Robin: Rok jedna

Robin: Rok jedna https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361667/robin-rok-jedna-Ryf-361667.jpg 4 64 21

DC komiksový komplet série

< 24. díl >

Dick Grayson byl první, kdo na sebe vzal škrabošku a barevný kostým Zázračného chlapce. Hocha, který v důsledku mafiánských intrik osiřel, vzal pod svou ochranu Bruce Wayne, Batmanovo alter ego, a vycvičil ho, aby se mohl stát jeho společníkem v boji proti zločinu, Robinem. Hned při prvních zásazích, které po boku Temného rytíře podnikl, prodělal Grayson křest ohněm.... celý text

Žánr:
Komiksy

Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

Robin: Year One , 2002


více info...

Delphín
Delphín
04.08.2022 4 z 5

Fajn čtení. Bylo zajímavé sledovat počáteční chemii mezi Batmanem a Robinem, ale i to, jak Robina bere Gordon, Alfréd nebo spolužáci.
Důstojné pokračování Temného vítězství!

Ivan Kučera
Ivan Kučera
09.02.2022 2 z 5

Mne sa to nepáčilo. Veľmi som sa na to tešil naivne si mysliac, že to bude jeden z čiernych koňov DKK. Nakoniec to ale v mojich očiach nemá ani na 3*. Scenár je nudný a vôbec sa mi sem nehodila detská kresba španielskeho dua Marcos Martín (Daredevil: Zvuk a zlost, Doctor Strange: Přísaha) a Javier Pulido. Zrejme malo ísť o umelecký zámer, keďže Robin: Rok jedna líči prvý rok (to ste nečakali, však?) Dicka Graysona v (v značne nemožnom a smiešnom, treba dodať) kostýme Batmanovho obľúbeného pomocníka. Vravel som si, že detská kresba bude kontrastovať s ostrým a dospelým scenárom. Ale nie, scenár Scotta Beattyho (Batgirl: Rok jedna) a Chucka Dixona (Vetřelci Ombinus 6) je tiež detský. Až mám dojem, že to mal byť (aj je?) komiks pre deti. Batman má len väčšie cameo, čo by nevadilo, lebo na rozdiel od niektorých mi Robin nejak extra tlak nedvíha (treba ale dodať, že najmä keď ním bol Damian). Viem si predstaviť, že by bez problémov utiahol vlastný origin. To však nie je tento prípad. Viac, ako Batmana, tu nájdete spoľahlivého Alfreda (je rozprávačom príbehu). Neviem, či by som mal odvahu toto označiť za sequel Temného vítezství, hoci technicky to ním zrejme je. K jeho kvalitám ale má sakra ďaleko. Robin: Rok jedna je fajn snáď len vďaka retro komiksu, ktorý je síce príšerne starý, ale z historického hľadiska dôležitý (prvý výskyt Robina v Batmanovom univerze v Detective Comics č. 38 v roku 1940).


wullcann38
wullcann38
20.11.2020 3 z 5

Dobrý komiks

AuroN
AuroN
18.10.2020 4 z 5

O můj bože.... celá jedna kniha o Robinovi. Tohle jestli přečtu a přežiju to ve zdraví, tak ale budu muset přejít z alkoholu asi na benzín...

