho nijak vžít. Přišlo mi, že na ně autorka kupí jeden problém za druhým. Možná, že kdyby jich bylo méně ale důmyslněji propracované, sedlo by mi to víc.

Plánuji si přečíst třetí díl (mám pocit, že to má být jen trilogie). Ale už teď můžu říct, že to pravděpodobně není série, ke které se někdy vrátím. Ačkoliv věřím, že jiné čtenáře určitě osloví

Konfu97
05.05.2022 4 z 5

Na druhý díl této série jsem se opravdu těšila. :) Příběh je opět svižný, hlavní i vedlejší postavy se nám vybarvují. To samé romantická linka. Stejně jako v prvním díle je zde v pozadí, ale vůbec ničemu to nevadí. :) Celý děj se posouvá v intrikách, zlobě a touze po moci o level výš. Odkrývá skrytá tajemství i dávné křivdy, které měly být skryty. Naše hrdiny čeká nutnost volby. Ale to jestli zvolili správně budeme muset zjistit až v dalším díle.

luca321
24.04.2022 4 z 5

Druhý díl jsem četla asi s ročním odstupem, takže ze začátku bylo trošku těžší si vzpomenout kdo je kdo a tak. Řekla bych, že tenhle díl byl o trošičku lepší, ale ne nějak o moc. Chvilkama mě kniha přestávala bavit a nedokázala jsem se na ní soustředit, ale nakonec jako celek je dobrá. Moc se mi líbí atmosféra ruského prostředí, které je takové temné a studené. Knížka nebo celá série je spíše zaměřena na děj než na romantickou linku, což mi na jednu stranu nevadí, ale na druhou stranu už by to nějaký pohnutí chtělo. Dějově je knížka dobrá, stalo se tam toho docela hodně. Těším se na třetí díl, jak to všechno dopadne.

Ella161
23.04.2022 5 z 5

Já se téhle knihy nemohla dočkat! Dědictví krve si mě naprosto získalo a vážně jsem byla naštvaná, že jsem na další díl musela čekat tak dlouho (pro mě to bylo dlouho). Zamilovala jsem se do celého toho světa i postav a konečně mi přišel další díl!

Netuším, jaký díl se mi líbil více. Oba jsou vážně skvělé, ale ten první byl asi o něco lepší. Autorka prostě psát umí. Celý ten příběh je nabitý akcí. Emoce se mi střídaly jak na běžícím páse. Dokonce jsem si i pobrečela, jak jinak taky. Ze začátku to sice mělo takový pomalejší rozjezd, ale to bylo fakt jen pár stran. Pak jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Líbilo se mi, že zde dostaly dost prostoru i ostatní postavy. Hlavně Linn, kterou jsem si vážně oblíbila. Byly zde i situace, které jsem vůbec neočekávala a doslova mi otevřely pusu. Někdy jsem byla i tak naštvaná, že jsem se hlavou mlátila o tu knihu(Jo, tak se pozná zoufalství). No vážně, já nemám slov. Každopádně se mi opravdu líbilo, jak tady Ana i Ramson vůbec neváhali věřit jeden druhému. Nebyli zde žádné pochybnosti. Jen plná důvěra, což je oproti minulému dílu celkem pokrok. Miluju ten jejich vztah! Ramson se strašně změnil. Už si začínal uvědomovat, co k Aně cítí. Neváhal za ní položit život a jen představa toho, že by o ní měl přijít, ho neskutečně bolela. A bylo úplně roztomilé, jak jí furt chránil, i když zrovna nebyl s ní.

Takže jo, tohle vážně doporučuji! Strašně mě mrzí, že jsem knihu měla přečtenou tak rychle. Nemohu se dočkat dalšího dílu!!!

