JLA: Rok jedna: Kniha druhá

JLA: Rok jedna: Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345912/bmid_jla-rok-jedna-kniha-druha-lnL-345912.jpg 3 63 15

DC komiksový komplet série

< 15. díl >

První rok Americké ligy spravedlnosti pokračuje. Tým bojuje po boku Supermana a Amerického spolku spravedlnosti, aby odvrátil mimozemskou invazi. Obsahuje: JLA: Rok jedna č. 7-12 (1998) a Detective Comics (Vol 1) č. 225 (1955)

Žánr:
Komiksy

Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

JLA: Year One: Part 2 , 2015


více info...

Přidat komentář

Luigi1
04.04.2024 3 z 5

tento díl se nějak vymikal průměru

Norri
29.11.2023 3 z 5

Po povedené první knize sklouzává ta druhá pomalu, ale jistě k nepovedenému konci. Od postupného a zábavného poznávání nových kolegu se příběh překlopí do celoplanetární akce, do které jsou zapojení úplně všichni superhrdinové světa. Je to jedna velká, hromadná, dlouhá a nepřehledná bitva s pitomým koncem. Je to škoda, protože začátek byl skvělý.
Retro sešit má jenom pěknou kresbu. Bohům žel postrádá jakoukoliv logiku. Alespoň že má jen na pár stran.


sgjoli
12.02.2023 3 z 5

Už s prvním svazkem příběhu "JLA: Rok jedna" jsem měla problém (viz komentář k této knize). A bohužel ten druhý svazek to pro mne moc nevylepšil.
Ty vztahy mezi členy JLA jsou pořád natažené jak špagáty a ta důvěra mezi sebou samými prostě hapruje. A já nevím, no... nějak mne to prostě v tomto dvoudílu neoslovovalo, spíš naopak. Celkový děj mi přišel poněkud rozplizlý a rozjetý na všechny strany, působilo to trochu neukotveně. V předmluvě (teď nevím, jestli k prvnímu čí druhému dílu) se píše, že celý ten původní příběh JLA: Rok jedna byl dost zkrácený a lehce převyprávěný, aby vznikly tyto dva svazky (knihy). Trochu se bojím, jestli z toho autoři nevynechali až moc. Nevím, nějak mi dělalo problém se v tom ději průběžně udržovat a zůstat ponořená do příběhu a držet si pozornost.
Kresba stále na mne příliš nevýrazná, ale neurazí.
Za mne průměrné tři hvězdy...

trudoš
01.01.2023 2 z 5

Jak mě první díl navnadil, že by to celé mohla být i zábavná podívaná, druhý svazek zazdil mé naděje hned zkraje. Začíná se opatrným oťukáváním týmu, posichrovaným starým klišé o tom, co se stane, když si parťáci v týmu dostatečně nevěří. Pak přijde na přetřes celoplanetární invaze a to už naši hrdinní outsideři vyráží do akce, ve které nad očekávání excelují a tím dávají starým pákám na vědomí, jak jsou dobří.
Scénář tedy bez špetky překvapení a navíc poměrně nudný. Ve své podstatě jen kosmická bitka rozepsaná na několik sešitů, jež by dojala v momentu, kdyby člověk měl nějaké povědomí o všech těch figurách, které se ve vyprávění mihnou. A že jich je pořádný nášup, až mě to zaskočilo v kontrastu s předchozím pozvolným vývojem a dramatem o pěti postavách. Kresba ovšem precizní; Barry Kitson dokáže některými obrázky skoro až vyrazit dech.
Doplňkový příběh je povedená raritka. Poprvé se představuje Martian Manhunter a tvůrci se tolik soustředili na jeho uvedení, že úplně opomněli zápletku.

wullcann38
20.11.2020 3 z 5

Zajímavá historka: Tenhle komiks jsem četl dříve než část 1.
Jinak hodně velký průměr.
Za mě:65%

Ivan Kučera
14.05.2020 1 z 5

Sú tam fajn momenty (postupné zoznamovanie sa jednotlivých členov JLA navzájom a ich prvé chyby a následne poučenie sa z nich), ale je ich strašne málo a zvyšok tvorí takmer nečitateľný guláš nudnej akcie a nezáživných postáv (ktoré samé osebe vedia byť skvelé, ale treba s nimi správnym spôsobom pracovať a to nie je prípad tohto komiksu). Prvý komiks z DC kompletu, ktorý bol pre mňa vyložene stratou času a jeho jediné plus je v tom, že jeho chrbát mi v knihovničke pomohol skompletizovať pózujúceho Supermana s Aquamanom.