To byla jedna z mých prvotních myšlenek, když jsem zjistil, co mě čeká. JENŽE! To jsem netušil, že zrovna v tomhle nenápadném a na první pohled naivním dětském díle se budu tak strašně mýlit. Povím vám proč. Na rozdíl od mých očekávání, neřešíme zde několikrát omílanou tragickou smrt rodičů Graysonových, ale ocitáme se již v době, kdy je Dick celkem zaběhnutý plnohodnotný parťák Batmana. Ten v příběhu figuruje jako mentor, jeho přítomnost není nadužívána, ale je ho tam tolik, aby mohl působit jako plnohodnotná postava. Než Robinovi eskapády, sledujeme spíše jeho vliv na pomalu rozrůstající se Batmanovu rodinu (což velmi oceňuji) a to především z pohledu Alfréda, jež si mě okamžitě a získal a nekompromisně ho považuji za nejlepší postavu celé knihy. Atmosféra a děj jsou adekvátně temné Batmanovským příběhům, ale vše sledujeme svěžím pohledem malého chlapce, který i přes tragédii, jež ho postihla, má k věcem zcela odlišný přístup než Bruce Wayne a člověk, převážně tedy mladší čtenář se do něj dokáže lépe promítnout. Jako příklad bych uvedl příběh o Mad Hatterovi, který unáší malé holčičky pro obchodníka s bílým masem, kde mi až přebíhal mráz po zádech, jak dobře zpracované to bylo, což mě vede k technickému provedení! Dovedu si představit, že použitá - jednoduchá kresba nebude úplně každému po chuti, ale mně sedla příjemně. Co se barev týče, připomnělo mi to trochu Dlouhý Halloween, ale zde se mě může paměť klamat, neboť už je to delší doba, co jsem ten komiks držel v ruce. Celé provedení je, dá se říct přizpůsobeno hlavní postavě a musím říct, že výsledná kombinace je dobrá. Robin: Rok jedna za mě (až neuvěřitelně) příjemné překvapení, kde snad poprvé v životě nemám chuť zázračného chlapce rozšlápnout botou, ale docela mu i fandím a to se mi přátelé, ještě nestalo. Je to koukatelné, hravé a má to dostatečnou hloubku, aby to dokázalo upoutat pozornost po celou dobu čtení, takže co víc bychom mohli chtít? Na plný počet to jistě není, ale méně než čtyři by bylo v tomhle případě nespravedlivé.

PS: Asi jsem to už psal výše, ale Alfréd je v téhle knize boží. Budete mu chtít koupit čokoládu.

mirec88
mirec88
11.10.2020 5 z 5

Mňa si tento komiks získal. Skvelý origin zaujímavej postavy, výborná temná atmosféra a zaujímavý príbeh. Kresba mi tiež sadla, hoci trochu detskejšia, ale hodilo sa to k Robinovi. A záporáci hrôzu naháňajúci. Proste paráda.

trudoš
trudoš
10.05.2020 4 z 5

Chuck Dixon se Scottem Beattym úspěšně navazují na Temné vítězství Jepha Loeba, stejně jako na Rok jedna Franka Millera. Z toho prvního si berou stylizaci, z toho druhého zas atmosféru, a kupodivu jim to oboje společně skvěle funguje. Nestandardní kresba připomínající kreslené filmy pro děti, tomu pak absolutně nijak neubližuje. Navíc jde o uzavřenou sérii, takže žádné „pokračování příště“ se nekoná. Jde jednoduše o představení dané postavy pro moderní generaci čtenářů a v tomhle ohledu autoři plní zadání dokonale. Vyrovnaný je tu svěží humor s drsnou akcí, což mě příjemně překvapilo, bál jsem se fňukání pubertálního chlapce nad nevděčností rodičů. Scenáristicky sice o nic světoborného nejde, přesto mě to bavilo náramně od začátku až do konce.
Na bonusovém příběhu mě opětovně zarazilo, čím to, že si nový hrdina získal takovou popularitu. Úžasné ale je, jak tvůrci v průběhu dvou stran dokázali odvyprávět víc, než předchozí příběh ve dvou sešitech. Ne že by to ovšem bylo lepší čtení.

MartyManCZ
MartyManCZ
01.02.2020 5 z 5

Navazuje na stejně zpracovaný Rok jedna od Batgirl, respektive píše to stejný tým a je to v podobném stylu...a je to taky skvělé teda musím říct. Jednoduché, vtipné ale nikoliv dětské a hloupé. Robin fakt není moje oblíbená postava, ale tady je udělanej dobře a fandíte mu. Je to zábavné a trochu více \"dětská\" kresba tomu dává ten švih a tempo, které takový komiks potřebuje. K tomu dobré příběhy a funguje to spolu velmi dobře. Akorát mam teď chuť si přečíst ze stejné řady i toho Nightwinga...ale na toho se u nás nějak kašle :)

