Superman: Utajený počátek

Superman: Utajený počátek https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328742/bmid_superman-utajeny-pocatek-8Pu-328742.jpg 4 124 24

DC komiksový komplet série

< 5. díl >

Mladý Clark Kent odjakživa věděl, že je jiný. V dětství užíval svých neuvěřitelných schopností k záchraně lidských životů a konání podivuhodných skutků – nyní však dospívá a jeho schopnosti se vymykají kontrole. Někdejší dar se rychle stává prokletím. Proto mu jeho milovaní adoptivní rodiče odhalí pravdu: ačkoliv tak vypadá, není jedním z nás. Vyzbrojen poznáním tajemství svého skutečného původu se Clark vydává na dlouhou cestu. Ve vzdálené budoucnosti si získá přátele; v městečku, kde vyrůstal, objeví nepřítele na život a na smrt. Jeho pouť ho přivede do nejúžasnějšího města celé planety, které se rozhodne chránit oděn v šatu dávno neexistujícího světa. Odhalí svou jedinou skutečnou slabinu a najde tu pravou lásku. Pochopí, že lidé se hrdiny nerodí – stejně jako ocel musí být nejprve ukuti.... celý text

Komiksy
Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

Superman: Secret Origin , 2011


více info...

Přidat komentář

Luigi1
01.04.2024 4 z 5

Tento sci-fi příběh nebyl vůbec špatný

sgjoli
30.07.2022 5 z 5

Na rozdíl od předchozího svazku DCKK mne tenhle bavil hodně. Nějaké povědomí o Supermanovi a jeho začátcích jsem už sice měla, ale bylo fajn si to připomenout i v tomto provedení. A myslím, že se to autorům povedlo. Graficky skvělé, obsahově celistvé a srozumitelné, pořád se tu něco děje, srozumitelná dějová linka včetně toho, kdo na jaké straně stojí. A navíc Lois Lane je pro mne neuvěřitelně skvělá badass postava, která mne jednoduše baví. Ale je fakt, že pokud už o Supermanovi něco víte a hledáte něco nového, zásadního, tak tohle vám tenhle svazek nedá, nic moc nového se asi nedozvíte. Nicméně já si tohle dost užila.


wullcann38
20.11.2020 4 z 5

Dobrý komiks

jarynek
04.06.2020 4 z 5

Superman není úplně můj šálek kávy, takže jsem od knihy neměl nějaká velká očekávání, ale nakonec mne příběh celkem bavil. Samozřejmě by se dalo vytknout až příliš snadné zboření léta budovaného Luthorova mýtu, jakož i bz větších obtíží přemožení všech záporáků, ale to asi tak nějak k Supermanovi patří. Stejně jako Kentův výraz absolutního hňupa:). Za největší pozitivum považuji vyprávění z Kentova dětství, vztah k rodičům a vliv prostředí na Kentův vývoj. Povedený origin. Jen tu vsuvku s mládeží z budoucna jsem nepobral, ta mi přišla na příběh násilně našroubovaná a zbytečná.

AuroN
02.04.2019 5 z 5

Následující řádky píšu s velkou radostí. Superman je hodně věcí. Legenda, maskot komiksů jako takových, symbol naděje, příběh posledního syna Kryptonu...troufám si tvrdit, že i jedna z největších amerických ikon. Jeho příběh už byl převyprávěn tolikrát v tolika verzích, že to nelze spočítat a to ať už na papíru, v seriálech či filmech a jen málokdo dnes asi nebude vědět, o koho se jedná. I přesto DCKK přichází s převyprávěným originem a za nutno považuji říct, že tak činí skvěle a s velkou úctou. Opravdu, tenhle komiks je fakt boží. Nelze to vše popsat v pár větách, takže ve zkratce jen řeknu, že v Utajeném počátku je vše, proč mám Supermana rád a jen málo mu mohu vyčíst. Obrovské plusy za Christophera Reeva, za velké pomrkávání na Smallville, za typický hloupoučký supermanovský humor a za to, že autoři zůstali věrní duši postavy. Co na tom, že je to lehce infantilní nebo naivní? Abychom se mohli s postavou trochu sžít a porozumět jí, musíme všichni hledět trochu dál, než jen před vlastní práh. Za mě plná palba. Bezpodmínečně.