AuroN
18.05.2019 2 z 5

Oproti první knize výrazně lepší, ale ve své celistvosti pořád strašně slaboučké. Scénář se nám zde trochu více prohýbá a není tak kostrbatý, je zde o dost více akce než předtím a méně pitomých rozhovorů. Kresba se nese v duchu předchozích čísel, ale dnes mě na to bavilo koukat o něco více než minule. Sem tam se vyskytne nějaká absolutně pitomá scéna se stejně pitomým dialogem a tak se občas opět může dostavit pocit, jestli náhodou nečtete nějaký ten hloupoučký komiks s padesátých let a že to celé je jen velký vtip. Bohužel ne, je to takto myšleno vážně. Což jen výrazně podtrhává fakt, že se tento "restart" DC příliš nepodařil a v rámci DCKK jde o ten nejméně zdařilý počin (společně s prvním dílem). Myslím, že s jistotou mohu říct, že na tento komiks nebudu chtít vzpomínat, ale také že mi celkem určitě utkví v paměti.... Slabé dvě.

Yokolobuna
12.05.2019 3 z 5

O něco málo lepší než minule, ale skákat nadšením do stropu z toho vážně nebudu. Na nějaké úvody a promyšlenější kejkle se tu z vysoka kašle, to jsme všechno (občas) odtrpěli minule.

I když je tak kniha na poměry DCKK objemná, kromě třískání superhrdinů všech tvarů a velikostí s Appellaxany paradoxně vlastně nic jiného nenabízí. Před čtenářem tak leží jakýsi ekvivalent filmové Bitvy pěti armád, tedy rádoby efektní rubanice na neúměrně velkorysém prostoru, kde má většina postav prostoru maximálně na to, aby vykřikla své jméno a dala během dvou panelů dvě rány do anonymního pěšáka z řad nepřítele.

Na druhou stranu díky neutuchající akci ubylo skřípavých dialogů. Samotná invaze dobyvačných emzáků přitom není ve svém základě špatně vymyšlená.

I v druhé části jsou však vyloženě pitomé scény, kdy například padající Green Lantern zvládá během letu odříkat celou svoji "dobíjecí" formuli na lucerničku, nebo již zmiňovaný "zelenáč" (menší spoiler) najednou dokáže prstenem změnit vzhled (samozřejmě s veškerým barevným spektrem). Podobné hovadiny prostě dovedou pozornějšího čtenáře znechutit i během čtení všeho toho nenáročného "BUM!" a "BANG!".

Koupeno v roce 2017 v rámci předplatného celého DC komiksového kompletu za 229,-.

Zkráceně? I když je druhá část Roku jedna Ligy spravedlnosti podstatně odlišná, než ta první, neznamená to, že je automaticky lepší. Lehce nadprůměrné akční scény střídají akční scény průměrné až podprůměrné. Společně s mizerně vyprávěným příběhem nedovedou ve čtenáři zanechat silnější pocit, než že právě dočetl něco "hodně barevného a plného postav".

Hodnocení na DK v době přečtení 72 %; Moje hodnocení 60%

RaggamuffinSVK
17.10.2017 2 z 5

Druhý diel je pre mňa určite horší, než prvý. Akcie je síce viac, ale je akási bezduchá. Všetko sa deje veľmi rýchlo, do diania neustále vstupuje niekto nový a prijal by som väčší doraz na osobnosti jednotlivých členov. Na miesto toho máme klasické ničenie všetkého a všetkých, pričom na konci je z toho už taký guláš, že stovka hrdinov vyzerá ako jedna farebná machuľa. Jediným pozitívom je Martian Manhunter, ktorý bojuje s dôverou ostatných členov JLA a hlavne sám so sebou.

Kopta
30.09.2017 4 z 5

Pokračování a dokončení krasojízdy z minula. Někdy zdlouhavé, ale stále to má svou epiku, své napětí a také vyvrcholení. I nějaký ten zvrat. Nejde o žádný průlomový kousek, ale když porovnám se Supermanem: Pro zítřek, tak jde o blaho ke čtení. K tom není moc co dodat. Za mě skvělé.

