Dávný případ

Dávný případ https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75819/davny-pripad-75819.jpg 4 13 5

J. P. Beaumont série

17. díl

Po více než dvaceti letech vzorné služby u policejního oddělení v Seattlu přechází Jonas Piedmont Beaumont do zvláštního týmu pro vyšetřování vražd při úřadu washingtonského státního zástupce. Na jeho práci se toho však příliš nezmění. Poté, co se objeví svědkyně padesát let staré vraždy, je Beau pověřen vyšetřováním. Při návštěvách hypnoterapeuta se pětapadesátiletá jeptiška nečekaně rozpomíná na děsivé detaily chladnokrevné vraždy, kterou viděla jako pětiletá holčička. Přestože strach z pomsty její vzpomínky potlačil, po půl století znovu vypluly na povrch, aby odhalily vražedné spiknutí zahrnující období dvou generací. Beau stojí před bezcitnou bandou spiklenců, kteří jsou ochotni udělat cokoliv, jen aby jejich tajemství zůstalo neodhaleno. Ani Beauův soukromý život nezůstává bez otřesů. Jeho přítel a bývalý kolega Ron Peters, zavlečený do hořkého sporu o opatrovnictví dítěte, se stává hlavním podezřelým z vraždy své bývalé ženy. Jako „druhý táta" Ronových tří dětí musí Beau bezmocně přihlížet, jak se kamarádův život i rodinné vztahy hroutí. Ať se obrátí kamkoliv, všude naráží na odpor šéfa seattleského policejního oddělení, který si s ním vyřizuje osobní účty. A rostoucí city k Melisse Soamesové, nové kolegyni a nepravděpodobnému spojenci, představují pro Beaua rozptýlení, které však hrozí tím, že otevře staré bolestivé rány v jeho duši. ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Long Time Gone , 2005


více info...

Přidat komentář

JustWomen
15.10.2022 2 z 5

Bylo to zdlouhavé a nudné. Celý popisný styl psaní mi moc nesedl a ani prolínání dvou případů vyšetřování a bohatá nabídka postav, včetně jejich šílených propojení, to nijak nevylepšilo.

kap66
18.01.2021 4 z 5

Tuhle jsem si dělala legraci z autorky, kterou jsem poznala díky knížce Mrtví neznají klid; je to knížka s jedním kriminálním případem, ale vytvořená několika autory - a J. A. Jance tam dostala roli pátého kola u vozu; v její části se nestalo lautr nic. Začalo mi to vrtat hlavou: co když je to její styl? Co když je to nějaká nová forma psaní, takové literární vegetariánské maso, kriminálka bez kriminálky? Musela jsem se přesvědčit – proto tedy Dávný případ.
Oblíbený tah našich nakladatelství, vydat nejdřív stý padesátý díl série - pak se uvidí a možná začneme od prvního, když budete, děti, hodné. Proto vpadnete do života vyšetřovatele Beaumonta mezi samé mrtvé (není to spoiler) z předchozích dílů a nebudete se moci zbavit pocitu, že autorka nenávidí provdané ženy, protože během několika málo desítek stran se dozvíte o třech mrtvých, všech z bezprostřední blízkosti hlavního vyšetřovatele (a za nějakou stránku přibude ještě jedna).
Co je hlavní: není to vegetariánské maso. Něco se tu stalo a vyšetřuje se. Dokonce dva případy! První má na sobě metrovou vrstvu prachu a druhý zasáhl rodinu blízkou Beaumontovi. Celé vyšetřování je celkem poklidné, autorka se neuchyluje k šokům, Beaumonta si hlavně ženy lehce oblíbí a drží mu palce. Ona je to opravdu spíš ženská detektivka, malinko naivní, zvlášť v závěru. Chtělo se mi napsat „detektivka pro starší paní“, ale nechci naštvat ty ženy vesměs mladší než já, natož ty dva starší pány :-), kteří knížku hvězdičkovali celkem vlídně. Takže lépe: odpočinková detektivka.


Maky141
31.01.2018 5 z 5

Kniha me naprosto pohltila a musela jsem ji cist a cist, abych se dozvedela, jak to dopadne :) urcite doporuciji, ma to zajimavy pribeh. I kdyz se resi dva pripady najednou, tak jsem se v tom deji vubec neztracela. :)

Val
25.09.2013 5 z 5

Velmi příjemná, nepříliš krvavá detektivka s vyšetřovatelem, kterého si musíte oblíbit. Prolínání se dvou trestných činů,jejichž odstup je padesát let,bylo příjemným okořeněním. Nicméně konec mohl být lépe osvětlen.

petruska85
20.08.2013 5 z 5

Kniha zakoupená v Levné knize mě velmi překvapila svým příběhem o detektivovi, který se trápí nad ztrátou snoubenky a jeptiškou, která v dětství viděla vraždu, ale potlačila ji natolik, že na to zapomněla. Pomocí hypnózy se vrací do své minulosti a s pomocí detektiva odhalí vrahy dávno zapomenuté vraždy. Nechybí zápletka, ale i romantika.

Autorovy další knížky

Judith A. Jance
americká, 1944
2006  80%Dávný případ
2008  40%Ďábelská pavučina
2009  100%Temný zámer

Kniha Dávný případ je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce49x
Chystám se číst8x