Dech života

Dech života https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29925/dech-zivota-29925.jpg 5 2 2

Vyjímečná, dobrodružná kniha shrnující životní zkušenosti autora nabyté při dlouholetém cestování mezi přírodními národy, kde se vždy snažil splynout s prostředím a nepohlížet na místní život povrchním pohledem turisty. Teprve po určité době strávené v těchto společenstvích se mu dařilo lépe porozumět starým tradicím, které beztak i v těchto zapomenutých krajinách postupně mizí a udržují se pouze v nejstarší generaci moudrých, s jejich smrtí zřejmě zaniknou úplně. Toto je jeden pramen, ze kterého kniha čerpá. Druhým pramenem je potom vědecké poznání, ať už v oblasti teorií o vzniku a vývoji života, či v molekulární a kvantové fyzice. Z těchto dvou pramenů pak vyvěrá hlavní téma knihy - hledání smyslu života a pátrání po tom, kdo jsme, odkud pocházíme a kam směřujeme.... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
07.05.2023 5 z 5

Zcela ojedinělé poznámky z cest, které v sobě nesou nejen exaktní pohled, ale také a hlavně duchovní rozměr. V tomto smyslu je to výjimečná kniha.Souhlasím s tím, že člověk je omezen, žije-li jako součást jedné společnosti, jejich hodnot, myšlení a chování. A proto nás to táhne na delší cestu, abychom se vymanili z pout ze zaběhnutého rytmu určité dané kultury a došli k vytčenému cíli - poznání a zároveň získali i větší duševní volnost. Čím déle jsme na cestách a zdržujeme se v novém prostředí, tím více dokážeme rozumět tomu , co se děje kolem a proč se to tak děje. Kniha by si zasloužila daleko víc hvězdiček, než je možné udělit. Vřele doporučuji.

Butylie
06.08.2017 5 z 5

Kniha Dech života je založena na tématicky širokém okruhu vědění. Pozoruhodná je pohledem na vnímání lidí od dob dávné minulosti až po smýšlení dnešního člověka. Autor přitom vychází z osobních poznatků a zkušeností, které prožil na cestách po celém světě. Během této doby se seznámil s životem a myšlením posledních svědků pravěku i mentalitou rozmanitých lidských ras a kultur. Své poznatky konfrontuje se smýšlením moderního člověka existujícího jako součást industriální, vysoce organizované a komplexní společnosti.
Těm, kteří se zajímají o syntézu vědeckého pohledu a intuitivního chápání, může kniha Dech života pomoci nalézt, nebo přinejmenším rozšířit dimenze vlastního poznání. Toto dílo bezpochyby osloví ty, jimž jsou úzké hranice vytyčené striktním racionálním pohledem na život, vesmír i člověka.


Autorovy další knížky

2003  100%Dech života
2016  87%Ostrovy magie

Kniha Dech života je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x