Dcera národa? : Tři životy Zdeňky Havlíčkové

Dcera národa? : Tři životy Zdeňky Havlíčkové https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176763/bmid_dcera-naroda-JzC-176763.jpg 4 28 10

Je povinností jedince obětovat své štěstí zájmu národa? Zdeňka Havlíčková (1848-1872) v tomto ohledu zklamala, v jejím osudu se střetávají národní zájmy a právo jedince na osobní štěstí. Možná by se tato osiřelá dcera Karla Havlíčka, vychovávaná v láskyplném prostředí své tety, byla vdala nebo by hledala svou obživu coby vychovatelka či společnice. Národem prohlášenou "dceru národa" však táhlo srdce "špatným" směrem, k rakouskému důstojníkovi, a tak Zdeňka umírá ve svých čtyřiadvaceti letech jako národem zavržená a stává se bezděky tragickou postavou nacionálně-ideologických her ambiciózních politiků.... celý text

Přidat komentář

LivieBorova
13.06.2023 5 z 5

Moc jsem toho o Havlíčkovi nevěděla, stejně jako jsem netušila, že měl dceru. Kniha se četla velmi dobře ,je moc dobře zpracovaná, chvílemi mě mrzelo, že nejde o román, dovedu si představit, že by příběh této ženy vydal na zajímavý film, nejen dokument.

TipsyChipsy
16.02.2022 5 z 5

Perfektní vědecká historická práce, vycházející z obrovského množství citovaných zdrojů. Autorka ukazuje Zdeňku Havlíčkovou, dívku která sice sama o sobě nic nevytvořila, ale vyrostla v nadčasovou legendu, která i 150 let po své smrti má stále svou přitažlivost. Ukazuje Zdeňku jako fenomén stmelující národ k dobročinnosti a následně objekt, ke kterému národ hledá vztah a mění názor podle historické doby. Autorka nastiňuje komplexní objektivní pohled nejen na život Zdeňky, ale i po její smrti žijící v románech, divadelních hrách, filmu a stále nutí k zaujímání postujů a vzbuzuje otázky.


Evina.Cetba
16.04.2021 5 z 5

"Politikaření s národním odkazem, jež nebere v úvahu svobodnou vůli jedince ani základní míru slušnosti a taktu, bohužel stále náleží k odvrácené tváři našich pyšných obrozeneckých tradic." (Mirka Spáčilová, r.1991).
Od 6 let byla Zdenka Havlíčková sirotek (1848-1872), byla to dcera Karla Havlíčka. Nejdříve byla v péči u své tety, které říkala mamá. Vlastenci se složili na její věno a v "Národní loterii pro Zdenku Havlíčkovou" vybrali slušné jmění, z kterého se financovalo její další vzdělání i vše ostatní. Jako bohatý sirotek byla dána do dalších 3 rodin, u žádné z nich však nebyla šťastná. Lidé na ní měli velké nároky, ona byla spíš obyčejná dívka, která chtěla žít normální život. Dali jí finanční zabezpečení, ale vzali svobodu. Nemohla se ani provdat za své milé, ani hrabata nebyla podle opatrovníků dost dobrá!
Do života jí příliš mluvili jiní a místo osobních potřeb a přirozených citů v jejím životě hrála politika, národní zájmy a názory jiných. Nakonec zemřela jako mladá a neradostná žena ve 24 letech na tuberkulózu, jako národem a společností odmítnutá pro "neschválenou" lásku k politicky nevhodnému muži.

Jana283
23.11.2017 4 z 5

I takoví byli naši obrozenci. Každá ideologie si žádá své svaté i oběti....

Rade
20.11.2017 4 z 5

Zajímavé okénko do druhé půlky 19. stol. Barvotiskový obrázek českého národního obrození mi malinko pobledl...

Lotti
10.08.2015 4 z 5

Zajímavý pohled do krátkého a pohnutého života dcery Karla Havlíčka Borovského.

mončičáček
18.04.2014 5 z 5

Další povedený kousek Mileny Lenderové...Zdenka Havlíčková je podle mého názoru jedna z nejzajímavějších postav 19. století. Dívka s velkým potenciálem a pro tehdejší vlastence silně přitažlivým příjmením, které zděděná nemoc dopřála pouhých 22 let života...Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, takže ani temperamentní a velmi inteligentní Zdenka nemohla bezchybně naplnit životní úděl, který pro ni zinscenovali tehdejší vlastenci, nejen proto, že o svých životních krocích nikdy nerozhodovala ona sama...

Lenka4
16.04.2014 4 z 5

Kromě Zdeňčiných životních peripetií kniha přináší i pohled na život střední vrstvy obyvatelstva nejen v Praze, ale i v menších městech. Zajímavý je popis organizace loterie na získání věna pro "dceru národa". A jak je vidět, bulvár znepříjemňoval lidem život už ve druhé polovině 19. století.

JeKa
03.03.2014 4 z 5

Velmi zajímavé životní osudy ženy, která již asi není v běžném čtenářském povědomí obecně známá a přesto ve své době patřila k těm, jejíž kroky sledoval a bohužel i hodnotil celý národ. Rozhodně stojí za přečtení. Knize bych jen vytkla občasné ahistorické hodnocení ženských postojů z pozice současného feminismu a dle mého soudu nedostatečné využítí potenciálu námětu v oblasti studia českého národního obrození v procesu tvorby hrdinů a legend a jejich vlivu na běžného člověka.

Henriette
02.12.2013 4 z 5

Velice dobře napsaná kniha, představuje čtenářům život a smrt Zdeňky Havlíčkové a navíc zachycuje i dobové myšlení, chování a jednání, které ji dovedlo až na post dcery národa.