P1tr
17.08.2017 4 z 5

Obrovské zlepšení oproti první části. Pokračování Roku jedna probíhá v mnohem lepším tempu a nabízí barvitější kresbu podtrhující rozmanitější a bohatší akční scény které souzní i s lepšími dialogy, které již působí uvěřitelněji a méně infantilně, než minule. Příběh nabírá slušných obrátek a šikovně rozpracovává motivy z předchůdce, které tehdy mohly v některých případěch působit nudně, ovšem tentokrát se s nimi pracuje šikovněji. Stále se nejedná o skvělý komiks, neboť i přes zlepšení se dost chyb z jedničky opakuje, ovšem pokrok je tak znatelný, že ho nelze zohlednit vyšším hodnocením, neboť druhá část zachraňuje celek velmi výrazně.

martinstefko
01.08.2017 3 z 5

Postavy si zaslouží právě rozpracování v tomhle ohledu. A jasně, chce to i dobré akční scény, ale mám většinou pocit, že čím je příběh bombastičtější, tím je prázdnější. Tady alespoň akce vede k nějakým vztahovým zvratům. Scéna sblížení týmu díky tomu zasáhne.

hroubek
23.07.2017 5 z 5

Opět velká spokojenost. Po první části jsem byl dost nadšený a mé nadšení pokračuje i zde. Komiks příjemně šlape a konečně se objevují následky toho co jsme četli v první části. Je to akcí nabitý komiks, který velmi dobře šlape i v civilních momentech a několikrát velmi příjemně překvapí nějakým zvratem. Dost mě potěšilo, že hrdinové o sobě dost často pochybují a snaží se působit lepšími, než ve skutečnosti jsou. Mark Waid to malinko ze začátku překombinoval, ale jakmile začnete rozkrývat co všechno drží za trumfy, tak jsem měl radost od ucha k uchu. Představení starých hrdinů, nové generace až k vytvoření samotné JL jak jí známe. Jedny z nejsilnějších momentů v komiksu jsou ty, kdy si hrdinové začnou naprosto důvěřovat a to jak v soubojích, tak i se soukromými věcmi. Za mě osobně to bylo lahůdkové čtení.

Gordonlord
20.07.2017 2 z 5

Velmi příjemná a lákavá osobní rovina příběhu z předchozího dílu, která celé knize dodala trochu větší hloubku a plastičnost, je pryč. A co tady pro druhý díl tím pádem zbylo ? - Už jen totální, klasická, přehnaná sci-fi superhrdinská akce, kde se háže mrakodrapy, bourají se města, hýbe se kontinenty, střílí lasery, zbraněmi na manipulaci mysli, používají se kouzla, obrovská moc, čarovné předměty a je zde možné vlastně naprosto a úplně všechno a to až do té míry, že mě tady už vůbec nic nebaví.

Postav je tady zase jako v indii na nádraží, tentokráte dokonce ještě o mnoho více než v prvním díle a vzhledem k tomu, že není skoro žádné místo na to, aby se s nimi pracovalo (vztah Flashe a Black Canary a záležitost s důvěrou v Martiana Manhuntera jsou světlejší okamžiky), tak tu působí jen jako slaměný panáci, kteří lítají, střílejí paprsky a bojují s emzáky v naprosto nedramatické, suché a předem dané bitvě, která je ovšem přehnaná a v celosvětovém měřítku monstrozně nabušená, přesně jak se na superhrdinský comics JLA stylu sluší a patří.

Ale jako určitě to není ani zdaleka pořád ještě marné. Celé to pěkně odsýpá, sem tam se i něco děje, občas tu je i zajímavý moment a kresba je docela hezká, mainstreamová, i když ne úplně detailní a zdaleka ne dokonalá - někdy místo toho, aby postava vypadala smutně když má, tak to spíš vypadá, že se usmívá - a v některých panelech jsem se občas ztrácel a nevěděl jsem, co se tam vlastně stalo.

Ale jo, nebylo to zlý, nijak extra jsem se u toho nebavil, docela jsem se těšil až bude konec, ale úplně špatnej pocit z toho zase nemám. Pořád docela slušný podprůměr.

Lenka.Vílka
19.07.2017 5 z 5

Mohla to být dobrá kniha, kdyby neopakovala chyby svého prvního dílu. O akci není nouze. Jenže ty skoky z jedné do druhé jsou tak krátce rozebrané, že jsem se občas musela vracet. Z pocitu, že jsem něco přehledla, ale nepřehlédla. Chtělo by to trochu ukecanosti. Ale radost mi udělal způsobe, jakým si dokázali vzájemnou důvěru (protože to byla jejich jediná slabina jako týmu, důvěra). Takhle vznikl komiks, který si určitě znovu přečtu, ale až se mi nebude chtít hloubat.