JLA: Babylonská věž

JLA: Babylonská věž https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328751/jla-babylonska-vez-UCA-328751.jpg 4 98 25

DC komiksový komplet série

< 11. díl >

Batmanovy tajné soubory týkající se Ligy spravedlnosti padly do rukou jeho nejstaršího a nejnebezpečnějšího protivníka – Ra’s Al Ghula! Superman, Wonder Woman, Aquaman, Martian Manhunter, Green Lantern, Plastic Man a Flash padají do pastí navržených tak, aby neutralizovaly jejich pozoruhodné schopnosti. Může to JLA přežít? A pokud ano, dokážou její členové někdy Batmanovi odpustit, že měl v této zradě prsty? Obsahuje: JLA: Babylonská věž, Brave and the Bold (Vol 1) č. 28... celý text

Komiksy
Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

JLA: Tower of Babel , 2015


více info...

Přidat komentář

Luigi1
03.04.2024 4 z 5

Docela jsem si počet

sgjoli
08.01.2023 4 z 5

Musím říct, že ta hlavní zápletka mi přišla dost zajímavá. I ten největší superhrdina může mít nějakou slabost, a když jí využijete, jako by to byla konečná. Myslím, že tímhle se ti superhrdinové vlastně svým způsobem dost polidšťují. Nikdo není zas tak dokonalý, slabosti jako by byly normální a člověk jako by je snad díky tomu mohl snáz přijímat jako součást sebe sama? A nebo možná jen filozofuju a hledám v tom komiksu něco, co tam autoři primárně dávat vůbec nechtěli... každopádně mi to přišlo zajímavé.
Stejně tak myšlenka toho, jak moc je pro nás řeč tak moc důležitá (vč. tedy psaného slova). Jak moc je pro nás důležitá komunikace, bez jejíž existence bychom jako společnost příliš dlouho nepřežili. A zase by se v tom dal hledat nějaký přesah - jak důležité je, abychom se naučili vzájemně komunikovat - mluvit spolu a aktivně naslouchat. Protože bez toho lze docházet tak snadno k nedorozumění... Auto tu přišel s myšlenkou, kdy padouch "nabourá" lidem mozky a uměle jim způsobí afázii. A ten chaos na sebe nenechává dost dlouho čekat.
Zároveň se tu pracuje s otázkou důvěry. Lze důvěřovat někomu, kdo na vás má tajnosti, za vašimi zády si o vás vede tajné informace, ačkoliv to dělá s dobrými úmysly?
Dějově akční, napínavé, svižné, kresba skvělá.
Celkově ale i tak ubírám jednu hvězdu. Za hlavním příběhem v této sérii je vždy uveden nějaký menší "extra" příběh navíc. A mne to tentokrát vůbec nebavilo - přeskakovala jsem...
Každopádně jinak jsem si tenhle svazek užila. :-)


trudoš
20.07.2021 3 z 5

Nebýt krátkého úvodního slova, které prozradí prakticky vše zásadní, asi bych příběh hodnotil lépe, ačkoli kresba Howarda Portera mi jednoduše nesedne. Problém je, že přes obrovský potenciál, který v sobě Babylonská věž skrývá, je zúročena tak maximálně jeho třetina. Nehledě na fakt, že některé zvraty jsou otázkou jediného obrázku, přestože k pochopení situace by jich bylo potřeba deset. Je fajn, že se nemusíme prokousávat mnohadílnou ságou, ale právě v tomhle případě tomu klidně být mohlo. Celá hrozba pak působí jako dětinské šlapání po bábovičkách na pískovišti a samotný rozkol uvnitř řad JLA je stejně pochybný, jako nedořešený. Hrozba lidstvu je nápaditá, ale nedobře odehraná a podobné je to i s konfliktem mezi kamarády – silné téma, které scénář správně uchopil, ale než z něho mohl ukovat něco skutečně zajímavého, upadlo mu a rozbilo se.
Doplňkový příběh se nese v duchu klasické naivity šedesátých let a vysloveně baví představivostí tehdejších tvůrců, stejně jako jejich hloupostí.

