Superman: Muž z oceli

Superman: Muž z oceli https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350784/bmid_superman-muz-z-oceli-SZV-350784.jpg 4 64 14

DC komiksový komplet série

< 17. díl >

Po epických událostech Krize na nekonečnu Zemí se mnohovesmír navždy změnil. Předtím existoval bezpočet Zemí s mnoha různými verzemi Supermana, ale nyní zbyla jen jedna Země a jeden Muž z oceli. Pro Supermana tím nastal úsvit nového věku - všechny vztahy Clarka Kenta a jeho přátel, příbuzných a protivníků byly přezkoumány a upraveny pro moderního čtenáře.... celý text

Žánr:
Komiksy

Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

Superman: Man of Steel , 1987


více info...

Přidat komentář

Luigi1
05.04.2024 5 z 5

Tak tento díl měl něco dosebe moc se mi líbil

sgjoli
21.05.2023 3 z 5

Příběh Supermana se nám tu znovu zobrazuje od svého počátku, byť třeba s drobnými obměnami. Úplně si nejsem jistá, kolik nového tenhle svazek přinesl, asi to nedokážu odhadnout. Nicméně vnímám tento svazek jako lepší průměr. Bylo to zábavné čtení, akční, ale prostě jsem ten základní rámec viděla už dříve, tak jsem si to asi neuměla tolik užít. Bavila mne ale opět postava Lois - řízná, svérázná, s prořízlou pusou. Nakonec tedy průměrné hodnocení. Nebylo to špatné, kresba se mi také vcelku líbila, ale jsou komiksy, které mne prostě bavily víc, no...


wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Dobrý komiks

AuroN
30.08.2020 3 z 5

Další DCKK a další Supermanův origin. Co k tomu říct? Já bych se celkem ztotožnil s komentářem od kolegy Yokolobuna o pár řádků níže, protože víceméně tak nějak vystihl moje myšlenky o této knize. Muž z oceli je v rámci restartu DC vesmíru po Krizi velice důležitým milníkem a určitě by neměl zůstat zapomenut. Přeci jen (pro mě) o několik řádů lepší Utajený počátek z něj dá se říct vychází, takže ho nelze úplně spláchnout, avšak jeho zařazení shledávám nesmírně nešťastným. Po tolika Supermanech prostě další takový origin jednoduše unavuje a není to nic proti knize samotné. Nevím, kdo má číslování knih na starost, ale zde udělal podle mě kritickou chybu, protože to mohl klidně o pár desítek čísel dál posunout. Vůbec nic by se nestalo a čtenáři by tím alespoň nebyli přesyceni. Ve zkratce už pak jen zmíním, že i když komiks dělá spoustu věcí dobře, je tam nesporné množství přešlapů, u kterých jeden musí kroutit hlavou a ty to velmi srážejí. Já osobně sázel na závěr, kde jsem čekal nějaké nadčasové poselství, ale místo toho jsem dostal nezajímavé, nicneříkající a velmi zapomenutelné nic. V konečném výsledku ale zohledňuji, že v době vydání muselo jít o pecku peckózní. Od toho taky plus jedna hvězda, za víc to ale nestojí.

MartyManCZ
02.02.2020 5 z 5

skvělá minisérie originu Supermana po Krizi. Nedá se proti tomu říct ani popel. Musím si to ještě zpětně porovnat s Utajeným počátkem., protože mi příjde že na úplném začátku tam teda není nic moc jinak než tady...a i když Utajený počátek byl skvělej, tak tohle asi bude můj oblíbenější origin.
Kresba super a příběhy dobře vymyšlené a Superman neni debil, to cenim.
Občas se pořád vyskytují zbytečné popisy zjevných věcí, ale já to tady rád přejdu.
No a jako bonus vůbec první Action Comics, co chceš víc, stojí to za to :)

Yokolobuna
30.12.2019 3 z 5

No né!!! Další Supermanův origin... to se nám to editoři DCKK panečku vytáhli. Muž z oceli není hrozná komiksová kniha, ale ani kdovíjak objevná. Start Supermana tak jak je zpracovaný v předešlé knize série – Utajený počátek – se mi líbil nesrovnatelně více a to ve všech ohledech. Muž z oceli tak působí prostě zbytečně.

Teď na chvíli pominu fakt, že DCKK trestuhodně opomíjí některé DC charaktery a seká jednu knihu s Batmanem a Supermanem za druhou. V tomhle případě navíc v podobném příběhu, Na svůj věk není Muž z oceli úplně hloupý a v některých momentech funguje vcelku obstojně, některé postavy dostávají trochu jiný charakter, což však není automaticky pozitivum.

John Byrne tak například z Lois udělal prakticky nesnesitelnou semetriku, která více než sympatickou reportérku připomíná vychrtrlou Cruelu pištící na všechno a na všechny. Komornější atmosféra jednotlivých sešitů Supermanovi vcelku sedí, fajn momenty se točí zejména kolem Supermanova dvorního padoucha Lexe Luthora a začínajícího parťáka Batmana (ten však zjevně neumí moc počítat mrtvoly). Závěrečný šestý je však vyloženě nepovedený a místo zajímavého finále nám Byrne naservíroval rádoby emotivní vysvětlovačku, která je ale v případě tak provařené postavy absolutně o ničem.

Osobně mi příliš nesedí ani kresba s tlumenou barevnou paletou. Vlastně nevím, jestli je záměrně "retro", nebo se podobným stylem komiksové knihy koncem 90. let kreslily. Nic to však nemění a tom, že mi tento styl prostě nevoní.

Musím uznat, že mne překvapil první příběh se Supermanem, jehož původ sahá až k počátku 2. světové války. Ten byl totiž i přes značnou naivitu vlastně celkem povedený a na rozdíl od většiny těchhle letitých bonusů jsem si u něj nechtěl vydloubat oči. Všechna čest!

