Komentáře knihy Zmizelá rodina
Knížku jsem si přinesla z knihovny a až doma zjistila, že se jedná o čtrnáctý (!) díl série detektivek. Tedy nic pro mne, ale zkusila jsem číst do strany sto. Příběh vyšetřování z tracené rodiny mě zaujal, další přidané úplně jiné vyšetřování mě pekelně štvalo. Bylo mi jasné, že tyto dvě dějové linie se někde určitě spojí, ale umíněně jsem kapitoly druhé linie vynechávala a později si z nich jen letmo doplňovala, oč jde a proč. Prokousala jsem se tím až do konce, ovšem zážitek ze čtení skoro nulový a série od čtrnáctého dílu už nikdy!
Je to cca rok a půl od mého posledního setkání s Davidem. Minule jsem chválil, že všechny otázky byly zodpovězeny a staré příběhy uzavřeny. A trochu se bál, zda to nebyl konec série. Nebyl! To je dobře.
Nová kniha mi dala promyšleně zamotaný příběh, postavy jejichž chování jsem dokázal pochopit (neznamená schvalovat), a konec knihy je pro změnu lehce otevřený s jasným přesahem do dalšího dílu. Přečteno za den a půl, nešlo od knihy odejít. Ještě že jsem byl nemocnej a nemohl dělat nic jinýho.
Tak to byla jízda:))díky krátkým kapitolám a nabitému dějí se to četlo samo. Vše začne záhadným zmizením tří osob a potom se na to nabalují další a další zmizení a konec? Nechte se překvapit.
Autor používá stejný styl a moc mne nepřekvapil. Pěkně vymyšlenou zápletkou vytvořil dokonalý start, vrhám se do čtení, ale potom se čtení komplikuje, děj i vzhledem časovým skokům je nepřehledný a autor navíc líčení nadměrně, podle mne zbytečně natahuje. Podle mne pouze průměr.
Tak tentokrát mi dal autor poriadne zabrať! Pripravte sa na široký záber od sychravého Anglicka až po slnečnú Kaliforniu, obrovské množstvo postáv a široké časové rozpätie. Je to náročné, ale nesmierne pútavé čítanie o tom, ako sa s takýmto rébusom dokáže popasovať David Raker, špecialista na pátranie po nezvestných.
Dlho máte pocit, že sledujete dva úplne nezávislé prípady, no Weaver vás postupne vyvedie z omylu – tu totiž všetko so všetkým súvisí. Nič nie je také, ako sa na začiatku javí. Hranica medzi vyšetrovateľom a vykonávateľom spravodlivosti sa stiera a cestovanie v čase (skrze spomienky a pátranie) sa stáva realitou. Bonusom je vyriešenie dávno odložených prípadov, ktoré do skladačky zapadnú ako posledné dieliky puzzle.
Mě to pořád baví. Ale musím říct že díl předtím byl mnohem čtivější a napínavější. Tady mi to občas přišlo moc překombinované. Ale pořád tam bylo wau, cože, ne a spoustu dalších citoslovcí. Takže děj mě držel ikdyž jsem nebyla začetlá až tolik jako u předchozích dílů. Ale i tak se těším na další pokračování.
Dlouhé, dlouhé dlouhé. Měla jsem zmatek v postavách a dočetla jsem to jen proto, abych se dozvěděla, jak to udělali s tím člunem. Přitom Rakera čtu ráda, ale tentokrát jsem se nudila.
První třetina příběhu skvělá, napínavá a zajímavá. Pak už za mě příliš mnoho postav, náhod a bohužel i překombinování.
Na DK aktuálně 91% od 364 hodnotících.
Krátké shrnutí: Určitě to nepatří do horní (lepší) poloviny Weaverovy tvorby. Jinak se to vlastně ani nijak moc od jeho ostatních knih neliší.
Asi nemá cenu čekat od Weavera po těch letech něco převratného, našel si svoji šablonu a té se drží jako klíště. Nevím, kolikrát jsem toto už u série s Rakerem psal, ale platí to pořád. Má nálada se v průběhu knihy - poslouchané jako audio - měnila od vlažné, přes plnou očekávání až po kdy už to konečně skončí. Vzhledem k tomu, že ta poslední fáze trvala dobrou polovinu knížky, je to na pováženou.
David Raker mi svým mravním kodexem lezl na nervy ještě víc než dřív, těch veletočů je na jeden příběh trochu moc a celé to vyznívá dost rozháraně. Je taky zajímavé poslouchat v audioverzi rozhovory, na které mají aktéři "maximálně deset minut" a které, v přímém přenosu načtených dialogů, trvají klidně i půl hodiny. Že Rakerovi běží čas jinak než nám ostatním je ostatně zřejmé i při jeho akci v hořícím autě, kterému sice "už hoří nádrž a šlehají plameny", přesto náš hrdina z něj stihne dostat ven zaklíněného člověka, spustit autonavigaci, najít si seznam posledních cílů, ofotit si ho, dostat ven dalšího člověka a teprve pak to celé skončí v ohnivé kouli, samozřejmě těsně jemu za zády. Nevím, jestli Tim Weaver někdy zkusil zapálit benzín v nádrži, spíš asi ne. Nejvíc mě ale vysilovaly Rakerovy proslovy prakticky ke každému. Je to ten typ, se kterým když se potkáte, doslova vám vyhučí díru do hlavy svým kázáním a otázkami, na které "má právo znát odpověď". Paradoxně se i vrah na útěku s pistolí v ruce v takových chvílích zastavuje a vede s ním dlouhé konverzace, trvající 17 minut, přestože jim dupe za zády ochranka.
