Dávám ti své tělo - Jak píšu milostné scény

Dávám ti své tělo - Jak píšu milostné scény https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326343/bmid_davam-ti-sve-telo-jak-pisu-milostne-kMa-326343.jpg 3 60 21

V tomto výtahu uznávaná spisovatelka Diana Gabaldon nabízí své neocenitelné zkušenosti se psaním milostných scén s použitím síly emocí. Poznáte rozdíl mezi sexem bez příčiny a milostnými scénami, které jsou důležité pro děj a posunují příběh kupředu a jak zacházet s pikantními akty, které však nejsou bezúčelné, ale slouží příběhu. Gabaldon také poznamenává, že sex může být popsán originálně. Ale musí se zapojit smysly, používat originální věty a ne se uchylovat k otřepaným frázím. Vše demonstruje na příkladech ze své série Cizinka.... celý text

Pro ženy Literatura naučná Erotika
Vydáno: , Omega
Originální název:

I Give You My Body.. - How I Write Sex Scenes , 2016


více info...

Přidat komentář

Martina1725
15.03.2023 5 z 5

Tohle není kniha na odpočinek, ty hledejte jinde. Je pro (začínající) spisovatele a poskytuje několik cenných tipů, jak psát milostné scény a jiné. Rozhodně stojí za prostudování.

ZůzaSomolka
06.01.2023 5 z 5

Diana Gabaldon je čtená a vyhledávaná autorka červené literatury, proto určitě stojí za to si přečíst, co píše ohledně tvorby milostných scén a psaní obecně. Milostné scény jsou v jejích knihách hojně zastoupeny, ale nejsou nijak nechutné či úsměvné, ba naopak tam docela sedí. Kniha zmiňuje několik technik, které často podvědomě tušíme, a je doplněna o úryvky z Dianiných děl pro představu a názornost. Máme návody o psaní od Kinga, Browna a dalších, ale je fajn, že je něco od ženy a zas trochu z jiného žánru. Kniha se čte dobře a rychle už jen proto, že díky ukázkám je to vlastně z půlky beletrie těch "nejzajímavějších" scén.


MinaHawke
30.07.2022 3 z 5

Ze série Cizinka jsem četla jenom Cizinku, takže mi ani nevadilo, že v knize jsou úryvky z ostatních knih. A jako příručka pro začínající autory to není špatné.

cori
17.02.2022 3 z 5

Útlá příručka, která v 11 kapitolách přináší návod, jak psát milostné scény, přináší celkem zajímavý pohled do autorské dílny oblíbené autorky. Výčet kapitol: Knižní postava, Terminologie, Řečí sexu jsou emoce, Není všechno detailní a osobní, Sprostý sex, Sexuální scény bez sexu, Atmosféra, Opakování prvků, Neviditelné sexuální scény, Jak souložit jako gay, Myšlenkové hry. 70% obsahu tvoří ukázky z románů. Nejvíc mě zaujal seznam různých označení pro pohlavní orgány (vaječný závitek, tuňákové taco, svůdná krabice).

RozaD
09.08.2021

Mě se strašně líbí, jak tady někteří hučí, ze to není kniha pro “běžné čtenáře”, ale pro fanoušky cizinky a pro začínající autory, jak psát erotické scény… nechci nic říkat, ale vždyť je to napsané hned na obálce proboha :D tak nechápu, čemu se všichni tak diví.
Jinak za mě super.

Radium
04.08.2021 3 z 5

Jako kniha o psaní vcelku dobré, zvláště začínajícím autorům to může ukázat cestu, jak psát erotické i jiné akční scény. Jen to vyloženě kazí použité ukázky. A překlad (opravdu se šperky vyrábějí z drahých kovů a e-mailu?) s odfláknutou redakcí (chybějící odkaz na poznámku) tomu taky nepřidaly.

Knihom_olka_
02.04.2021 3 z 5

Kniha obsahuje spoustu zajímavých poznatků od zkušené autorky. Nebylo to vůbec špatné, ale je to určeno pro lidi, kteří chtějí začít psát třeba romány. Bylo to zajímavé a doufám, že jsem si z toho odnesla alespoň něco...

