Daredevil: Rok jedna

Daredevil: Rok jedna https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92716/bmid_daredevil-rok-jedna-5Zc-92716.jpg 4 119 16

Vychoval ho svobodný otec - boxer, který již měl to nejlepší za sebou a čekala ho poslední šance uspět. Stála ho život. Mattovo dětství bylo poznamenáno týráním a krutými posměšky, jimiž ho zahrnovali jeho vrstevníci. Když ho navíc během záchrany starého muže připravila o zrak radioaktivní látka, doznal jeho život nelítostně nevratných změn. Jaké odměny se za své hrdinství dočkal? Nehoda posílila jeho zbylé smysly na neuvěřitelnou míru a díky nezdolné vůli a pronikavému intelektu se je naučil zaostřit a využít. V příběhu původu Muže beze strachu naleznete lásku, bolest, zklamání i sílu. Staňte se svědky husarského kousku, který se povedl legendám komiksového odvětví Frankovi Millerovi a Johnovi Romitovi, jr.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew
Originální název:

Daredevil: The Man Without Fear , 1994


více info...

Přidat komentář

Frizer
16.06.2023 5 z 5

Rok Jedna je jeden z nejlepších komiksů které jsem kdy četl. Dokonce bych ho zařadil výše než Dark knight returns a to mám Batmana za favorita. Scénář je naprosto výborný....svírající atmosféra Hell´s Kitchens podobně jako ve filmu Spáči nebo seriálu Black Donnellies z panelů teče. Jedna malá nehoda změní Mattův život, ale rozhodně ne k lepšímu. Sledujeme zrod jednoho z nej hrdinů Marvelovského vesmíru a jaký zrod. Daredevil je oproti klasickým hrdinům typu Spidey, Avengers, X-men mnohem více temný a zcela civilní....v tom je jeho kouzlo. I přesto co se Mattovi přihodilo, nenechává se zlomit a postupně se z něj stane hlavní Kingpinova Nemesis. Výtvarná stránka tohoto díla naprosto podtrhuje atmosféru a je naprosto úžasná. Daredevil a Miller v nejlepší formě a povinost pro každého kdo to s komiksy myslí vážně.

