Darwinův původ druhů v ilustracích

Darwinův původ druhů v ilustracích https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30128/bmid_darwinuw-puvod-druhu-v-ilustracich-RNL-30128.jpg 4 26 6

Darwinův text přesvědčivě líčí obrovské drama, které se na naší planetě od nepaměti odehrává mezi všemi živými tvory. Darwinova kniha a z ní pramenící „darwinismus“ se staly jedním z největších dramat v dějinách lidské vzdělanosti. Kniha O původu druhů přírodním výběrem je stručným výtahem z rozsáhlého vědeckého díla, které v úplnosti nikdy nevyšlo tiskem. Ve zkráceném a ilustrovaném šestém vydání slavného díla pořadatel R. E. Leakey umožňuje i méně trpělivému čtenáři i čtenáři s menší představivostí proniknout do podivuhodné dílny živé přírody a do podstaty Darwinova učení.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Panorama
Originální název:

The Origin of Species , 1979


více info...

BlaV.
BlaV.
02.06.2023 5 z 5

Knihu jsem si koupila v r. 1989, ještě jako svobodná, občas si v ní zalistuji. Když jsem se vdala, tak můj manžel ji celou přečetl, i když v té době ještě knihám "nepřicházel na chuť" (dnes čte možná i více než já).

Camelot
Camelot
19.04.2023 5 z 5

Velmi příjemný úvod do evoluční biologie v jejím původním pojetí. Na rozdíl od mnoha jiných pojednáních - a že jich už bylo vydáno - se může pochlubit jedním specifikem. Autentičností vážící se k době, kdy Darwin a - nelze na něj zapomenout - Alfred Russel Wallace formulovali odvážnou myšlenku evoluce a pregnantní zákonitosti vývoje biologických druhů. Čteme si o evoluční teorii v ryzí podobě z poloviny 19. století, samozřejmě v jazykové úpravě.
Při četbě této knihy si člověk uvědomí, jak dobří to byli vědci a jak uměli přesně formulovat. To z novějších knih tolik nevyplývá, protože jsou jejich myšlenky tisíckrát přežvýkány.
S touto nadějí jsem knihu otevřel a nebyl jsem zklamán.
Obrovským pozitivem je skutečnost skrývající se za dvěma slůvky v názvu knihy, a sice "v ilustracích". Kniha byla vydána v době, kdy nakladatelé na ilustracích nešetřili, a ty tím pádem získávaly další dimenzi.
Kniha se asi nového vydání nedočká a přesto se ve zdejším bazaru nabízí za pár drobných. Svědčí o tom, že ji čtenář neumí příliš docenit. Škoda.
Nemám potřebu se více rozepisovat. Alef i JulianaH. se vyjádřily moc hezky a mají za to ode mne uznání.
Už vůbec nechci diskutovat o evoluční biologii jako takové. Jednak proto, že by to bylo nefér k původnímu Darwinovu dílu (po 170 letech), a také bych to považoval za znesvěcení této knihy. Takže to nechám na někdy jindy a tentokrát si vychutnávám tento akt odvahy, kreativity a nadhledu.


alef
alef
30.08.2022 4 z 5

V kontextu biologického bádání je 19. století obdobím velkých změn,
jež mají vpravdě revoluční dopad na vývoj biologie,
a formulace evoluční hypotézy v tom hraje prim.

Vše začalo pětiletou výzkumnou plavbou kolem světa, která nasměrovala další životní cestu muži, který je považován za nejslavnějšího biologa … nejspíš všech dob.
Teorie společného původu všech druhů je výsledkem jeho počáteční představy – postupného odlišování druhů, tak totiž lze vysvětlit myšlenku, že všechny organismy mohou pocházet z jednoho předka.
Svou významnou roli tu samozřejmě sehrává dlouhý, dlouhatánský, průběh času, stále více odlišností má, i díky němu, své viditelné následky,
a ty jsou hlavním bodem další z jeho tezí – až ďábelsky rafinované zdokonalování je totiž základem úvahy – slavné teorie přírodního výběru!
Kdo by neznal základní princip Darwinovy evoluční teorie - přežití zdatnějšího, jehož úkolem je: „zachování prospěšných individuálních rozdílů a odchylek a ničení škodlivých …“. Podle Darwina vede ke „zdokonalení každého organismu ve vztahu k jeho organickým i neorganickým podmínkám života“. Darwin svou teorii tak postavil na tvrzení, že všechny organismy, které žijí, nebo žily na této planetě, mohou, jak bylo řečeno, vystopovat svůj původ až k společnému předku. Mechanismem, který tento vývoj „pohání“, se stala evoluce.
Ve zkratce lze toto považovat za nejdůležitější myšlenky Darwinovy teorie – Darwin tak našel způsob, jak uspokojivě vysvětlit fakt, že se organismy na naší planetě účelně přizpůsobují podmínkám jejich prostředí. Jeho teorie se stala základem pro většinu vědeckých evolučních teorií.
Dnes asi málokdo, vč. vědy, která je už dnes schopná poskytnout spoustu důkazů o původu ze společného předka, i pro tvrzení, že jsou přírodní výběr spolu s náhodnou mutací schopné způsobit evoluční změny, pochybuje o tom, co pan Darwin zformuloval, … ovšem … dnes samozřejmě, taky právě díky vědě, existuje i spoustu míst v této teorii, která tak úplně nekorespondují, jako třeba míra, do jaké jsou schopné přírodní výběr spolu s náhodnou mutací tímto způsobem evoluční změny způsobit, a o to se dnes vedou velké spory … jak jednoznačná evoluční vysvětlení jsou.
Takže si v současnosti můžete dle libosti vybrat i z nabídky alternativních teorií.

