Dcera královská (blahoslavená Anežka Česká)

Dcera královská (blahoslavená Anežka Česká) https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373193/bmid_dcera-kralovska-iX2-373193.jpg 4 35 8

Přidat komentář

Kraken126
18.11.2023 5 z 5

Užasné dílo napsané nádhernou češtinou, založené na historicky ověřených faktech. Skvělý a procítěný audiopřednes. Ukládám do svého archivu a budu se k ní neustále vracet.

IvikaS
10.11.2023 4 z 5

Jako audiokniha to bylo působivé ale jako klasickou knihu bych to možná nedočetla. Poetický jazyk se mi lépe poslouchá než čte. Kniha mě inspirovala k tomu abych si vyhledala postavy z našich dějin a taky jsem se poprvé setkala s pojmem Interdikt. Obohacují příběh.


Kopta
05.11.2023

Audio ČRo: Audio jako takové zajímavé. Až hororově děsivé. Každopádně jakožto osoba studující historii jsem se obával, že tento žánr mi nebude tolik sedět. Půjde pro mě o jakési šarlatánství. Osobně oceňuji um toto celé nějak beletrizovat, ale můj mozek je v tomto ohledu už více nastavený na faktografii.

madem
20.03.2022 3 z 5

Pro mě to byl velmi poetický jazyk, až jsem se ztrácela v ději.

jimbow
13.11.2021 4 z 5

Krásná, poetická čeština. Více prostoru, než sama Anežka Přemyslovna, dostávají postavy z jejího okolí, které ale měly na její osud zásadní vliv. Rozhodně je pro mě kniha milým překvapením.

Bakana
30.09.2021 2 z 5

Neříkám, že je to špatná kniha. Jen se mi prostě netrefila do preferencí. Na mě byla moc poeticky napsaná a málo zaměřená na historii a události, které formovaly Anežčinu životní cestu.

ujira
18.01.2021 5 z 5

Poslouchala jsem audioverzi a silně na mne působila. Je to kniha napsaná sice trochu pateticky, ale krásným jazykem, o krásné ženě nejen navenek, ale především krásné lidskostí a vírou. Byla to dcera královská, mohla být i slavnou panovnicí, ale stala se královnou všem, kdo ji potřebují. Byla to moudrá, silná a statečná a laskavá česká žena. Po právu patří k patronům naší země. Hezká kniha.

Feredir
05.12.2019 5 z 5

Dcera královská je historický román napsaný v letech 1939-1940 a Křelina v něm tedy akcentuje velikost svaté Anežky a její význam pro český národ, jenž byl tenkrát ve zvláště tíživé situaci. Tím nechci ubírat na pravdivosti historických faktů, které byly v knize použity, nemám k tomu potřebné vědomosti a prameny.
Kniha vynikajícím způsobem přibližuje starosti českého království ve 13. století, zejména tedy POI. v podobě rozvodu a zapuzení Adléty Míšeňské a dalších mocenských potíží. Dílo je tedy napsáno ve velmi barvité a emotivní podobě, navzdory strohosti klášterních cel, kterou je Anežský klášter proslulý. Tyto pasáže jsou zajímavé, ale jejich hodnotu (u mě) snižuje to, že působí spíše jako subjektivně zabarvený popis - líčení. V knize jsou také velmi dobře obsaženy myšlenky, které mohly daným osobnostem historie probíhat hlavou.