Ivan Kučera
26.01.2021 2 z 5

Paranoický Batman roky bojoval proti zlu po boku Wonder Woman, Flasha, Aquamana a spol. a popritom si na nich chystal tajné zložky, aby ich vedel poraziť, ak by sa raz postavili na stranu zla. Wow, ten nápad je geniálny! Bohužiaľ sa to isté nedá povedať o scenári. Z úžasnej zápletky nie je vyťažené takmer nič zaujímavé. To je trestný čin marenia dobrých námetov. Našťastie je to nielen strašne tenký komiks, ale obrovskú časť z beztak tenkého zošita tvoria (takmer 30 strán!) záverečné bonusové retro komiksy. Takže to ešte ani poriadne nezačnete čítať a už ste na konci, čo je fajn, lebo scenár je ozaj slabý. Ani kresba ma nebavila, taký typický, nudný americký mainstream, miestami až odfláknutý (páčilo sa mi len pekne stvárnené nebeské stretko Batmana a supermana). Úvodné slovo je klasicky namachrované, pasujúc tento príbeh za jeden z najlepších od Batmana. No... to fakt nie, vážení. Ale že fakt nie. Možno ak by to bola fakt temná záležitosť zo sveta Elseworlds, kde sa umiera. Ale nie je. Tu neumrie prakticky nikto, dokonca ani vedľajšie bezmenné figúrky. Palec hore za samotný koniec (nemyslené ironicky). Inak, Batman sa tohto svojho zvyku nedokázal zbaviť ani v budúcnosti, viď. jeho vylepšené zbrane proti JLA v Snyderovom Konci hry.

Voliarty
30.08.2020 3 z 5

Pozdáva sa mi myšlienka, kedy je najväčším nepriateľom Ligy jeden z jej vlastných členov. Celkom aj súhlasím s tvrdením, že ten Ra’s Al Ghulov plán bol originálny. Talia je zaujímavá postava, pri ktorej je škoda, že z toho deja tak vymizla. Koniec, kedy sa hlasovalo, čo bude s Batmanom sa mi dosť ľúbil. Len som sa do toho celého nevedel nejako začítať a preto 3 hviezdy. Vinou je možno aj to, že ten veľký zvrat poznám (a aj keby som ho nepoznal, tak mi ho popis vyzradí).

A asi súhlasím s tvrdeniami, že animák Justice League: Doom ten dej spracoval lepšie.

Čo sa týka retro-príbehu, tak to bolo teda niečo. To, že záporákom je obrovská hviezdica, je ten najmenej divný element daného príbehu. Neviem, čo by som vytýčil z tej bizarnosti. Či to, ako Wonder Woman ,,lyžuje" vo vzduchu na laboratóriu, zatiaľ čo ju ťahá robotické lietadlo. Či to, že Starro má potrebu rozprávať sám pre seba, vďaka čomu tá ryba vedela, čo plánuje a mohla upozorniť Aquamana, ktorý následne zvolal celú ligu. Či to, čo je Starrovým ,,kryptonitom". Je naprosto pochopiteľné, prečo niektorým súčasným ľuďom príde ako nečitateľná debilita. Ja som sa ale pri ňom bavil, tieto retrá mám rád. A ani mi nevadí, že Superman a Batman sa deja nemohli zúčastniť (preto nie sú ani na obálke daného zošitu).

Celkovo ide o celkom fajn komiks s dobrým nápadom, ktorý bol ale asi lepšie spracovaný v animáku. Retro príbeh je potom klasické retro, ktoré naozaj nie je pre každého.

AuroN
04.05.2019 3 z 5

Musím říct, že komiksových týmovek se trošku děsím a přicházím k nim vždy s opatrným odstupem a mám k tomu několik rozličných důvodů. Nicméně, po deseti knihách nám DCKK přineslo konečně tedy příběh s Ligou spravedlnosti v hlavní roli a pro mnohé to tak může být i zároveň první seznámení s touto oblíbenou partou. Je ale Babylonská věž to pravé na takové seznámení? Těžko. Ne, že by se člověk nějak ztrácel, ale vsadím se, že zeptám-li se lajka, kdo je to ten Kyle Rayner a proč tam není Hal Jordan, tak se těžko dopátrám odpovědi. Každopádně, není to špatný komiks. Námět jako takový je určitě zajímavý, nicméně jak píše kolega pode mnou, mnohem lépe byl zpracován v animovaném filmu Justice League: Doom a to i včetně zmíněného konce, který zde v knize vyšel poněkud do ztracena, byť ne nijak tragicky. Děj celkem dokázal i gradovat, ale že by mě přilepil nějak k židli se úplně říct nedá. No a co se kresby týče, je to jak na horské dráze. Střídání autorů tomu taky nijak zvlášť nepomohlo, ale některé ty grimasy.... no myslím, že Batmanův vykulený a zděšený výraz nedostanu z hlavy dlouho. Jako chápu, asi je to dobové a tehdy se dost možná mohlo jednat i mainstream, ale dneska to úplně asi nenadchne. Žádná sláva, ale zároveň taky žádný propadák. Mohlo to být samozřejmě lepší, ale i tak to považuji za úspěšné číslo. Srovnám-li to dějově s předchozími dvěma knihami o Supermanovi, jsme úplně jinde. Přimhouřím-li oko, ty čtyři bych tam i dal, ale raději nechám zorné pole připravené pro něco lepšího. Stabilní a oprávněné tři.

