Dary židů

Dary židů https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60369/bmid_dary-zidu-QaJ-60369.jpg 2 1 1

Kniha poutavě popisuje, jak kmen pouštních kočovníků změnil způsob, jakým většina z nás myslí a cítí. Thomas Cahill, autor bestselleru Jak Irové zachránili civilizaci, odhaluje vznik západní civilizace. V kolébce starých náboženství a filozofií se na život pohlíželo jako na součást věčného cyklu zrození a smrti, dokud staří Židé nezačali vidět život jako vyprávění, jehož vítězný závěr přijde v budoucnosti. Z tohoto vhledu vyšla nová koncepce mužů a žen jako jedinců s jedinečnými osudy a naše optimistická víra v pokrok a pocit, že zítra může být lépe než dnes. Kniha Židovské dary je plná podmanivých příběhů, porozumění a humoru.... celý text

Literatura faktu Náboženství Historie
Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Gifts of the Jews , 1998


více info...

Přidat komentář

Jelitovna
29.01.2024 2 z 5

Vůbec se mi to nelíbilo a doufám, že mě kvůli tomu nikdo nebude obviňovat z antisemitismu.
Autorovi se několikrát podařilo kouzlo nechtěného, třeba hned na začátku, když se snažil několika větami popsat historii člověka jako mutanta - slezl ze stromu, přišel o chlupy a drápy, zeslábly mu svaly a "svými malými ústy a nevyvinutými zuby, nepřirozeně velkými hlavami (jako hlavy mláďat primátů)... Mláďata bezmocná celé roky..." se mi vybavil ufoun a napadla mě myšlenka, že na tom Sitchinově fantazírování možná něco bude.
Nebo na konci, když si myslí, že "kapitalismus a komunismus jsou nepovedené děti bible, protože oba jsou průběhové víry vytvořené na základě biblické víry a vyžadující od příznivců, aby vždy chovali ve svých srdcích víru v budoucnost... Ani jedna ideologie nemohla vzniknout v cyklickém Východě, v hinduismu, buddhismu, taoismu nebo šintoismu.", to čtenáři nedá, aby se nezamyslel, zda se ve výsledku jedná skutečně o dary, co nám dávný kmen tuláků (jeho slova) přinesl.
Knihu mám z knihovny. Někdo si do ní udělal mnoho nespokojených poznámek a otazníčků, takže jsem vše vygumovala a vracím.