Tvůrci Smallvillu jednou dali na konec jednoho z dílů následující větu. Přijde mi příhodné ji tu zmínit:

"In loving memory of Christopher Reeve. He made us believe a man could fly."

fvalek
25.01.2018 5 z 5

Za mě asi nejlepší "seznamovací" komiks. Celý příběh každý tak trošku zná a skvěle vyobrazuje jak vůbec vznikla psychologie Supermana jako takového. Protože co si budeme povídat... V dnešním světě, kde je hrdina každý, kdo si na záda nandá robotický batoh nebo každý, kdo dělá "husté", rádoby vtipné blbosti... tak tady máme prakticky boha, který se chová úžasně morálně a nezištně, proto je to pro mě ten pravý hrdina. Kresba byla překvapivě super, i když občas tam ty vrásky v obličeji byly hodně přehnané a malý Clark vypadal jako dědeček. :D
Trošku vsunutá vedlejší zápletka s Legií hrdinů mi toho moc neřekla, ale tak jistě to je důležité, Superman s ní měl co do činění. Hlavní zápletka, týkající se hlavně toho, jak se vůbec prosadit a získat si důvěru byla skvělá a "reálná". Prostě tohle by si měl přečíst každý. :)

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Jako čtenář, který Supese příliš neadoruje a sympatie směřuje většinou tak leda k Temnému rytíři, musím uznat že tohle bylo fajn. Je to naprosto perfektní seznámení se s postavou, podtržené příjemnou kresbou a celkově moderně pojatým originem. Akorát mi klasicky vadí, jak Clark tu svoji "ňoumovitost" přehání. Ale jako ochutnávka naprosto dostačující. Bonus z konce padesátých let potěší a vůbec mě tenhle koncept DCKK baví víc, než UKK... Inu, jsem spokojen.

Loxias
29.09.2017 4 z 5

Pro me velke prekvapeni. Vzdy, kdyz v ramci DC KK vyjde superman, tak jsem zklamanej. Ale musim rict, ze tahle serie me bavila. Superman tam ani nebyl moc overpowered.

Yokolobuna
09.09.2017 5 z 5

Superman velice příjemně překvapil. Nemám ho totiž jako postavu vůbec rád. Celý ten mirkodušínovský přístup mi prostě trochu leze na nervy. Tenhle origin se ale hodně povedl a mix akce a poklidného vyprávění vychází na výbornou. Jen mě trochu děsil mladý Clark, kterého autor Frank zjevně kreslil tak, aby byl podobný Christopheru Reevesovi. Sice s odřenýma ušima, ale za plnou palbu.

FireOfFilth
18.08.2017 4 z 5

Pro mě docela překvapení. Moc jsem od tohoto komiksu nečekal, přesto jsem dostal zábavný a vtipný komiks o počátku Supermana.

RaggamuffinSVK
02.08.2017 4 z 5

Prekvapivo ide o moje prvé komiksové stretnutie s Mužom z oceli. Sám neviem, prečo som sa mu vyhýbal, stále som mal pocit, že Superman je príliš pompézny a plný pátosu. Ako veľmi som sa však mýlil. Utajený počátek som zhltol v priebehu jedného dňa a vynikajúco sa bavil. Detstvo malého Clarka je spracované výborne a aj keď do "dospelého" života dej vhupne veľmi rýchlo, stále si ma príbeh držal. Kresba je rovnako veľmi kvalitná.

Placi
13.07.2017 5 z 5

Krásná kresba a logický a přehledný děj. Příběh se částečně shoduje s nedávno natočeným "Mužem z oceli".

Ivan Kučera
26.06.2017 3 z 5

Príbeh bol spočiatku síce klišé, ale veľmi ma bavil (Clark ako školák, rodičia, spolužiaci, objavovanie superschopností). Potom to ale začalo ísť dole vodou. Návšteva z budúcnosti bola ako zlý sen a to nehovorím o strašne nudnom dospelom Clarkovi, ktorý strašne nudne prichádza do milovaného (a strašne nudného) Metropolisu a spoznáva strašne nudnú redakciu novín, v ktorých bude celý svoj život pracovať (zlatá Hlasná trúba zo Spider-Manov). No proste nuda. Akcia je hrozná a nelogická (armáda vie, že na Supermana funguje kryptonit, ale keď naštvaný civil hodí vojakovi do hlavy fľašu, tak sa celá americká armáda prekvapivo stiahne a „toleruje“ Supermana) a kresba síce má niečo do seba, ale aj tak je to hrozne veľká a dosť nezáživná nuda. Lex Luthor, Supermanova Nemesis, nie je vylíčený úplne zle a je zaujímavé sledovať jeho problémy s otcom, ale napr. z toho, že je Clarkov rovesník a spolurodák, nie je pre Utajený počiatok nič zaujímavé vyvodené. Nevraviac o tom, že zásadné okamihy sú len naznačené a v Utajenom počiatku sa v nich už potom nepokračuje (superpes). Neviem, prečo v rámci DC kompletu vyšiel práve tento nudný Supermanov príbeh, ale obávam sa, že iba z toho dôvodu, že ide o origin. Avšak o origin, ktorý fanúšikom postavy zrejme nič nové neprinesie a neznalcov komiksovej predlohy presvedčí o tom, že Superman nie je ich šálka kávy. Dal by som 40%, ale o 20% dávam naviac vďaka krásnemu prevedeniu – tvrdý obal, krásny a voňajúci papier a omáčka okolo (retro komiks, predstavenie univerza...).

MartyManCZ
26.04.2017 5 z 5

Novodobé převyprávění začátku Supermana a jeho první spor s obyvateli Metropolis a Lexem Luthorem. Pro mě překvapivě skvělý příběh, který mě hodně bavil.