Bobik9
Bobik9
18.03.2019 1 z 5

Robin, ten zázračný chlapec. Spíš nevychovaný blbec. Robin - Rok jedna je asi nejslabším komiksem s Batmanem, který jsem kdy měl v ruce. Osobně naprosto nesnáším tohle přidělování dětských pomocníků superhrdinům, ale Robin mi ještě ve spoustě případů vadil nejméně. Tady je to opravdu pohroma. Kresba nestojí za nic! A celý ten příběh a nesympatičnost postav mě opravdu znechutili. K tomu ten starý komiks z roku 1940, o kterého jsem ani nic nečekal, byl možná i lepší než celý hlavní příběh.

ju-ro
ju-ro
25.01.2019 3 z 5

Podľa názvu som očakával "year one", ako pri Batgirl, ktorá vyšla tiež v rámci DC kompletov, alebo pri Batmanovi, kde je príbeh vyrozprávaný od začiatku, ako origin story. Tu už Robin však existuje po boku Batmana a riešia prípad zmiznutí malých dievčat. V ďalšom príbehu čelia zas Dentovi (Two Face) a jeho šialenému plánu pomsty. Komiks zachytáva úžasný kontrast medzi pochmúrnym Batmanom a veselým Robinom. Niektoré postavy ako napr. Gordon, či Alfréd vyzdvihujú prítomnosť Robina v Batmanovom živote a pozorujú jeho empatický rozkvet. Komiks sa dobre číta, funguje chémia medzi postavami.
Klasický príbeh zo zlatej komiksovej éry, ktorý je súčasťou tohoto čísla je taký naivný jednoduchý príbeh, kde sa stihne zomliet na pár stranách celý príbeh vzniku Robina, ako Batmanovho partnera.

DennisMoore
DennisMoore
23.08.2018 5 z 5

Robin je světlo v temnotě Batmanovy jeskyně, rozjuchaný vtipkující puberťák, který si od zachraňování Gothamu odskakuje randit (a naopak), a ať dělá, co dělá, je stále sympaťák. I když dělá chyby, které se mu mohou setsakra vymstít (a taky že se vymstí) a na které mohou doplatit i jiní (a taky že doplatí). Rok jedna jeho příběh podává s více než kapkou osudovosti a ta prostá kresba mu sluší stejně jako dvěma komiksům Catwoman nebo Batgirl, které v DC kompletu také vyšly.

RaggamuffinSVK
RaggamuffinSVK
20.07.2018 4 z 5

Robin mi vždy prišiel ako taká, príliš detská postava, ktorá sa akoby nehodila do temného sveta Batmana. Navyše, ako je tomu aj v tomto komikse, kresba je rovnako "detská", farebná a hravá. A paradoxne, práve to je tým najväčším pozitívom. Tým, že je Robin ešte dieťa, nie je jeho svet tak poškvrnený a tmavý. A rovnako ho rozjasňuje aj Brucovi. Od Roku jedna som čakal niečo, čo ma určite chytí menej a som veľmi príjemne prekvapený. Je tu kopa záporákov, pár dejových zvratov a aj keď je to celé tak trošku príliš jednoduché, výsledok veľmi dobre zabaví.

Gordonlord
Gordonlord
10.05.2018 2 z 5

Kresba je příliš jednoduchá, taková cartoonová dětská. Příběh je sympaticky temnější, i když zase těží z milionkráte převařeného originu jak Robina, tak Two Face. Stopadesáté omletí nejomílanějšího umoří i krávu. Příběh je rozdělen na tři části, které spolu nijak moc nesouvisí, jaou to spíš takové kratší příběhy, které nejsou špatné, ale nenadchnou. Ke konci jsem se už nudil a doufal, že to brzy dočtu.

B-artX
B-artX
18.03.2018 4 z 5

Robin: Rok jedna je průměrné DCKK. Nový příběh mě bavil a ten druhý byl klasicky příjemně slabomyslný. Příběh dost odsýpal a já si ho užíval, nebylo tam moc nudných chvil a přečetl jsem jej jedním dechem. Příjemná byla rozmanitost záporáků a Alfrédovi myšlenky. Když opomenu předvídatelnost, tak jsem spokojen. Není to komiks, na který budu ještě někdy vzpomínat, ale nenudí. Slušných 80%.