LucyBooks
28.01.2021 3 z 5

Tato kniha pro mě byla dárek. Normálně bych si přečetla až po dočtení celé série.
Primárně poskytuje rady jak psát sexuální scény. A dále je spíše pro fanoušky série Cizinka a dalších knih od autorky. Nebo jako reklama pro ty, kteří knihy neznají.
Knížka nebyla vyloženě špatná, ale pro mě nic moc zajímavého.

gleti
23.11.2020 5 z 5

TOHLE není kniha pro běžného čtenáře, ale pro toho, kdo se pokouší psát.
A přestože jsou její rady univerzální a na nejednom tvůrčím psaní jsem je slyšela, je dobré si je připomenout. Vždyť Gabaldon je mistryní svého oboru.

Afilada
16.10.2020 2 z 5

Americká spisovatelka mexického původu potřebovala rychle něco vydat, tak pomocí ctrl-c, ctrl-v vybrala ze svých knih sex scény a okomentovala je.
Jistě čtivé, ale coby literární počin to je fakt slabota.

roso.mak
09.07.2020 3 z 5

Jsem ráda, že tato kniha vznikla, neb autoři málo kdy předají jakékoliv know-how. A i když červenou knihovnu nečtu, bo mě nebaví submisivní hrdinky a spousta spousta keců, ráda jsem do této knihy nahlédla. Díky tomu vím, jak autoři těchto knih postupují a díky tomu jsem zjistila, že červenou knihovnu netřeba dál zkoušet. Dvě věci, které mi vadí, to jest spoustu řečí při sexu a znásilnění jako součást začátku romantického vztahu, jsou podle autorky v tomto žánru normou a žádané.

A propos, je tam spousta ukázek, pokud se chcete pobavit.

ziriant
26.06.2020 3 z 5

Kniha se ke mě dostala jako dárek k objednávce z knihkupectví. Popravdě jsem se docela bála, co to bude. Na druhou stranu o Cizince pořád slýchám, tak mě také zajímalo, jak píše její autorka. Je jasné, že je v prvé řadě kniha vhodná pro fanoušky, v druhé řadě nejspíš cílí na ty, kteří se k autorce ještě nedostali a má to tedy být jakási upoutávka. A částečně je jistě také účelem osvětlit trochu z literární teorie a poskytnout spisovatelské rady. Z tohoto hlediska jsem byla ke čtení knihy motivována nejvíce. A zklamána jsem nebyla (nutno podotknout přes své opravdu nulové očekávání). Teorie, jak psát milostné scény, je vypracována zajímavě, doporučení a uvedené techniky vedou jistě k zamyšlení (ať už z pohledu literárního tvůrce nebo naopak příjemce - čtenáře). Co se týče použitých úryvků z knih autorky, nenavnadily mě však. Částečně je to tím, že vytržené z kontextu není nic to pravé ořechové, ale stejně bych řekla, že ani ten styl psaní mi není po chuti. Takže je mi jasné, že do Cizinky se nejspíše vrhat nebudu. Spíše jsem při čtení (které bylo mimochodem obzvláště rychlé, čte se opravdu dobře) vzpomínala na knihy, které mi z tohoto tematického ohledu utkvěly v mysli. Tedy po stránce erotické. Nemyslím přímo samotnými scénami, ale nádechem atmosféry celé knihy. A které z knih mi naopak přišly jako kandidáti, jak erotikou nejvíce unavit (př. Henry Miller) nebo odpudit (př. de Sade). A tak jsem si z toho příjemnějšího soudku vzpomněla na díla jako Mág (Fowles), Imajika (Barker) a samozřejmě Lolita (Nabokov). Vím, že to s komentovanou knihou příliš nesouvisí, ale bylo by zajímavé zjistit, jaká díla (vzrušivá a eroticky magická) by se vybavila každému z nás.