Pedruska01
04.04.2022 5 z 5

Na pokračování jsem se hodně těšila, protože Dědictví krve byla hodně povedená věc. Je teda pravdou, že za tu dobu, než jsem se pokračování dočkala, tak jsem toho poměrně dost zapomněla, ale to až tak moc nevadilo, jelikož se mi to opět zas připomnělo. Styl a tempo mi vyhovovalo, i když vyprávění v první osobě mám radši. Příběh nedá vydechnout, respektive se stále něco děje, plné akce. Autorka se s tím nemaže, velká krutost jí není cizí. Za mě, výborné.
Hlavní hrdinka Ana ušla velkou cestu. Měla jsem ji samozřejmě ráda a musela jí fandit. Potkalo ji toho dost, ať už ran psychických nebo i fyzických. Dokázala mě překvapit, i když vzhledem k jejímu postavení a cílům to bylo na místě. Její kamarád Jurij, do kterého jsem ze začátku vkládala jisté naděje a představy mě vcelku zklamal, ba dokonce naštval a jsem zvědavá, co od něj čekat dál. Určitě nic dobrého, už.
Druhý hlavní hrdina Ramson byl jednoznačně už od našeho prvního setkání můj velký oblíbenec. Ani u něj nebylo jiné, že jsem mu držela palce. Přeci jenom, měl i svoje vlastní plány, které nebyly vůbec snadné. Dost toho utrpěl a zároveň jsme se o něm dozvěděli další kousky do celkové skládačky a upřímně, tohle nechcete. Jeho "sestra" byla totální magor a otevírala se mi z ní kudla v kapse. Dokonce ještě víc než z jejich otce a možná i Kerlana. A to už je co říct.
Jako další postava, která měla svůj vlastní prostor byla Linn. Bylo mi ji líto, hrozně trpěla. Ale i ona patřila k mým oblíbencům. Dobře mi k ní pasoval Kaïs a moje duše romantická zas viděla něco, co doufá, že tam fakt bylo.
V čem ale byla trochu zklamaná je z hlavní dvojice. Nedá se mluvit ani o pomalé romantice. Je to spíš jen zárodek, který se od první knihy nijak nerozrostl. Taková škoda. Jedna scéna s pár zmíněných pocitů Any a Ramsona nemůže být bráno snad jako romantika. Bylo to od autorky dost kruté. Fakt jsem věřila a doufala... a fakt jsem padla na tvrdou kamennou zem, přímo na nos. Bolelo mě to a bolelo mě to snad i za ně dva.
Děj příběhu, jak jsem uvedla na začátku byla jedna akce za druhou. Přesunuli jsme se z jedné země přes oceán do druhé. Narazili jsme na další intriky, parchanty a lháře s jejich nechutnými plány, na mnoho krve a smrt. Ušli jsme velký kus cesty, a to ještě není konec. Jsem hodně zvědavá, jak to bude dál. Jelikož samotný konec knihy mě zas dost rozstřelil. Hodně se toho stalo a nechalo mě to v téměř infarktovém stavu. Tedy, potřebuji nutně třetí díl. Tohle jednoznačně není vycpávková kniha, je dost povedená.
Četlo se mi to dobře, bavilo mě to a líbil se mi ten svět, postavy, příběh. Až na tu chybějící romantickou linku, kterou osobně potřebuji a očekávám, nemám výhrady. Autorka má dobrou fantazii a opravdu se ničeho neštítí. Nemá problém přivést vašeho oblíbence na pokraj smrti a téměř ho vykrvácet. Opakovaně. Bylo to drsné, ale skvělé.
Jsem velmi zvědavá na pokračování a pevně věřím, že se ho dočkám brzy, respektive dřív než tohoto dílu po uvedení toho prvního. Prozatímní série je dost povedená. Tohle byla jízda a rozhodně to nekončí, neumím si ani představit, co mě čeká, ale těším se. Tohle mohu doporučit a hodnotím trochu ošmudlanými, ale za to všemi 5*. :)

Katka_Malfoy
02.04.2022 3 z 5

Nejspíš lepší než první díl, ale stále to není ono. Líbí se mi to, ale není to bum.

Ani romantická linka tam není pořádná.

A jen si maličko rejpnu, že kolikrát nevím, kdy začíná přímá řeč, jelikož je moc těžké po korekci přidat uvozovky dole. Kontroloval to vůbec někdo?

Arinda
25.03.2022 2 z 5

Rudá tygřice je zpět a je odhodlána získat svou zemi. K tomu však potřebuje najít nové spojence, proto se rozhodne požádat Bregonské Království o pomoc. Nedlouho po příjezdu však zjišťuje, že situace v Bregonu je mnohem vážnější, než si kdy mohla představit.

Příběh je plný zvratů, intrik a máme tady i špetku té romantiky. Těch posledních několik stránek, mě ale popravdě dost zklamalo. Protože, namísto toho, aby mě to navnadilo na poslední závěrečný díl, docílilo to spíše opaku, což mě moc mrzí. Přesto mám v plánu třetímu dílu dát šanci, a budu doufat v lepší vývoj. :)

Wimmerka
19.03.2022 5 z 5

Skvělé pokračování moc dobře rozjeté série. Dědictví krve jsem si zamilovala, přivedlo mě zpět do světa fantasy a nemohla sem se dočkat pokračování a Rudá tygřice nezklamala. Děj od začátku hezky plynul, stále se něco dělo. Vyprávění z více pohledů super a vývoj vztahu mezi Anou a Ramsonem prostě boží. V závěru moc slušně našlápnuto na pokračování, myslím že to bude ještě velký.

Štítky knihy

magie princezny pro mládež

Autorovy další knížky

Amélie Wen Zhao
francouzská
2021  76%Dědictví krve
2022  83%Rudá tygřice
2023  80%Čas karmínu

Kniha Rudá tygřice je v

Právě čtených4x
Přečtených152x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených8x
Knihotéce158x
Chystám se číst94x
Chci si koupit61x
dalších seznamech3x