Mě se ale ten původní darwinovský svět docela líbí … je to totiž svět, kde se druhy „radostně vyvíjejí a … mění“, takže nemusí třeba jen tak smutně čekat, neměnné, až se změny v prostředí nějakým způsobem nahromadí natolik, že jim pak nezbude nic jiného, než „způsobně vyhynout“ :-).

Jsem docela ráda, že mám tento zkrácený Darwinův původ druhů – navíc v ilustrovaném provedení – doma, ráda v něm občas listuji :-).

Lac
Lac
01.03.2022 5 z 5

Děkuji JulianěH., lépe bych to nenapsal. Knihu jsem četl okolo 17 roku života a měl jsem mírné výhrady k pojetí, že druh chce být lepší a ty mi trvají dodnes. Na sira Darwina může skrz prsty pohlížet jen duchovní prázdnota, to co s Koperníkem aj. kacíři dokázali je obdivuhodné. Každé novoty mají své mouchy, dnes není co vyčítat.
Jen si dovolím rozvést úvahu: evoluce je vědomé rozmnožení tvora (individua) v prostředí čistě náhodně, to vědomé znamená, že tvor je puzený do rozmnožení od přírody, ten co není či neměl štěstí vyhyne. Nic víc i míň. Zahyne každý živý tvor, u evoluce je důležité rozmnožení a druhové pojetí není důležité, to sir použil pro větší lidovou názornost a definoval důležitý přírodní zákon přirozený výběr (tzn. haluz DNA).

JulianaH.
JulianaH.
04.05.2019 5 z 5

Jedna z nejzásadnějších knih mého života.
Ještě než jsem ji četla, pokládala jsem evoluci za „nejúchvatnější podívanou na Zemi" (jak to formuloval R. Dawkins). Když mi byly tři roky, chodili jsme s tátou sbírat zkameněliny, takže můj mentální horizont odjakživa zahrnoval pravěké oceány a suchozemské prapředky velryb. A přesto Darwinův „Původ druhů" rozšířil můj svět. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a celou tu dobu, kdy jsem ji měla rozečtenou, jsem se vznášela v jakémsi vytržení nad Darwinovou genialitou. Je to rozhodně jedno z největších děl v dějinách lidstva a velmi si cením možnosti prožít jeho velikost na vlastní kůži.

Obzvlášť mě zaujalo to, co Darwin napsal o vnímání geologického času („Málo kdo z nás však ví, co opravdu znamená milion.“). A o tom, že evoluce je pro něj přijatelnější variantou než bůh, který by bezprostředně stvořil kukačky a lumky s jejich krutými instinkty.
Celkově poukazuje na nepravděpodobnost a iracionalitu „stvořitele", jenž by například učinil mezidruhové hybridy sterilními, místo aby zabránil křížení už v první generaci. Kdyby byly všechny organismy stvořeny zvlášť, proč by bůh nevytvářel nové a nové znaky, a místo toho stále obměňoval staré? táže se Darwin. A proč by vytvářel přechody mezi formami?
Oslovilo mě, že autor uvádí argumenty proti své teorii, a řadu příkladů, díky kterým se lépe pamatují obecné principy. Celkově klobouk dolů před Darwinovou nesmírnou odvahou vůči současníkům a otevřeností vůči tomu, co přinesla a přinese (!) věda. Dosud jsem také nevěděla, že koncept evoluce oka pochází už od něj, stejně jako ironická otázka, zda první „stvoření" savci měli pupík.
Pobavila mě jeho zmínka, jak lechtal mšice. Také jsem se musela zasmát tomu, že kreacionisté mu předhazovali zbožštění přírodního výběru a ptali se, jak mohli vyhynout dinosauři, když byli tak velcí. (Ehm... neměl to lehké.)

Uroborus
Uroborus
17.03.2018 5 z 5

Nádherná publikácia a ozdoba knižníc!

Autoři knihy

Richard Leakey
keňská, 1944 - 2022
Charles Darwin
anglická, 1809 - 1882

Kniha Darwinův původ druhů v ilustracích je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst15x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x