Muž bez minulosti

Muž bez minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410199/bmid_muz-bez-minulosti-eff-410199.jpg 5 613 158

David Raker série

< 8. díl >

PŘIŠEL O VZPOMÍNKY A TEĎ JE CHCE ZÍSKAT ZPĚT. CO KDYŽ HO TO ALE BUDE STÁT ŽIVOT? Když se k médiím donese zpráva o zbitém mladém muži, který si nepamatuje, kdo je ani odkud pochází, rychle mu dají přezdívku „Muž bez minulosti“. O deset měsíců později je Richard Kite – pokud se tak vůbec jmenuje – stejně bezradný jako na začátku. Navzdory neúnavné snaze policie se k němu stále nikdo nehlásí a stopy rychle vychládají. Kiteovou poslední nadějí je soukromý vyšetřovatel David Raker, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách. Jenže Raker má víc otázek než odpovědí… Co je Richard Kite zač? Proč ho nikdo nezná? Jak se vším souvisí tělo neznámé ženy nalezené dva roky předtím na opuštěné železniční trati? A co když je Richardova minulost plná tajemství, na která by radši zapomněl – nebo hůř, která by ho mohla stát život?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

I Am Missing , 2017


více info...

Přidat komentář

tristessa
19.03.2024 5 z 5

Asi nejlepší kniha série. Zaujala mě tak, že se v létě letím na Císařovniny ostrovy podívat, i když to podle líčení Weavera nebude žádná turistická hitparáda, jen kondenzovaná podoba staré Anglie. Škoda, že nemám čas na plavbu výletní lodí... (ale zase bych měl čas dočíst/doposlouchat zbytek série) :D

Nik..
06.01.2024 5 z 5

Musím říct, že začátek téhle knihy byl pomalejší, ale tím, že hned od začátku skrýval jedno velké tajemství, tak mi to ani tak nevadilo. Nepřemýšlela jsem, že skončím, protože mě zajímalo, kam se tohle může ubírat.

Zápletka:
Upřímně, nemůžu Vám toho moc říct, protože bych Vám udělala velké a podstatné spoilery
Nicméně, najde se muž, muž s naprostou ztrátou paměti. Povolal si detektiva, aby mu zjistil, kdo vlastně je, a co se stalo. A ten postupně začne rozmotávat jednu obrovskou lež za druhou. Tolik vražd, tolik vodítek, tolik zvratů
Znáte takové ty knihy, jak v jeden moment tak nějak víte, k čemu se schyluje? Co se nevyhnutelně blíží? Znáte? Tak tahle to rozhodně není. Měla jsem před sebou pár kapitol do konce a neměla jsem nejmenší tušení kde jsem, a kde skončím. Neměla jsem odhady, co bude, netušila jsem, jak to skončí. Prostě vůbec nic. Nula. Úplná.

Uvedu Vás trošku do děje (blížíme se závěru knížky) Jste na lodi, odhalili Vás, že čmucháte, kde nemáte, a vy se ocitáte uvnitř 4 kovových stěn. Absolutně jsem neměla nejmenší páru, jak se tohle může stočit k dalšímu pokračování. Je tam strašně moc momentů, kdy si řeknete, no a je to v prdeli, jenže co se zbytkem knížky ? Jeden člověk nespočetněkrát dokáže uniknout smrti, to jsem už vůbec nechápala, zvraty tohohle typu

Musím říct, že když přišlo na kapitolu, která měla odkrýt všechna tajemství, tak jsem jen seděla, a pomalu ani nedýchala

Závěr:
Skvělá napínavá a nepředvídatelné knížka!
Určitě to není první knížka, po které jsem sáhla od tohohle autora!


TerezaaBaarova
23.11.2023 4 z 5

Sázka na jisto jistě dobré čtení je rozhodně Tim Weaver!
Tentokrát je napětí je dávkováno hezky pomalu hned od začátku, a pak si užíváme jízdu. Tentokrát David hledá minulost, člověka, který je ztracený jen ve vzpomínkách. Dostane na prdel, jde mu jako vždy o život - chudák chlap :) Zaklapnete knihu a na e-shopu už objednáváte další!

mataj
27.09.2023 4 z 5

Výborný thriller, kterému nechybí napětí, nebezpečí a tajemství. Jelikož se David Raker specializuje na hledání zmizelých lidí, osloví ho Richard Kite, aby našel jeho, resp. zjistil, kdo ve skutečnosti je. Trpí totiž amnézii. Svou snahou odhalit minulost však rozvíří události, které chce někdo nechat skryté za každou cenu.

