Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“
Komentáře knihy Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“
KNIHA: Tahle historická fikce mě naprosto pohltila. Zpracovává moderní dějiny Severní a Jižní Koreji, zvěrstva které na nich napáchali Japonci, Američané i oni sami na sobě. Je to neskutečný. Navíc se tam dočtete něco o korejské kultuře. Použitý jazyk je také moc hezky vyladěný a příjemný. Kdybych likvidovala knihovnu a měla ušetřit jenom knihy, které za to opravdu stojí, tahle zůstane. Doporučuji.
Ten příběh je chytlavý a pohltí vás. Dozvědět se zajímavou historii Koreje taktéž a tím by výčet dobrého skončil. Kvalita knihy by měla spočívat v detailech a postřezích, dialogy, uvažování a psychologie postav by měla být přesvědčivá. A to vše této knize chybí. Takže dobrý, že mě to nějak citově nezdrchalo, protože jsem se nedokázala do hlavní postavy vžít jako kdyby byla skutečná. Ekvivalent knižní podoby "Hany" od Mornstajnove. Dobrý příběh, zbytek bída.
Silný příběh zasazený do historické skutečnosti. Je strašné, že se taková zvěrstva stala a nedošlo k žádné upřímné omluvě a odškodnění žen, které přežily.
Naprosto skvělý i když krutý a brutalní příběh zasazený do reálných historických skutečností. Kniha je napsána tak, že je těžké se od ní odtrhnout.
Knihu určitě doporučuji, stojí za přečtení.
Přečetla jsem celou trilogii Drak a konečně jsem trošku pochopila, o co na Korejském poloostrově jde. Je to velmi pohnutá historie o kousku země a lidech, kteří měli své vnitřní problémy a k tomu se z nich stalo hřiště světových velmocí se všemi hrůznými důsledky do dnešních dní. Všechny 3 knihy jsou výborně napsány, čtenáře příběh nepustí. Doporučuji všemi deseti.
Neuvěřitelný, silně emotivní příběh o zvěrstvech, která prováděli Japonci na korejských mlaďounkých dívkách/ženách pro útěchu./ Nechce se věřit, že se do dnešního dne těmto, dnes již stařenkám, nikdo z Japonců neomluvil. Ještě strašnější mi připadá, že nedošly ani pochopení od vlastního národa a celý život na ně bylo pohlíženo skrz prsty. Zároveň mne kniha seznámila s historií Koreje. Knihu mohu jen doporučit a těším se na další knihy od stejného autora.
Dcery dvouhlavého draka nejsou jen obyčejný historický román, ale bolestná připomínka toho, co všechno dokáže člověk člověku udělat. Příběh Anny, která pátrá po svých kořenech, se mi zdál zprvu „obyčejný“, ale jakmile se otevřela minulost a začal se odvíjet osud žen nucených být „ženami pro útěchu“, měla jsem chvíle, kdy jsem knihu musela odložit, protože to bylo prostě moc. A přesto jsem se vždycky znovu vrátila, protože autor píše tak poutavě, že jsem potřebovala vědět, jak to dopadne. Byly tu momenty, kdy jsem cítila vztek, bezmoc, ale i obrovský obdiv k síle těch žen. Hong Čehi se pro mě stala symbolem všech, o kterých se nikdy nemluvilo – a přesto existovaly. Ten kontrast mezi současnou Annou a minulostí Koreje byl pro mě neskutečně silný a donutil mě přemýšlet nad tím, jak málo víme o dějinách, které formovaly životy celých generací. Knihu jsem dočetla se slzami v očích, do poslední stránky jsem doufala v trochu světla a dostala jsem příběh, který ve mně zůstane ještě dlouho. Je to těžké, emotivní čtení, ale právě proto je tak důležité.
Velmi dobře napsaný příběh. Člověk by skoro věřil, že ten autor byl v obou těch Korejích a v Mandžusku při těch událostech osobně přítomen a naslouchal všem těm dialogům. Tak skvěle čtivě je ten tragický příběh napsán.
Určitě stojí za přečtení, za seznámení se s tragickými osudy těch asijských žen, seznámení se s asijskou mentalitou, kdy se i ti postižení stydí přiznat co se odehrálo. Nemluvě už vůbec o tom, že se Japonci nestydí popírat skutečnost a odmítat omluvu a odškodnění.
"Bavila" mě ta první část, zbytek už podstatně méně. Uvozovky proto, že vzhledem k tématu se o nějakém pobavení mluvit nedá, naštěstí to není až tak drastické.
... konečně jsem se dostala k přečtení tohoto emotivního příběhu.