Ivan Kučera
24.02.2022 4 z 5

Rok jedna je obľúbená vec. Dočkal sa ho nielen Batman a jeho verný učeň Robin, ale i Wonder Woman alebo Green Arrow. Koncom 80. rokov svojou trochou do mlyna prispel legendárny Frank Miller (Batman: Návrat Temného rytíře, Batman: Rok jedna, Sin City, 300) s Daredevilom, aj keď pre poriadok treba dodať, že v origináli sa jeho run volá Daredevil: The Man Without Fear. Frank sa okolo Diabla z Hell´s Kitchen motal už dávno predtým (viď. Daredevil: Na černé listině), ale „iba“ ako ilustrátor. Ale už ako „len“ ilustrátor Miller zbavil Matta Murdocka nevierohodných superhrdinských pátosov a spravil z neho „obyčajného“ muža riešiaceho prevažne problémy s newyorskou mafiou v čele s Kingpinom. Daredevil samozrejme JE superhrdina, ale nesedia mu súboje s príšerami, nadpozemskými entitami, vesmírnymi hrozbami. Nehodí sa do tímu. Je to osamelý hráč. Miller to pochopil, zasadil slepého advokáta chudobných do realistického prostredia plného špiny, temnoty, nebezpečných uličiek a temných nocí. Z tohto geniálneho ťahu komiksy čerpajú dodnes. Neskôr sa Miller do sveta Muža bez strachu viackrát vrátil, už i ako scenárista. Koncom 80. rokov vyrozprával fanúšikom zrod a prvý rok Daredevilovej kariéry. Origin je to nadštandardný, hoci neprekvapivý. Nájdete v ňom všetko, čo budete čakať. Elektru, Sticka, Foggyho, naznačenie vecí s mamou. Na strane druhej, toto nie je kritika, lebo dané záležitosti tu „museli“ byť, keďže patria do Daredevilovho kánonu a formovali (a stále formujú) ho ako postavu. Matt v Roku jedna zatiaľ ešte nedisponuje kostýmom. Robí chyby. Učí sa za pochodu. Vytvára si svoj vlastný rebríček hodnôt. Hoci je scenár neoriginálny, je svižne napísaný. Nuda nemá šancu. Scenár upaľuje dopredu v divokom, miestami až závratnom tempe (detstvo, otec, nehoda, škola, pomsta). Miestami možno až príliš zbesilo (výcviku je venovaných 8 strán, z toho dve tvorí jeden nemý obrázok na dvojstrane). Zarazilo ma, že Matt tu vlastne zabije nevinnú ženu (!) a nič z toho nie je vyvodené a de facto okamžite sa na to zabúda, čo som nepochopil. Chýbalo mi náboženstvo, ktoré k Mattovi patrí a tu temer nie je. Dialógy sú chytľavé, postavy skvelé, vzťahy dynamické. Navyše, neviem, čím to je, ale vždy, keď čítam Daredevila mám dobrú náladu. Ešte lepšia je tradične perfektná kresba Johna Romitu Jr. (Spider-Man: Hobgoblin, Eternals od Gaimana). Millera si ako komiksovú kultovú ikonu vážim, ale jeho kresbe som nikdy neprišiel na chuť a veľakrát som si vravel, že by práveže bolo najlepšie, ak by "iba" písal scenáre a ich pretavenie do výtvarnej podoby prenechal iným. Tu sa to stalo a je to fakt lepšie. Úderný ilustrátor výborne pracuje nielen s hektikou dennej štvrte za bieleho dňa, ale i s opačným extrémom: keď sa na Pekelnú kuchyňu nekompromisne znesie hlboká noc a spolu s tieňmi začne do ulíc vychádzať kriminálna časť obyvateľstva. Vydanie disponuje dvojstranovým úvodným slovom redaktora Ralpha Macchia z roku 1994.


wullcann38
15.03.2021 5 z 5

Naprostá topovka od Franka Millera a Johna Romity(Juniora).Po celou dobu má kniha lehce temnou atmosféru a taky je vhodná jak pro nováčky tak dlouholeté čtenáře komiksů.

RaggamuffinSVK
03.07.2018 5 z 5

Bezkonkurenčná temná atmosféra a úchvatná kresba robí z tohto komiksu dielo, ktoré sa bude navždy držať v top rebríčkoch. A to aj mojom osobnom. Daredevilov príbeh som poznal, či už z iných komiksov alebo seriálu, no napriek tomu som celý príbeh hltal bez prestávky. Bál som sa kresby, pretože nie som veľkým fanúšikom tohto typu, ale naopak, tentokrát som si užíval každú stranu. A aj keď je príbeh predvídateľný a jednoduchý, ide o vstup do sveta Daredevila ako sa patrí. Myslím si, že s týmto komiksom neurobíte krok vedľa.

ludek.n
18.06.2018 5 z 5

Jak už sám název napovídá, tohle je úplný začátek Daredevilovského hrdiny. Silný Millerův příběh, doplněný výbornou Romitovou kresbou, je více než klasický. Je totiž také procítěně poctivý. Žádné zkratky, zjednodušování, ani žádné moderní trendy, rozházené či nesourodé panely, proměny stylu a podobně. Veškerá dynamika je vytvářena v duchu tradic „staré dobré školy“. Příběh samotný má sílu čtenáře spoutat, vtáhnout do děje, praštit ho mezi oči, až se mu v nich objeví slzy, hrozící poničením stránek a pak ho s otočením posledního listu vyplivnout zpátky do reality všedního dne. S hlubokým posledním nádechem se objeví i lítost, že už je toto dobrodružství u konce a současně radost ze zábavy, kterou poskytlo. Já jsem si to užil a bavil se s pány Millerem a Romitou náramně.