marketa7
26.09.2023 5 z 5

Napínavé od začátku až do konce. Dokonalý Raker, který opět vše vyřeší. Zajímavé i svým neobvyklým prostředím, kde se příběh odehrává. Doporučuji

Elapheg
07.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem jednou zatoužil po Timu Weaverovi a kniha Muž bez minulosti byla na řadě. Opět jako vždy se jedná o vynikající thriller, který má skvělou zápletku a míra brutality je v pohodě. Richard Kite zvaný "Muž bez minulosti", který již několik měsíců trpí skoro totální ztrátou paměti až na pár nejasných vzpomínek, se obrátí o pomoc na Davida Rakera, hledače zmizelých osob, s žádostí, aby David vypátral, kým vlastně Richard je a odkud pochází. Richardovy útržkovité vzpomínky jsou pro Davida jedinou stopou. Proč se ale k Richardovi nikdo nehlásí, proč ho nikdo nepostrádá? Co se vlastně stalo toho osudného dne, kdy Richard přišel o paměť? Jisté je, že Muž bez minulosti je jedna z nejlepších knih s Davidem Rakerem, kterou jsem četl. Napětí je dávkováno postupně od první stránky a čtenář se může těšit na parádní jízdu při hledání stop po Richardově minulosti. No pravda je, že Davidovi jako obvykle půjde při vyšetřování i o hubu. Je to thrillerová lahůdka, která by neměla minout žádného příznivce thrillerů a detektivek. Dávám pět hvězd a doporučení. No a zvažuji, zda se nevrhnout brzo na další díl, protože Tim Weaver je prostě skvělý.

kudrdlinka
02.09.2023 5 z 5

Moje druhé setkání s Davidem Rakerem, zase audio. Musím uznat, že je to zase zajímavý a originální příběh, díky "Okraji" tajemný a temný.

petraj30
25.08.2023 5 z 5

Velmi zajímavé a zdařilé vyprávění o muži, který ztratil paměť a požádá Davida Rakera, aby odhalil jeho totožnost. David to tentokrát musí vzít z druhé strany, ale nebyl by to David, aby na něco nepřišel. Někdy mi z toho všeho šla hlava kolem, na co všechno David přišel a kam musel jet pro všechny odpovědi a jaká bomba z toho vylezla
Možný spoiler.
Možná se pan spisovatel začíná opakovat, ale z "vozíčku" vstání tu bylo hned v prvním díle. Celou dobu jsem tušila, že paní Carla jen předstírá, že je postižená. Taky kdybych knihy četla s větším časovým rozestupem, ani mi to nepřijde. Ale musím uznat, že tohle opravdu patří mezi top díly.
P.S.: Říkala jsem si, že jednotlivé díly jsou tak překombinované, že by mě nijak nepřekvapilo, kdyby to pan spisovatel přikořenil nějakým kouzlem nebo nadpřirozenou postavou. Naštěstí to byl jen trik.

85098211
18.08.2023 5 z 5

Autor je taková moje sázka na jistotu, proto si jeho knihy s železnou pravidelností beru již několik posledních let na dovolenou - a letos se mnou odletěl na Kypr :-).
No ale co napsat k tomuto dalšímu případu s Davidem Rakerem? Snad jen to, že byl naprosto skvělý a určitě jeden z jeho nejlepších! Davida zde totiž vyhledá Richard Kite, muž bez minulosti, trpící rozsáhlou ztrátou paměti. Není si dokonce ani jistý, zda si správně vzpomíná na své vlastní jméno. A opravdu divné je také, že ho nikdo nepostrádá. David proto nutně musí na základě Richardových útržkovitých vzpomínek najít (nejen) osoby, které znal on a které (snad) zase znaly jeho. Ale čím víc se blíží pravdě a celému rozuzlení, tím víc se dostává do nebezpečí a dokonce mu půjde i o život...
Kniha je jedna velká jízda hned od začátku a napětí nepovolí až do konce, nezbývá mi tedy nic jiného, než dát mému oblíbenému autorovi hodnocení nejvyšší a dodat, že se budu na další setkání s ním - a samozřejmě také s Davidem - zase někdy moc těšit ;-).

Irika
16.08.2023 5 z 5

Ani tentokrát Raker nezklamal. Do poslední stránky skvělé čtení, napětí, rozuzlení i závěr na jedničku.