Silný, usvědčující a jedním slovem dech beroucí, protože vypovídá o krutém zacházení s " ženami pro útěchu" , jejichž pobyt byl u Japonců nedobrovolný.
Bylo mi z toho všeho velmi smutno a tak se pouštím do dalšího dílu, abych se dozvěděla víc.
Hodně silný příběh a musíte mít náladu na takové téma, čtení náročné, emotivní nedá se přečíst na jeden zátah...
Tahle kniha mi zůstane v hlavě ještě dlouho, doporučuji
Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ je silný, emotivní a nesmírně dojemný román, který mě naprosto pohltil. Příběh sleduje osudy korejských žen, které byly nuceny sloužit jako sexuální otrokyně během druhé světové války, což je téma, které není často zmiňováno, ale rozhodně si zaslouží být vyprávěno. Historie těchto žen, jejich bolesti, zoufalství a síla přežít, mě hluboce zasáhly. Autorka skvěle vykreslila obě časové linie a celý příběh má neuvěřitelnou hloubku. Kniha vás nutí přemýšlet o důsledcích války a síle lidského ducha. 5 hvězd!
Úžasný a smutný román o osudech korejských žen za druhé světové války. Doslova jsem příběh hltala. Nelze než doporučit.
(SPOILER)
Knihu hodnotím ako emotívne nabitý román, ktorý sa zaoberá jednou z najtemnejších kapitol 2. svetovej vojny. Je to kniha o sile ľudského ducha, o odpustení a o hľadaní pravdy. Autor tu s citlivosťou a rešpektom rozpráva príbeh o takzvaných „ženách pre útechu“ (kórejských ženách), ktoré boli násilne odvlečené a zneužívané japonskou armádou.
Kniha je rozdelená na dve dejové línie, ktoré sa prepletajú a dopĺňajú. V súčasnosti sledujeme Annu, Američanku s kórejskými koreňmi, ktorá sa snaží odhaliť tajomstvo svojej biologickej matky. V minulosti sa ocitáme v Kórei počas 2. svetovej vojny, kde sledujeme osudy niekoľkých mladých žien, ktoré sa stali obeťami vojnového násilia.
Oceňujem autorovu schopnosť vytvoriť autentický a presvedčivý obraz doby. Detailne tu opisuje hrôzy vojny a utrpenie žien, ktoré boli nútené prežívať nepredstaviteľné traumy. Zároveň však ukazuje ich silu, odvahu a schopnosť prežiť aj v tých najťažších podmienkach.
Kniha je napísaná pútavým a čitateľsky prístupným štýlom. Autor sa vyhýba zbytočnému sentimentu a melodráme, no napriek tomu dokáže vyvolať silné emócie. Postavy sú živé a uveriteľné, ich osudy dokážu zasiahnuť.
Vzhledem k tomu že jsem nejprve četla druhý díl této trilogie musím dát za pravdu ostatním čtenářům, že první díl má skutečně silný příběh který mě úplně pohltil....
Perfektní čtení, autor zde krásně popsal jak historii Koreje, ale i poukázal, že není dobré žít ani v komunismu, ale ani v kapitalismu.Nebudu zde vypisovat žádné zbytečné pasáže, ale jen řeknu"Přečtěte si tuto skvělou knihu".
Chytlo, vtáhlo a nepustilo. Když jsem dočetla, zanechalo to ve mně pocit. Ano, některé věci jsou vymyšlené, ale to autor přiznává. Podstatu (historické události) autor dobře uchopil a výborně na tom postavil příběh. Kdo, zná historii Koreje hned bude vědět, jaká kniha se mu dostala do ruky a o čem bude příběh vyprávět. Kdo, chce číst silný ženský příběh, zasazený do historický událostí, bude taktéž spokojen. Moc pěkné a jsem zvědavá na pokračování.
Díky knize jsem si připomněla dějiny 20. století a dokonce jsem se dověděla o problematice žen pro útěchu. Příběh byl skvěle napsaný a čtení šlo velmi rychle.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
americká literatura prostituce sexuální násilí Korea historické romány nevěstince prolínání minulosti a současnosti americké romány Japonská okupace Koreje (1910-1945)William Andrews také napsal(a)
| 2021 | Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ |
| 2023 | Dračí královna |
| 2024 | S odvahou draka |
Externí recenze
- Dcery, které přežily draka: Román o síle, co nezná konce / Monika Škubalová, Mezi řádky
- Příběh ženy pro útěchu / LaCultura.cz
- Dcery dvouhlavého draka / Kniha za knihou

89 %
65 %
Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“
Děj je něco na styl Krásných zelených očí od Lustiga akorát na jiném kontinentu. A o tomto se nějak nemluví.