Dědictví kostí

Dědictví kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220947/bmid_dedictvi-kosti-Aj4-220947.jpg 4 172 37

Baztán série

< 2. díl >

Druhý díl trilogie Baztán. Vyšetřovatelka Amaia Salazarová se vrací do údolí řeky Baztán v Baskicku, kde před časem uzavřela případ tzv. basajauna a shromáždila důkazy proti Jasonu Medinovi. Schyluje se k soudnímu líčení. Obviněný Medina, který zavraždil, znásilnil a zmrzačil několik mladých dívek, však těsně před jeho začátkem spáchá sebevraždu. V dopise na rozloučenou, který zanechal pro Amaiu, zanechal stručnou a znepokojující zprávu: Tartalo. Další postava z baskických mýtů...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Panteon
Originální název:

Legado en los huesos , 2013


více info...

Přidat komentář

Aymira
23.02.2024 4 z 5

Výrazně lepší než předchozí díl Neviditelný strážce. Dala bych dokonce i pět hvězdiček, kdyby se autorce podařilo závěr ještě více protáhnout a drama vyšperkovat. Na konci do sebe vše krásně zapadlo a odhalilo cestu, kterou se bude pravděpodobně ubírat třetí díl.

Rozhodně ale doporučuji si nejdříve přečíst úvodní díl, protože se celý děj točí kolem rodinného dramatu hlavní postavy a v prvním díle je právě vysvětleno, v čem ono drama spočívá.

Čand@
27.12.2023 4 z 5

Veľmi podarené pokračovanie. Dosť by mi vadilo, keby som najprv nečítala prvý diel (Neviditelný strážce), lebo v tomto sa autorka naň dosť často a významne odkazuje. Aj keď by sa dej dal asi pochopiť, chýbal by mi jeho začiatok. Na rozdiel od niektorých komentárov na mňa nepôsobilo rušivo časté odbiehanie Amaii k osobným záležitostiam, napokon celý prvý diel sa točil okolo jej rodiny, tu tomu nie je inak. Temná rodinná história, mýtická oblasť Baztánu, povery, čarodejnice a čierna mágia dávajú tomuto thrilleru originálny tón. S radosťou sa hneď pustím do posledného dielu trilógie (Oběť bouři).


Ája373
21.05.2022 3 z 5

Knihu jsem objevila náhodně doma, když jsem neměla co číst. Už během čtení mi došlo, že zřejmě půjde o nějakou sérii a že čtu druhý díl. Pro zorientování mi to popravdě ani nevadilo, děj se dal pochopit i bez toho. Vůbec jsem netušila, že je to zfilmované Netflixem, a že jsou knihy s vyšetřovatelkou Amaiou tak populární, takže moje hodnocení je zcela bez přihlédnutí k tomu. Prvné stránky jsem se přemáhala, abych vůbec četla dál a knihu neodložila, nějak mě to nevtáhlo do děje, ale já i odložené knihy obvykle dočtu, tak jsem u ní nakonec zůstala. Musím říct, že tam byla spousta zajímavých momentů a napinavých prvků a jako celek fungovaly, dlouho jsme nevěděla, co se děje a kam to povede, ale rozzulení mě zklamalo. Nečekám, že v dnešní době přijde někdo s něčim úplně novým, ale přeci jen jsem až tak nudný závěr nečekala. A spousta děr a nevysvětlených pasáží mě taky úplně nenadchla. Ale když jsem zjistila, že jde o sérii, tak zkusím další díl a třeba se to vysvětlí v něm.

Owain
16.02.2022 5 z 5

To byla jízda. Zase jsem četla až do nevidím, prostě Vás to nechce pustit. Zde se vyšetřování pomalu , ale jistě týka vrchní inspektorky a její rodiny. Tajemství, které bylo pohřbeno, vychází na povrch a Amaia se s ním musí nějak popasovat. Minulost se pomalu odkrývá a mě z toho i zamrazilo. Okamžitě jdu na další díl =)

lenny_prague
10.01.2022 4 z 5

Hlavni postavu Amaiu jsem si v prvnim dile oblibila a ve druhem zamilovala :) druhy dil se mi libil jeste vic, nez prvni, proste krasny pribeh, do posledni chvile napinavy. Jednu hvezdu ubiram za cast s “nadprirozenem”, to mi tam proste prislo zbytecne a na silu. Moc se tesim na posledni dil!

kob
31.08.2021 4 z 5

Zajímavý tajemný příběh, ale poněkud zdlouhavý a stokrát rušený neustálým přibíháním a odbíháním hlavní hrdinky od mimina a jejími věčnými výčitkami, že se dostatečně nevěnuje rodině.

alibaba72
30.08.2021 5 z 5

Skvělé, excelentní a končí to tak, že musíte okamžitě vzít do ruky díl třetí :-)

Hirtmann
18.04.2021 5 z 5

Ještě poutavější než díl první Neviditelný strážce . A není to poslední díl, jak tu někdopsal...
Jako fakt tahle trilogie je spojení detektivky, thrilleru, nadpřirozena, hororu...a vše výtečně !

Alena129
19.03.2021 5 z 5

Začátek byl pro mě těžký. Spoustu jmen vyšetřovatelů a rodiny. Později mě uchvátila mystika a tajemno. Kniha začala mít spád a konec byla taková napínavá tečka na závěr. Trochu mě mrzí, že se mi do rukou nedostal první díl z této série, protože tam inspektorka cosi připomíná. Milovníkům napětí a detektivem doporučuji. Navíc má kniha přes 500 stran a tak máte na chvilku co číst ????.

sipkulka
22.03.2020 odpad!