Schamila
04.08.2023 5 z 5

Hodně napínavé, hodně zvratů, nečekaný závěr, skvěle napsáno. Tak se těším na další díly a tenhle mohu jen doporučit.

evelýny
05.07.2023 4 z 5

,,Všichni jsme kdysi byli dětmi. A všichni jsme důvěřovali lidem, kteří nás milovali."

Císařovniny ostrovy, kde včera znamená i dnes, tam ztrácí se i vzpomínky
a na okraji v bažinách panuje jen děs.

Musím konstatovat, že Tim Weaver je mistr psaného slova. Polapí vás svým textem do sítí a nepustí. Udržuje napětí tak mistrně, že o příběhu začněte přemýšlet až po jeho dočtení.
Vyústění tohoto příběhu mě zklamalo. Taková absolutní kravina a tolik let strachu a jakési zvrácené totality, která vedla k pro mě až nepochopitelné zabedněnosti obyvatel Císařovniných ostrovů. Naštěstí je najdeme pouze ve spisovatelově fantazii. Ale i tak by mě TAM AŽ NA OKRAJ ZA PLOT nikdo nedostal ani párem volů.
A prvoplánové náhody, které vždy zachrání detektiva Davida Rakera z komplikovaných situací, jsou přinejmenším úsměvné.
Přesto napínavé, velmi čtivé . A konec příběhu k zamyšlení. Možná je někdy nejlepší paměť ztratit a již nikdy nenalézt.
Smutné.

P.S.: Paměť je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet.
Jan Werich


Audiokniha: tajuplně magicky čte Igor Bareš.

dlabikk
28.06.2023 4 z 5

Zajímavý příběh o muži, který ztratil pamět. Místy mi to vyprávění přišlo zdlouhavé a opakování vět typu "nevím" a "něco je špatně" mi lezlo na nervy. Pasáže s nestůrou byly nudné. Nicméně mohu dooporučit :o)

alabra
14.06.2023 5 z 5

Čtivé, zajímavá a dokonalá logická myšlenková výstavba, napětí, výborná kniha

dRaco
13.06.2023 5 z 5

Inverzní Raker ve skvělé formě. A není to jen ta zjevná změna, že ztracené jsou tentokrát vzpomínky namísto tradiční osoby, ale pro mě i spousty drobných odlišností - méně Derryn, méně Annabel, žádný Healy a žádné přetahování s policií. Navíc (a zde půjdu proti proudu dle předchozích komentářů) na mě v tomhle díle nepůsobil David jako takový nesmrtelný akční hrdina, jak u něj bývá zvykem. Hlavní linka parádně plynula a návraty do minulosti měly výbornou atmosféru. Skládačka do sebe krásně zapadla, motivace i chování všech zúčastněných je celkem pochopitelné a cením i závěrečné střízlivé shledání. Celkově to byla skvělá jízda a s lehkým srdcem jí dám plný počet.

janina66
05.06.2023 5 z 5

Dokonalé, nejzajímavější díl. Hledání bývalého života Richarda, muže bez minulosti. Tajemný plot tajemného okraje. Co se skrývá za plotem? To vše odkrývá David R.
Velmi čtivé, kratší kapitoly, napínavé.

Kami33
05.06.2023 5 z 5

Poslední kniha, kterou jsem od Weavera četla bylo Zlomené srdce a ta mě přišla poněkud překombinovaná a tolik mě nebavila. Tak jsem si od autora dala pauzu.
Muž bez minulosti mi zase vylepšil můj pohled na autora. Četlo se to hezky, bylo to patřičně napínavé. Také jste hledali Císařovniny ostrovy?

ivana1924
28.05.2023 4 z 5

Jak se četla.... občas nudně,občas napjatě.... Ale jinak dobrý

mi-380
10.03.2023 4 z 5

Přiměřené napětí a solidní zápletka s dvěma zajímavými záhadami. Jedna se objasní v polovině, druhá na konci. Trochu divadelně, až komicky, na mě působilo zapojování významných postav do děje. Objevovaly se nečekaně, ovšem s dokonalým timingem, aby mohly hrozit nebo zachraňovat, jejich hlavním úkolem ale bylo vyprávět a objasňovat.
70 % (zatím 507 hodnotících, průměr 92 %).

Pisquosus
04.03.2023 3 z 5

Začátek knížky mě hodně bavil, od poloviny se to začalo zamotávat a zápletka mi přišla až nezajímavá.

Jako oddechovka dobrý.