Koupeno v roce 2017 v rámci předplatného celého DC komiksového kompletu za 229,-.

Zkráceně? Další origin Supermana s nic moc kresbou i nápady. Není ani tak špatný, jako spíše zbytečný. První krůčky nejmocnějšího hrdiny světa jsou daleko lépe zmáknuté v Utajeném počátku (5. díl DCKK).

Hodnocení na DK v době přečtení: 77 %; Moje hodnocení: 60 % jako 42. hodnotící.

TimeLord
18.10.2018 5 z 5

Oproti filmu z DCEU, ktorý bol nič moc, a na to, že celkovo nie som veľký fanúšik Supermana, sa mi tento Supermanovský komiks páči. 90%

RaggamuffinSVK
25.03.2018 3 z 5

Klasický Supermanovský príbeh. Nič viac, nič menej. V DC komplete sme sa s týmto scenárom už stretli a začína ma prekvapovať, či so Supermanom naozaj neexistujú zaujímavejšie alebo hodnotnejšie príbehy. Nejde však vôbec o zlý komiks, len máte pocit, že ste to už všetko videli, aj keď v mierne odlišnom podaní. Navyše, v závere som mal pocit, že zostalo niekoľko nezodpovedaných otázok. Kresba je síce staršia, ale vcelku pekná. Poteší aj prídavok Action Comics.

Kopta
25.12.2017 4 z 5

Líbivé odvyprávění příběhu Supermana, které díky filmu vlastně známe filmy. Tento komiks taky dokazuje, že není úplně nutné, aby měl příběh v tomto klidně i komiksovém případ nějakého záporáka, ale klidně stačí jenom odvyprávět nějaký dobrý příběh. Něčí příběh. Zde se to bohudík povedlo. A zrovna u tak silné postavy. Na posledního muže z Kryptonu to hned hází lepší světlo.

FireOfFilth
22.09.2017 2 z 5

Další Superman v DCKK, a zase jeho origin, akorát z let osmdesátých. Poměrně nezajímavý příběh, který mě moc nebavil. Retro kresba byla super. Bohužel nejvíc mě na tomto čísle kompletu bavil ten bonusový komiks Action comics 1. Neuvěřitelně jsem se nasmál, protože byl plný skvělých hlášek. Nej: "Vytřásl pasažéry z auta, a auto samotné rozmlátil na kusy!"

Hodnotím podprůměrně: 2,5*

P1tr
29.08.2017 4 z 5

Další verze Supermanova originu v rámci DC Komiksového kompletu je opět kvalitním kouskem, ovšem tentokrát je poněkud přízemější a zkratkovitější. Je mi jasné, že původ nejstaršího superhrdiny je známý, ale i tak mi občas přišel tvůrčí přístup příliš zkratkovitý a bylo by lepší, kdyby některé aspekty byly rozvedeny více do hloubky. S tím souvisí, že se často odbíhá k jednotlivým Supermanovým zásahům takovým stylem, že působí až příliš samozřejmě, jakoby Superman již dlouho působil na superhrdinském poli, což tak asi mělo být v určitých momentech zamýšleno, nicméně potom příběh nepůsobí příliš vyjímečně a originově, nýbrž jako další z řadových vydání hrdinových případů. To lze brát jako takovou výtku/nevýtku, neboť se tím ve výsledku Muž z oceli alespoň odlišuje od tradičních děl popisujících počátky superhrdinských kariér. Občas trošku bije do očí osmdesátková naivita, která může zarazit, ale na druhou stranu má také své kouzlo patřící k době vydání. Ačklliv je výtek více, než dost, spousta z nich dokáže i přesto okouzlit a ve výsledném hodnocení působit jako mírný klad. V porovnání s Utajeným počátkem se jedná o stručnější a infantilnější dílo v mnoha ohledech, ovšem k látce alespoň přistupuje trošku jinak a dokáže pobavit a to je nakonec to nejhlavnější.

hroubek
22.08.2017 4 z 5

Jsem velmi rád, že u nás vychází DCKK a rozšiřuje mezi čtenáře DC postavy, svět a skvělé komiksy, ale i tak mě mrzí, že prostor dostávají především Batman a Superman. Jeden origin o Supermanovi jsme tu už měly a byl hodně dobrý a jsem velmi rád, že i druhý orgin se povedl jen to není úplná trefa do černého. John Byrne nám představí trochu jiného Supermana. Více lidského a naivnějšího a mě dost sedlo to pojetí. Přesto mě nejvíce překvapilo vyobrazení Lois a Lexe, které bylo naprosto jiné a nad mé očekávaní. Velmi se mi líbila kresba, která je přehledná a má krásně rozvržené panely. A co se týče staré komiksu, tak to je prostě povinnost. Muž z oceli je dost dobrý komiks, které mu trochu podráží nohy, lehce předvídatelné příběhy.

martinstefko
22.08.2017 2 z 5

V komiksu jsou dobré nápady, ale jsou zde další, které to sráží. Navíc je to v konečném důsledku jen další remake známého, takže dávám lehký podprůměr.

Lenka.Vílka
20.08.2017 5 z 5

Takže se mi do rukou dostal další Superman. Trochu jinak (víme, co k tomu vedlo), ale bravurně. Opravdu jsem se bavila (první setkání s Batmanem) a celkové vyznění komiksu bylo na 100%. Dějově s hlavou a patou. Lahodilo jak mysli, tak oku.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Superman

Autoři knihy

John Byrne
americká, 1950
Jerry Siegel (p)
americká, 1914 - 1996

Kniha Superman: Muž z oceli je v

Přečtených79x
Doporučených3x
Knihotéce86x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x