Sarajana
04.05.2019 5 z 5

velmi zajímavá a poučná kniha

Aileena
13.12.2018 3 z 5

Čte se rychle a pokud si pořídíte či půjčíte, abyste si užili či spíše užily výběr scén z tvorby paní Gabaldon, budete asi spokojeny.
Já si knihu půjčila spíše ze studijních důvodů a po této stránce bych ji hodnotila lepším průměrem. Nějaký ten poznatek přinesla, ale ne se vším se dokáži ztotožnit a souhlasit. Ale s tím se (jak píše sama autorka) v tomto tématu počítá. Příkladů je možná více než teorie a některé rady se opakují.
Jako naučný materiál tři a půl hvězdičky.

Stellia
20.05.2018 5 z 5

Povinné čítanie pre každého fanúšika Cudzinky!!! :-)

TerkaM
01.04.2018 5 z 5

Jak vám asi prozradí už název, tahle kniha je složena z mnoha velmi peprných úryvků z knih Diany Gabaldon, především tedy její nejznámější série Cizinka. Pokud si tedy myslíte, že byste měli raději počkat, až si celou sérii přečtete a až pak se podíváte na to, jak autorka takové scény tvoří, abyste se vyhnuli spoilerům, je to jen na vás.

Za sebe vám mohu říct, že pokud si knihu přečtete v průběhu, nic tím nezkazíte. Nemyslím si, že jako ukázky autorka použila scény, pomocí nichž by vám naspoilerovala děj, spíš vás s jejich pomocí navnadí na knihy, které ještě nevyšly a vy jste je tím pádem ještě nečetli.

U knihy se pobavíte, rozvášníte... ostatně jako u celé série Cizinka. Hlavně vám celá kniha nezabere dlouho, jelikož má 140 stránek, takže byste ji měli mít přečtenou za jeden den. Já si myslím, že pro fanoušky Cizinky se tato kniha výborně hodí.

Hakuka00
24.01.2018 5 z 5

Chtěla jse to, tak to mám. Tím myslím knihu, co by se mi tu tajemnou magii milostných scén pokusila vysvětlit. A musím říc, že autorka si u mě zvedla renomé. Obohatila mě o spoustu vtipných a trefných postřehů o psychologii postav i o fungování napětí a příběhu. Jen jsem pořád nevymyslela, jestli mi to jednou stačilo, nebo chci tu útlou knížečku vážně domů vedle Kingových Memoárů o literatuře.

sebemi
13.01.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Překvapilo mě, jak má autorka opravdu vše promyšlené a profesionálně prozkoumané. U některých kapitol jsem se zasmála a samozřejmě mě nadchly úryvky z knih, především těch u nás ještě nevydaných.
Po dočtení ve mě zůstal dojem, že sexuální scénu je strašně těžké napsat a že Diana je perfekcionistka, ještě že tak :D

Tesset
10.01.2018 4 z 5

Vtipně napsané připomínky autorky k tomu, jak psát. Mě osobně nejvíc zaujaly ukázky z knih, které u nás zatím ještě nevyšly a pořádně mě na další díly natěšily :) takže pozor na spoilery pro ty, kteří si to nechtějí kazit.

TheMelorry
31.12.2017 4 z 5

Zajímavé, originální doplnění série Cizinka, ve kterém autorka čtenáře nechává nahlédnout do své tvorby. Vysvětluje a popisuje jak sama píše milostné scény a jak by se měly psát. Vše dokazuje na svých vlastních textech - jedná se o ukázky z jejích knih (a to i z nepřeložených dílů Cizinky). Kniha je velmi čitvě a originálně pojatá. Pro milovníky Cizinky nutnostní, která rozhodně nezklame.

Autorovy další knížky

Diana Gabaldon
americká, 1952
2010  85%Cizinka
2011  87%Vážka v jantaru
2011  87%Mořeplavec
2013  78%Hořící kříž 1
2012  88%Bubny podzimu

Kniha Dávám ti své tělo - Jak píšu milostné scény je v

Právě čtených2x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce72x
Chystám se číst40x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x