David Copperfield - 1. díl

David Copperfield - 1. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282610/bmid_david-copperfield-1-dil-JRx-282610.jpg 4 75 9

Šťastný život Davida Copperfielda se náhle změní, když se jeho matka znovu provdá. Její nový manžel je na Davida krutý a pošle ho do školy. Když Davidova matka zemře, pošlou ho pracovat do Londýna. Práce se mu nelíbí a tak uteče. Nemá však žádné peníze na jídlo ani na cestování. Je to však jen začátek jeho dobrodružného života.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Gutenberg Ota Lebenhart
Originální název:

David Copperfield , 1850


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.08.2023 4 z 5

Nějak jsem se nemohl začíst

lampernaqui
27.01.2023 4 z 5

Nikdy jsem neviděl žádné filmové zpracování, vlastně jsem do teď ani netušil, o čem přesně to je. Dickens šel celý můj život mimo mě... až do teď. Musím říct, že už od prvních stránek se z Davida stával můj neoblíbenější autorův román (zatím). Nádherná atmosféra chudých ulic, vesnic na pobřeží a depresivních škol. Všechny postavy Vám časem přirostou k srdci. Žádné zdržování, jde se na druhý díl.


smazenaryba
01.11.2022 4 z 5

Cez Davidove vzostupy a pády Dickens verne zobrazuje dobové anglicko. Od života na ulici, cez lopotenie poctivých no chudobných robotnikov až po smotánku v podobe právnikov nekonečne naťahujúcich súdne spory, aby zo svojich klientov vytrieskali čo najviac. Postavy oscilujú od dobrákov, chudákov, čudákov, až po boháčov a neprajníkov. Celé je to skôr veselé a poučné, než smutné a dramatické. Dobrodružstvo, podané takým tým anglickým, gentlemanským spôsobom. Taký anglický Huckelberry Finn. Trošku konzervatívnejší a nudnejší. Namiesto na plti sa cestuje v kočiari a váš kamoš nieje černoch na úteku, ale decko s protekciou, ktoré uteká od nudného života boháčov.

Radim.01
17.03.2019 4 z 5

Klasika, která je pro mne základ. Mám rád tu atmosféru.

jaja1989
02.09.2018 odpad!

Dickens prostě neumí psát, už jsem od něj přečetla pár knih a všechny byly nudné.

Kozel
28.06.2017 4 z 5

Můj první Dickens, kterého jsem četl, byl právě David Copperfield. Přestože se jednalo o pouze první díl (nyní pročítám 4 dílný komplet z roku 1928), zahořel jsem hlubokým obdivem k autorovi; a pochybuji, že mě to pustí. Znovu jsem si tedy přečetl rané dětství ubohého Davida, který je vláčen okolnostmi (i lidmi) z bláta do louže, ale i jistými náznaky lepších zítřků.

Ah, ty postavy! Jednak rodina Micawberových, jejíž hlavu rodiny jsem musel zároveň litovat, kárat, ale milovat stejně jako Mrs. Micawber, a to obzvlášť ve scéně z vězení dlužníků, jež je naprostým vrcholem (později ještě rozvedeným v Malé Dorritce). Druhak tetička Betsey, kterou stará Peggotty nedokáže vystát. Bláznivý pan Dick je kapitola sama o sobě. A v neposlední řadě Uriáš Heep. Z jeho charakteru mě vždycky tak nějak mrazilo. Jsem zvědav jak Davidovy osudy budou pokračovat=o)

FifrQzypf
10.01.2017 5 z 5

Četl jsem spolu s druhým dílem najednou a nepřestával vycházet z údivu, jak mnoho mě obě knihy baví, uvážím-li , že podobný příběh by se mohl klidně odehrávat v sousedství. Není nijak zvlášť výjimečný a přesto tak poutavý. V tom se zračí autorova velikost. Jednoznačně mohu doporučit.

Bonik
03.09.2014 5 z 5

Knížka se mi velice líbila. Bylo to moje první setkání se spisovatelem a musím říct, že úspěšné. Určitě si nenechte tento příběh ujít.

jurcek
02.01.2014 4 z 5

Dickens je "popař". Myslí na to aby sa to páčilo, Ale je aj excelentný spisovateľ. Úvod románu je veľmi vtipný. Predčí aj Austenovú v Pýcha a presdudok. Viem že je to jeho obľúbené dieťa. Ale stačilo by 500 strán. Druhý diel som prelistoval. Len ma zaujímalo ako to dopadne. Sú chvíle keď je to geniálne. Bavilo ma to tam kde popisuje reálie viktoriánskej Anglie. Školy - polepšovne, väzenie pre dlžníkov to sú Dickensove majstrovské chvíle, súdy, ... Tuto nižčie píše Skjaninka, že sa jej páčil Twist viac. Súhlasím. Dosiaľ je Twist môj najlepší Dickens. Rád som si to prečítal. Ešte skúsim Pickwickovcov, Malú Dorittku a už mu dám pokoj. Komín neprečítaných kníh mi z roka na rok rastie. Takto to ďalej nejde.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
1966  80%Oliver Twist
2010  92%Vánoční koleda
1960  84%Nadějné vyhlídky
2015  84%David Copperfield
1961  83%Kronika Pickwickova klubu

Kniha David Copperfield - 1. díl je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce75x
Chystám se číst36x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x