P1tr
26.04.2017 4 z 5

Supermanův počátek byl popsán napříč všemi médii již různými způsoby, nicméně i přes to působí Utajený počátek svěžím dojmem. Samozřejmě povinné aspekty superhrdinovy historie přebírá tento komiks odjinud, ovšem přidává spoustu vlastního. Potěší zejména lidštější pohled na věc zkoumající Supermanovu, resp. Clarkovu asimilaci na lidský svět a smiřování se s vlastní odlišností. Osvěžující a důležité je taktéž zaměření na konfrontaci povah s tradičním záporákem Lexem Luthorem, který v příběhu dostává překvapivě hodně prostoru a jeho detailní zpracování je zřejmě nejpříjemnějším překvapením celého díla. Po většinu času se příběh snaží v rámci žánru a tématu působit "realisticky", což je vítané, ovšem o to více nepatřičně působí jedna zvláštní sci-fi složka, která sama o sobě není špatná, ovšem v rámci takto pojatého příběhu je nepatřičná a vzbuzuje dojem, že byla do knihy vložena omylem z jiného komiksu. Nicméně jako celek tento komiks velice potěší a kresba odkazující k původní filmové sérii s Christopherem Reevem je milým retrem.

MC87
15.04.2017 5 z 5

Hodně povedený komiks, který mi trošku ze začátku připomíná mimozemšťana E.T. Clark jako mlaďoch a školák je výrazně sympatičtější než třeba mladý Indiana Jones a na rozdíl od ostatních puberťáků poznávání svého vlastního těla zahrnuje např. létání a červený laser v očích, který musí tlumit svými speciálními brýlemi, jejichž „moderní“ tvar navrhla Clarkova maminka.

Příběh je hodně zaměřen na vztahovou linku Clark – Lois a na Clarkovo fungování v dravém světě velkoměsta, ovládaném korporací. Na samotnou akci se pochopitelně také dostane, ale je zřetelně odsunuta až do druhé linie. Speciální ocenění pro výtvarníka Garyho Franka, který dokázal neuvěřitelně vystihnout naivně - blbečkovský/slušňácký úsměv Clarka.

Kopta
28.03.2017 5 z 5

Je docela smutné, že zatím z pěti knih, co vyšly a četl jsem je, tak třeba s mým nejoblíbenějším Batmanem jsou nejhorší. A naopak hrdinové, co mi jsou skoro až cizí slaví u mě úspěch. Green Lantern je pro mě jednoznačně kusanec a to samé platí pro tohoto Supermana. Nemohlo by to snad být tím, že to má stejně jako GL na starosti Johns? Hm? Na tom přeci jen sakra něco bude. Tenhle komiks je další pilíř tohoto kompletu. Nějak to prostě drží. Teď vyjde na dvě části další Batman. Poslední šance v této sérii se zachránit před verdiktem zklamání roku.

trudoš
21.03.2017 4 z 5

Velmi povedené retro v duchu filmu Richarda Donnera z roku 1978, což ale není jen o tom, že Superman vypadá jako Christopher Reeve. Ony i samotné epizody se nesou na hranici líbivého kýče, kdy temné a nenávistné prvky mají roli hanebného zla, nad kterým pravda a láska zákonitě musí zvítězit. Jistě, je to ve své naivitě až směšné, ale zároveň to vrací do věku okouzlení touhle postavou, což ocení především ti, kteří na slavném snímku vyrůstali.
Nejvýraznější achilovkou tak zůstává fakt, že je to komiks od fanouška fanouškům. Kdo nemá základní povědomí o souvislostech z historie kánonu, bude lítat v postavách a odkazech, které mají často jen útržkovitý kontext. Na druhou stranu, kdo patří mezi modré s červenými trenýrkami, užije si album se vším všudy. A musím uznat, že po různých moderních verzích, ať už jde o Granta Morrisona či Scotta Snydera, má tenhle kousek od Geoffa Johnse kouzlo skutečné klasiky. A to říkám jako člověk, který Supermana pro jeho hrdinskou všednost ani moc nemusí.

Ilgner95
18.03.2017 5 z 5

Supermana nemusím ale ten komiks mě překvapivě bavil. Na pár nudnějších povídavých pasáží byl komiks poutavý a zábavný. Především se my zalíbila kresba.

Pazďa
12.03.2017 5 z 5

Výborná ukázka toho jak má vypadat výborně napsaný origin. Jak dštsví tak Supermanův začátek v Metropolis je vylíčen skvěle stejně jako funguje záporák Lex Luthor který zatím jen tahá za nitky a zjišťujeme jeho motivace k zničení Supermana. Kresbě ní co vytknout a old-shoolový sešit není bůhví co významného ale nekazí celkový dojem z knihy jako takové. Za mě nejlepší převyprávění Supermanova originu.

Štítky knihy

komiksy DC Comics Superman

Autoři knihy

Geoff Johns
americká, 1973
Jerry Coleman
americká

Kniha Superman: Utajený počátek je v

Přečtených150x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce123x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x