Pokud moje hodnocení vyznívá negativně, tak asi negativní bude. Prostě není vždycky posvícení a tohle Weaver odflákl. Přesto - ještě mi ze série zbývá nějakých pět dílů a rozhodně se o ně nenechám připravit.
Tak tohle byla jízda od začátku do konce. Skvělá kniha, Tim Weaver dokazuje že je mistr thrilleru současnosti. Kniha je skvělá, má výborné zvraty a az do konce jste napnuti. Nemohu jinak než doporučit za 100%.
Docela dobrý, ale ztrácel sem se v množství postav. Je jasný, že do dalšího dílu zase pudu.
Opět napínavé a čtivé. Bavilo mě to a David sympatický, chytrý, trpělivý a odvážný. Těším se na další díly. A jdu knihu zvážit.
I tento díl zapadá do toho, na co jsme od autora zvyklí, já mám ale jiné favority v této sérii. Tato kniha mi přišla až moc dlouhá a příliš komplikovaná. Kapitoly byly jako vždy krátké a děj svižný, ale paradoxně občas autor usekl děj až příliš brzy a přeskočil jinam, časových linek tu bylo na můj vkus až moc, hůř se mi orientovalo.
Nicméně záhada na začátku je velmi originální a i její vyřešení. Celkově je příběh poutavý a rozhodně s touto knihou neuděláte chybu, pokud hledáte napínavý svižný a zamotaný thriller.
Jedna kniha jak druhá. Na začátku napínavé, od poloviny táhlé a nudné, překombinované s problémem dočíst.
(SPOILER)
Tak táto časť bola skvelá čerešnička na záver.
Jedného dňa sa stratí manžel, syn a priateľka.
Keď si mama na minutku zdriemne zistí, že ich čln, ktorý vyplával na jazero zrazu nie je.
Napadá vás, že na minútku rozhodne nezaspala? Toto isté napadlo aj policajtov až kým si sama nezavolá Davida aby zistil čo sa do pekla stalo!
Ale aby to nebolo take jednoduché, mame tu záhadné zmiznutie vraha s väzenia v kasínu.
Veľmi som sa bála, že s toho bude opäť jedna veľká motanica s časovými odsekmi ale bola som milo prekvapená, že hoci sa striedali postavu aj minulosť s prítomnosťou, prekvapivo to davala zmysel, dokonca to do seba aj zapadlo a a ešte to bolo aj výborné.
S Davidom sne si užili veľa času a ja som to s ním mala ako na hojdačke a viac menej sa mi nepáčil ako páčil takže som rada za všetky spoločné čítania a s Timom si pomyselne podávam ruku a mavam na rozlúčku.
S panem Weaverem jsem měl už kdysi dočinění, ale nijak mě nezaujal. Nyní jsem se setkal s autorem znovu a nebylo to zas až tak špatné. Čtenář musí mít náladu a hlavně dávat pozor a být ve střehu, protože děj přeskakuje v časových linkách a pohybuje se zde poměrně značné množství postav s divnými jmény, která rozhodně nejsou česká.
Děj není pro mě až tak atraktivní. Hodně rozvláčný a nepřehledný a přeskakující v čase. Velkým bonusem je hlas Igora Bareše, který dílo posunul o level výše a kvůli, kterému jsem přidal jednu hvězdičku.
Za mě se jedná o zcela průměrný detektivní román od průměrného britského autora, který byl neoprávněně povýšen na piedestal, kam nepatří. Čtenáři neznají Dominika Dána a proto i Weaver slaví na literárním poli závratné úspěchy. U mě 3,5 hvězdičky, na vyšší hodnocení autor v mém osobním žebříčku nemá.
Nebudu se bránit poslechu dalších jeho knih, ale nebudu je ani vyhledávat a rozhodně se na ně nebudu těšit, tak jako se těším na nové dílo Dominika Dána, které se mi dnes podařilo obstarat.
Sice to je už 14 díl, sice to je pořád dokola jak tu někdo psal, ale začnete číst a už se do toho neodlepite a na konci knihy otevřete databázi knih a koukáte jestli už nevyšel další díl. Co dodat "Super série"
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Tim Weaver také napsal(a)
| 2016 | Není cesty zpět |
- Jak a proč zmizeli? / www.centrum-detektivky.cz
- Tajuplné zmizení z jezera / Alena Badinová, KLUBknihomolů.cz

91 %
79 %

Na audioknihu jsem narazila náhodou v audiotéce a podle anotace mě zaujala na první pohled.
Zápletka byla opravdu velmi poutavá, zajímavá a napínavá. Zhruba do 2/3 knihy jsem byla neustále napjatá, jak tohle celé dopadne a čekala jsem na všechna vysvětlení. Ke konci knihy už jsem se trochu nudila a jen jsem doufala, až příběh skončí.
Bohužel jsem se dost ztrácela v ději, čase i postavách. Možná to bylo tím, že jsem ji poslouchala, kdybych ji četla, třeba by to bylo přehlednější. Ale celkově mi to přišlo takové moc překombinované, zbytečně moc postav a časových linií.
Časem možná vyzkouším jinou knihu od autora a třeba mi sedne lépe, ráda bych mu dala ještě šanci.