Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna

Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455213/bmid_kompletni-prvni-sezona-sesity-1-13-ZlL-455213.jpg 4 26 6

ZÁZRAKY SE DĚJÍ! Rok 2015 se nesmazatelně zapsal do historie českého komiksu. Na stáncích se objevil první sešit pravidelně vycházející komiksové superhrdinské série, odehrávající se v českém prostředí, což bylo do té doby pokládáno za nemožné. Odstartovala se tak nová éra. A nejen to! Autoři Petr Macek a Petr Kopl dokázali více než dva roky konkurovat zavedeným hrdinům exportovaným ze západu. Nyní máme možnost si první sezónu vychutnat pohromadě. Při pokusu odčerpat pomocí moderní technologie tajemnou energii z prastarého golema došlo v Národním muzeu k nehodě. Mladý student David Daneš, který se k incidentu připletl, byl při explozi vystaven neznámému záření, jež mu dodalo nečekané schopnosti. Jaké přesně a na jakém principu fungují, teprve poznává. Protože se ale postavil na stranu práva a pořádku, pro veřejnost je teď superhrdina: ZÁZRAK!... celý text

Přidat komentář

Kopta
18.10.2023 5 z 5

Musím říct, že jsem se dlouho takto u čtení komiksu necítil. To, že by to mohlo být dobré jsem nepochyboval. Ale až takto, ne. Něco, co má příběh (dobrý navíc, i když v nuancích nedořešený), spád, dynamiku a neuvěřitelně dobré odkazy. Navíc jsem zažil i husí kůži, co se mi dlouho u komiksu nebo literatury celkově nestalo. V maličkostech hapruje, ale jinak absolutní pecka. Povinná četba mezi komiksy.

simon9946
16.04.2022 5 z 5

Český komiks, který překonává dnešní marvelovky. Nejdříve jsem si ho koupil kvůli tomu, že tam byl i Pérák a neměl jsem od toho takové očekávání. Komiks mě ale příjemně překvapil. Kresba je za mě takových 8.5/10. Spíše se mi velmi líbilo zakomponování českého (především pražského) prostředí. Postavy byly také dobře napsané, ale spíše se mi líbily ty nápady na různé charaktery. Můžu jedině doporučit, ocení snad každý Pražák.


Nanaho
09.04.2022 5 z 5

Jo, tak tenhle komiks mě hodně bavil. Příběh a využití českého prostředí a české historie je dokonalé. Kresba povedená. Jak říkám, tohle jsem si užil, škoda, že nevycházelo déle :-)

Ladys
25.11.2021 5 z 5

Pecka!
Jediné slovo, které mě po přečtení knihy sebraných sešitů se Zázrakem napadá, je "Pecka"
s velkým P.
Sběratelé komiksů se mnou asi souhlasit nebudou, ale já jsem rád, že jsem si knihu koupil a nemusel tak každý měsíc čekat na vývoj příběhu, do kterého jsou skvěle naroubovány postavy ze slavných českých pověstí.

Terva
24.02.2021 5 z 5

Umění
dokáže udělat každý,
ale dobrá komerce,
to je pravá fuška.
(Jiří Pavlovský)

Je příjemné, že někdo konečně přenesl superhrdiny, nebo spíš jednoho, do Čech, tedy do Prahy (neptejte se, proč to není Brno). Ale mám-li k tomu mít nějakou připomínku, nazvat ho Zázrak, to je strašný. Ať se mi jeho příběhy líbí, nebo nelíbí, jméno Zázrak je na tom to nejhorší. Máme si pár svých superhrdinů, příkladem je Pérák, ale Zázrak... no budiž. Konečně máme hrdinu, kterého můžeme beze strachu označit „dechberoucím hrdinou EU“. (Světové to ještě není) A navíc má psa, co se jmenuje Buffy – no, nekupte to!

Citát: Ustupte! Něco mi říká, že budou lítat zuby!

Začneme kresbou, kterou má na svědomí Petr Kopl. Je to klasická, ničím nerušená kresba, s minimem detailů v pozadí. Jako plus Českého čtenáře určitě zaujme, že když už daný obrázek pozadí má, jedná se převážně o pražské památky, ulice, nebo jen třeba i tramvaje. Letící Škoda T15 je pak bonusem pro pražské tramvajáky. Kresba je povedená a citoslovce, napsaná v pozadí, nikterak kresbu neruší.