Schredel
14.08.2018 5 z 5

9/10
Jeden z nejlepších komiksů které nám může DC nabídnout.

Yokolobuna
15.04.2018 4 z 5

Babylonská věž se mi místy líbila opravdu hodně, jenže tyto momenty jsou (bohužel dost tradičně) naředěny patosem a hloupoučkými replikami nebo obezličkami, když autoři tápu, jak posunout děj k cíli. Nápad je přitom výborný a na některých místech i velice dobře rozpracovaný. Je potřeba zmínit i kresbu, která je jedním slovem nevyvážená. Za prvé se střídají v průběhu vyprávění kreslíři a trochu jinak nakreslené postavy z předchozích stránek prostě zážitku nepřidají (nejzdařilejší je přitom bohužel nekratští Raimondiho vsuvka s Talií). Za druhé i v rámci výkonu hlavního kreslíře Portera střídají netradiční a atmosferické panely, jiné dost otřesné až karikaturní s výrazy postav jak z nočních můr (Porterovy vykulené oči jsou prostě ohavnost). Tak jako tak jde o slušný komiks s velice zajímavým nápadem, který bohužel občas napadá na obě nohy. No a bonusová historka se Starrem? Klasicky nečitelná hrůza, z jejíž trapnosti se mi dělalo až nevolno... komiksy rozhodně ušly kus cesty. Celkově shovívavé čtyři hvězdy.

fvalek
13.01.2018 3 z 5

Jak se tu mnohokrát opakuje, nápad to byl skvělý, ale jaksi zanikl v návalu dalších, bohužel ne moc zajímavých věcí. Kresba se mi tentokrát nelíbila, ne že by byla špatná, spíše neutrální a nevýrazná, slabá. Celkově bylo mnoho zápletek slabých. Samozřejmě samotné úryvky, kde se Thalia vypořádává se superhrdiny jsou bezva, nicméně vše okolo je jen hodně řídká omáčka. Konec je zvláštní, dilema jak naložit s Batmanem, který tímto krokem zradil je docela nemastné neslané. Celkově se mi díl líbil, ale znovu bych si ho nepřečetl. Pro JLA zásadní díl, ale pro mě bez nějaké větší zážitkové hodnoty.

Gustik5
10.11.2017 3 z 5

Geniální nápad, který tak trochu vyzněl do ztracena. Na tenhle komiks jsem se těšil. A vlastně mě ani nezklamal. Jen ani nějak extra nenadchl. Šlo z toho podle mě vytěžit mnohem víc... Animák Justice League: Doom mně osobně přišel v určitých ohledech lepší. Hlavně koncem. Oproti komiksu vyznívá mnohem lépe... V inspirovaném filmu se totiž Superman zeptá Batmana po jeho odchodu na jednu zásadní věc. A sice poznamená, že byl tak arogantní, že měl plán pro zlikvidování všech kromě sebe, tudíž co kdyby se dal na špatnou stranu on, Temný rytíř? Bruce odpověděl: "I do have a plan. It's called Justice League..."

Bobik9
30.10.2017 1 z 5

Jednoznačně nejhorší díl série DC kompletu! JLA Babylonská věž mi přišla, jak kdyby tam chyběly stránky. Kresba byla neobvykle slabá a celý příběh byl bez vtipu a bez šťávy. Samostatně by fungovaly ty postavy lépe, ale určitě nechci JLA zatracovat. No a potom tam byly ty staré komiksy a to už byla taková debilita, s prominutím, že jsem byl snad poprvé rád, že tu knížku mám dočtenou.

OldaB
30.09.2017 4 z 5

Dobré, hodně dobré. Závěr trochu vyšuměl do ztracena, ale hlavní myšlenka je rozhodně znepokojivá.