Tak, tuhle knížku jsem opravdu nedala a po pár stránkách odložila do propadliště dějin..

Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Dědictví kostí je kniha, která se Vám zažere do morku kostí.. ano, jedná se o poslední díl kriminální trilogie s detektivkou Amaiou, která se opět vydává na pátrání po šíleném vrahovi.

Jak už bylo řešeno, hlavní hrdinkou je Amaia, vyšetřovatelka FBI, která je na začátku knihy těhotná a údajně čeká svou vysněnou holčičku.
Po porodu syna se vše obrací a Amaia tuší, že se jí změní život. V ten moment se dostává k vyšetřování případu, kdy jsou znesvěcovány kostely a na oltáře jsou pokládány kosti malých novorozenců. Je vcelku jasné, že vše tohle zastírá pravé zločiny.
Amaia pátrá dál v minulosti, a když se dostane k soudu k případu Jasona Mediny, zjišťuje že vše co se kolem ní děje má mnohem temnější minulost než čekala.

Vrahové, kteří mají být odsouzení za spáchání vražd z ničeho nic páchájí sami sebevraždu a zanechávájí po sobě nápis Tartalo psaný buď vlastní krví, nebo výkaly.

V konečné fázi je zde zmíněn i příběh psychicky nemocné Amainy matky, která též v ústavu pobodá vyšetřovatele a napíše na zeď stejný nápis jeho krví.

Dle historie byl Tartalo kyklop, který vraždil nevinné a živil se jejich masem.

V průběhu vyšetřování Amaia zjišťuje, že na jejím pozemku se nachází masový hrob malých dětí z její rodiny a při posledním znesvěcení kostela byla použita kostra ruky jejího jednovaječného dvojčete, o kterém nikdy neslyšela, ale které vídávala ve snech.

Jak to celé dopadne se dozvíte na konci knihy.

Dědictví kostí je mrazivý thriller plný zvratů, překvapení a v konečném důsledku i historie Amainy rodiny.

Kniha je poutavě napsaná a hltala jsem každou stránku, 525 stran uteklo jako voda.
Dlouho se mi nestalo, že bych měla takový mráz na zádech při čtení knihy, takže tahle kniha mě velmi překvapila a pro milovníky thrilleru a mrazivých knih ji vřele doporučuji!

10/10

SimonaP
19.02.2020 3 z 5

Lepší o něco než první díl, ale rozptylovalo mě líčení osobního života Amai, neustálé řešení jestli kojí málo nebo hodně. Ale jinak určité pasáže byly hodně napínavé.

maličkán
10.03.2019 2 z 5

Tak ani druhý díl mě neoslovil. Sice jsem dočetla, některé pasáže byly zajímavé a z toho pak zase nudná omáčka, trvalo mi dlouho, než jsem se touto knížkou prokousala ke konci. Jsem ráda, že je konec a do třetího dílu už nejdu.

Johhanka79
08.02.2019 4 z 5

Čtivá, ačkoliv předvídatelná kniha. Překvapení se nekonalo. Dala bych spíše tři a půl hvězdičky (za překlad). Knihu doporučuji. Je to taková "oddechovka", jen nebýt toho chvílemi krkolomného překladu.

akdar72
22.01.2019 5 z 5

Další díl série opět o něco čtivější. Jen mi vadil překlad, a to konkrétně často používané "odfrknout si". Myslím si, že paní překladatelka mohla najít jiný výraz.

JaneTrafy
21.11.2018 3 z 5

Moc zajímavá knížka. Chvíli mi trvalo, než jsem se v tom vyznala. Vyšetřování se mi hodně líbilo, ale soukromí komisařky mi tam trošku vadilo. Nic proti ní jsem neměla a oblíbila jsem si ji, ale přesto to soukromí mi vadilo. Aspoň ze začátku. Ale příběh byl krásně sepsán. A i když hodnotím jen čtyřmi hvězdami, moc se mi líbila.

Niu
17.10.2018 5 z 5

Další super díl série. Více dějových linií, které se prolínají, návrat do minulosti a zodpovězení části otázek, co je ta Amaia zač. Trošku mě zklamal ten rychlý závěr, autorka ho mohla ještě trochu natahovat. Ale dávám plný počet hvězdiček. Nešlo přestat číst.

SilvieSisinka
07.10.2018 4 z 5

Skvělá, napínavá , mysteriózní trilogie. Druhý díl více akční, než prvni. Konec byl rychle useknut, žádná vysvětlení. Beru do rukou třetí díl a doufám že se tam doctu všechno potřebné.

berila
16.06.2018 4 z 5

Přidávám se k některým čtenářům, druhý díl za mě určitě lepší než první, ale ten konec - naprosto souhlasím s invocation11. Prostě konec jedno velké zklamání - rychle odbité, nikterak pořádně vysvětlené okolnosti vražd. Ale i přesto si ráda přečtu i poslední díl.

sarekaslukova
16.03.2018 5 z 5

Díl byl o dost lepší než první díl. Když jsem se začetla tak šla stránka za stránkou, dokonce jsem se i místy trochu bála a ke konci jsem byla napnutá jako struna. Docela jsem po tomhle díle zvědavá na ten poslední.