Woodinko
Woodinko
22.02.2018 3 z 5

Aj keď ma Robin ako hrdina nikdy veľmi nenatchol, tento komix bol celkom fajn.

Unterwald
Unterwald
22.01.2018 4 z 5

Mně vyhovující kresba, lehký, přesto zajímavý příběh a pro mou osobu především milé seznámení s původním Robinem. Příjemné a nečekané překvapení. Retro příběh o původu malého Červenky tentokrát plní svou historiografickou funkci také na výbornou. Co víc chtít? :-o

Kopta
Kopta
19.01.2018 5 z 5

Opět se setkává s zvláštním příběhem. Soubor komiksů, který může vyznívat a vypadat lehce levně a nijace, ale i když to může takto přemáhat názorově u spousty lidí, tak já toto opět považuji za velice zdařilý kousek tvorby DC. Batman zde dělá skvělý zástup pro Robina, který umí ukázat, že dokáže zaujmout i hlavní linkou. Konečně!

P1tr
P1tr
05.01.2018 4 z 5

Velmi obsáhlý příběh dělající Robinovi obrovskou službu, neboť dělá z mnohdy posmívaného a nezajímavého Batmanova parťáka zajímavou a hlubokou postavu s jasnými motivacemi zasazenou do emotivního příběhu, který dokáže rezonovat skoro stejně silně, jako další kus z tohoto kompletu - Smrt v rodině - kde se také výrazně řešil Robinův vztah k Batmanovi a jejich profesi. Rok jedna je krásně nakreslen a na každou stránku je radost pohledět, neboť mladistvý a pečlivý styl kresby k hrdinovi perfektně sedí. Mnoho komiksů se snaží ukázat, jak těžké je kombinovat teenagerské zájmy a superhrdinství, ovšem málokdy se podaří vykreslit pocity z tohoto dilematu tak dobře, jako v Robinově příběhu. Děj krásně plyne, nicméně nelze se občas zbavit dojmu, že se mohlo jít více na dřeň a nabídnout více zapamatováníhodných momentů, které by utkvěly v paměti delší dobu. Rok jedna je velmi zajímavým dílem, které funguje jako celek i v jednotlivostech, ovšem nezanechá hlubší stopu.

MC87
MC87
24.12.2017 3 z 5

Nevím, jestli bylo nejšťastnější pojmenovat hlavního hrdinu „Dick“ a jako superhrdinovské jméno mu přidělit transvestitní jméno „Robin“, ale berme to jako prohřešek dob minulých.

Samotný nově převyprávěný příběh je překvapivě slušný (smí Batman v boji se zločinem riskovat život dítěte?) a Robin vůbec není nesympaťák (k čemuž ho dle mého odsoudil vysoce nepovedený film Batman a Robin z roku 1997) a naopak si dokážu představit, že v době svého vzniku mohl v USA představovat něco, jako u nás byly Rychlé šípy (byl čestný, spravedlivý a zvládal školu), akorát to bral víc vzduchem, měl víc přiléhavější trenýrky a víc kopal do břicha….

65 %

FireOfFilth
FireOfFilth
13.12.2017 4 z 5

Nějak tak jsem čekal, že to bude dost o ničem, o to víc mě to překvapilo a bavilo. Kresba nemusí sednout každému, avšak já byl spokojen.
Nejvíc se mi líbila část s Mad Hatterem a pak byla perfektní loupež, která měla krásné panely.
Retro komiks byl jako vždy velice vtipný, nejvíc mě rozesmálo jak Batman rozmlátil kasino.
Knihu hodnotím lehkými 4*

martinstefko
martinstefko
29.11.2017 4 z 5

"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna" nemusí vyloženě nadchnout, ale myslím, že je to velmi příjemné seznámení s tímhle hrdinou, kterého ne každý musí.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics

Autoři knihy

Charles Dixon
americká, 1954
Scott Beatty
americká, 1969
Bill Finger
americká, 1914 - 1974

Kniha Robin: Rok jedna je v

Právě čtených1x
Přečtených80x
Knihotéce79x
Chystám se číst13x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x