MartyManCZ
30.09.2017 2 z 5

Pfff sorry, strašná nuda, příběh o ničem...chování charakterů je ostudné. Taková JLA se mi vůbec nelíbí :(

FireOfFilth
18.08.2017 2 z 5

Tento komiks mě bohužel totálně nebavil. I když námět příběhu popravdě velmi dobrý. Příběh mi vůbec neutíkal a kresba byla dost divná, nelíbivá mému oku. Pro mě nejhorší komiks z DCKK

Kopta
09.08.2017 4 z 5

Když mluvíme o lepší týmovce, tak asi o této. Spousta lidí by se mnou asi nesouhlasila a chápal bych je tak nějak. Ale pořád si myslím, že jsem četl mnohem lepší kousek, než některé potraty. První český kompletní týmovník o Justice League a hned tvrdě o problémech v jejich vlastním týmu. Za mě prostě nadprůměrné a velmi dobré.

RaggamuffinSVK
01.08.2017 2 z 5

Tak toto mi teda vôbec nesadlo. Kresba mi pridala až komická a vôbec nezodpovedala vážnosti príbehu. Zároveň išlo o moje prvé stretnutie s Plastic Manom a veru nedopadlo najlepšie (trápne hlášky a to najhoršie s nie veľmi kvalitnej kresby). A pri tom nápad perfektný. Veľká škoda, že príbeh o tom, či je Batman kvôli svojej paranoji hrozbou pre ostatných členov JLA dostal tak biedne spracovanie.

pecka02
11.07.2017 4 z 5

Tak i nejmocnější hrdinové světa mají své slabiny! Výborný námět a zpracování. Batman je prostě Batman. Paranoidní a připraven na vše, co by mohlo nastat. Za mě super komiks. Slabší než některé jiné s Batmanem, ale pořád dobrý.

Lenka.Vílka
09.07.2017 5 z 5

Čekala jsem od příběhu hodně a dostala jsem ještě o trochu víc. Moje nadšení je způsobeno tím, že já Batmana chápu. Jenže problém s držením podobných nebezpečných informací je jasný. Vždycky se najde někdo, kdo na to přijde a zneužije. Tak to prostě chodí. Hlavně, když máte mocné nepřátele. Protože jste superhrdina. Příběh samotný byl epický. Většinou své hrdiny vidíme jako velký a silný kluky a holky s tím, že za pár minut jsou zase cajk a hned rozkoupou všechny dveře a nakopou všechny zadky. Teď byli dole a svým způsobem byla zábava to pozorovat (když víte, že to dopadne dobře). Jenom jsem čekala nějaké hlubší myšlenky, když byli hrdinové mimo (nebo potom). Ale celkově to zamyšlení i nakonec bylo. Jenom jak říkám, čekala jsem to trochu víc do hloubky.
Starší komiks jako vždy udělal radost.

Atlantis
01.07.2017 3 z 5

Justice League je v troskách. Pekelně ukrutné nástrahy, které vyřadí každého jednoho člena. Jak si s nimi poradí? Ponesou někteří následky až do konce života? Jak dlouho jim bude trvat, než se s pomocí detailně promyšleného plánu vymaní z osidel zla? Půl strany. Opravdu. Stačí pouhých šest panelů, aby bylo vše zase v pořádku. A takhle to vypadá s celým příběhem.
Babylonská věž je neuvěřitelně zkratkovitá. Pořád čekáte, až se něco pořádně začne dít a... ono je to najednou pryč. Bez emocí, rychle pryč, jedeme dál.
Zrychleně vytvořená mi přišla i kresba. Na pokraji karikatur, velice jednoduchá, jen aby bylo hotovo.
Starý příběh je naprostá stupidita, čehož si jsou dobře vědomi i u DC, protože záporák Starro se dále v historii vyskytuje jen jako parodická a parodovaná postava.
JLA: Babylonská věž se tak stává obyčejným komiksem, ve kterém musím ocenit hlavně Plastic mana, postavu, o které nevím prakticky nic.
Pokud stejně jako já nekupujete každé UKK, červené UKK, DC UKK a pouze vyzobáváte to, o čem si myslíte, že bude nejzajímavější a nejzábavnější, zobejte jinde. Babylonská věž je totiž jako narychlo vyhoněné ovoce. Na první pohled zajímavé, ale uprostřed jalové.

B-artX
15.06.2017 4 z 5

Za mě dobrý, nebylo to nic moc spešl, ale dobrý.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Liga spravedlnosti (JLA)

Autoři knihy

Mark Waid
americká, 1962
Gardner Fox
americká, 1911 - 1986
Howard Porter
americká

Kniha JLA: Babylonská věž je v

Přečtených124x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce101x
Chystám se číst13x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x