Malá ochutnávka:
Připravte zvláštní vydání. Spusťte online zpravodajství s titulkem: Česko má svého prvního superhrdinu! A zavolejte do všech televizí, že máme exkluzivní záběry k dispozici pouze s naším logem - BLESK

Scénář Petra Macka je plný odkazů na filmové, dobové i klasické hrdiny a obsahuje Český i černý humor. Děj má logiku a nikterak vám nedává moc možností nad tím přemýšlet. Vznik Zázraka je velmi krásně sklouben s jednou starodávnou Českou legendou, která příběhu dodává to správné magické tajemno. Spousty známých postav, jak Českých tak zahraničních, vám vykouzlí úsměv na rtech. Jen narážka na jednoho známého závodníka F1 se mi zdála trochu nevhodná.

Citát: Řekla bych, že máte sexy mozek.

Při čtení tohoto Česky laděného komiksu jsem poslouchal album Trinity z roku 2019. Má ho na svědomí Jana Uriel Kratochvílová a její Illuminati.ca. Hlavně song Heroes se dá skloubit s Dechberoucím Zázrakem. Alespoň lehce tématicky. Vybral jsem také několik citátů a vepsal je panu Mackovi do jeho profilu. Jako celek je těchto třináct sešitů velmi povedeným dobrodružstvím a dávám mu všech deset půlek Hetešovo žlutých motýlků.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ )

Citát. Dal by si někdo šálek dobré Brazilské kávy?

fvalek
04.12.2020 4 z 5

Já jaksi nevím, jak toto české dílko hodnotit. Na jednu stranu není tak špatné, na druhou stranu je to docela k naštvání. Ono totiž když vystavíte komiks na tom, že se odehrává v Česku, nacpete ho odkazy na historii a dáte tam krásné české scenérie, tak je to super zážitek. Jenže pak tam nasolíte reklamy na Blesk, Primu a další a začne to být otravné. Ono celkově to pochybné sponzorství Blesku je něco, o čem by člověk s chutí prohlásil, že to žádný autor nemá zapotřebí. Nicméně asi všichni víme, že bez penízků od Blesku by žádný komiks nevyšel, takže holt co se dá dělat.

Postavy jsou takové nic moc, David není úplně nejvýraznější hrdina, větší respekt u čtenáře má snad i magistr, a zbytek je spíš taková výplň. Co je super jsou pak camea jiných postav, ať už slavných historických, nebo třeba Pérák. Já osobně jsem si tedy Davida nijak nezamiloval, ani ho nevnímal jako nějaký superhrdinský vzor, ale ani mi nebyl protivný. Jako v každém správném komiksu tu máme ženu, co nic netuší, a to ani kdyby jí Zázrak vyšel v boxerkách z koupelny, a to je matka, jak je trefně popsána "se slepotou Lois Lanové". Ostatně tyhle narážky na světové komiksy mě bavily, za to plus.

Co se týče děje, je překvapivě dobrý, konzistentní, sice postavený na nějaké vlastenecké zajímavosti v každém díle, ale postupně jde k velkému finále, což taky není úplně všude. Závěr mě pak překvapil, protože byl moc hezky uvedený. Jsou takové tři možnosti závěrečného boje - (1) hrdina se postaví neřádovi moc brzy, dostane na zadek a následuje pozdější druhé kolo, (2) hrdina jde prostě bojovat a po lítém boji zvítězí, (3) hrdina je v totálním háji, padouch si dělá co chce a teprve v poslední okamžik to zachrání. No a u Zázraka se konec, který nevyzradím, hodil a povedl se úžasně (i když ten finální boj mohli trochu natáhnout).

Samotná kresba je pak taková neokoukaná, trošku ábíčková, ale originální a koukatelná. Není to top, detaily pláčou a někdy si říkám, kdo je ta rozmazaná šmouha, ale beru ji. Ono pak pro čtenáře abíčka je zase taková kresba obří pozitivum, takže kdo jsem já, abych proti ní něco měl.

Jediné, co mi na komiksu doopravdy hodně vadilo, je, že nemá žádný přesah. Je hezké psát o Česku, házet tam vlastenecké odkazy, sem tam nějaký vtípek na jiné komiksy a země, na politiku, na čecháčky, ale není tam žádná morální hodnota, ponaučení nebo prostě jen silnější emotivní zážitek, vůbec nic. Takže to beru jako takovou českou blbůstku no...

Takže ve finále shrnutí - pěkná kresba, průměrné postavy, kvalitní děj, klasická komiksová klišé, protivné ale nutné reklamy, minimální přesah a sem tam nějaké zajímavosti (těch jsem mimochodem odhalil víc než v závěrečné galerii rarit a bavily mě moc). Těším se na další díl, hlavně na válku s mloky. :3

Autoři knihy

Petr Macek
česká, 1981
Petr Kopl
česká, 1976

Kniha Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna je v

Právě čtených2x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x