Atlantis
22.12.2017 3 z 5

Nedávno jsem četl i Batmanův Rok jedna a musím říct, že Daredevil je o řád slabší. Samozřejmě, komiks je to stále velice kvalitní, ale děj mi přišel utahaný bez větších zvratů, které bychom už jinde neviděli stokrát.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Frank Miller a John Romita Jr. vytvořili jeden z nejlepších příběhů s Ďáblem z Hell´s Kitchen. Krom atmosféry příběhu, dobře napsaných postav a zajímavé, místy jednoduché, nicméně jisté a výborně provedené devadesátkové kresby, tu je samozřejmě nezbytná, pro někoho možná až nesnesitelně koňská dávka patosu. Což však dle mého skromného názoru k superhrdinskému komiksu patří. Zvlášť když jde o příběh, popisující jeho zrod.

Lenka.Vílka
08.11.2016 5 z 5

Hodně dobré, hodně milé a ja si užila každou stránku. DD je prostě jednička. V každém podání.

Disease
04.07.2016 3 z 5

Solidní práce, bavil jsem se. Ale Bendisovo pojetí Daredevila je mi bližší.

memphisz
29.05.2016 5 z 5

Perfektní komiks Franka Millera, který podrobně popisuje origin Daredevila a především civilní léta Matta Murdocka předtím, než oblékl kostým strážného ďábla Hell's Kitchen. Smrt Mattova otce, oslepnutí, studia práv s Foggym, setkání s osudovou Elektrou i boj s Kingpinem. Miller zahrnul vše podstatné a pojal to po svém, tj. naturalisticky a realisticky. Kresba Romity Jr. je mimořádně vyvedená a k Millerovi se hodí.

trudoš
27.12.2015 4 z 5

Práce Franka Millera na Daredevilovi v letech 1979 až 1983 je dnes prakticky legendární. Možná proto byl pro mě nakonec Rok jedna drobet zklamáním. Autor v něm totiž kupodivu neříká nic nového, jen rekapituluje události již známé. A i to sledujeme tak trochu z rychlíku, obzvláště pak scény, které utvářely hrdinu samotného - jeho nehoda a ztráta zraku, výcvik u Sticka, setkání s Elektrou a podobně. Přičemž některé etapy mají dohru až v pozdějších letech, takže narážky ocení spíš jen znalci.
Album rozhodně bude k užitku, pakliže o postavě Muže beze strachu nic nevíte. Je-li vám však stručná historie známa, asi zamrzí, že o tom, co by vás zajímalo, komiks nepojednává. Jak si Daredevil od píky budoval svou pozici v Hell's Kitchen. O prvních úspěších a prvních prohrách. O vzestupech a pádech. O budování nezlomného charakteru. O příčinách i následcích... prostě to všechno, co obsahuje tematicky podobný Batman: Rok jedna a Daredevil: Rok jedna postrádá.

Covenant
12.11.2015 2 z 5

Docela zklamání. Viděl jsem seriál a líbil se mi víc, než tohlecto. Iritovaly mě vševysvětlující okýnka, pro blbé. Např. obrázek: Feťačka telefonuje a práská komplice - nad ní je text: Feťačka zrazuje, prodává feťáka (ne doslova, nemám to před sebou). Jde, ale o princip. Navíc to bylo jaksi nudné a nezáživné. Takový roztahaný prolog.

p3tris
22.05.2015 4 z 5

Mé první, když nepočítám Bena Afflecka, setkání s Daredevilem. A myslím, že lépe než Frank Miller by mi ho asi nikdo jiný nepředstavil. I když vlastně sledujeme příběh Matta Murdocka a s tím pravým Daredevilem se setkáme až na poslední dvoustraně. Stejně tak i ostatní postavy tohoto univerza jako jsou Electra a Kinpin. Já mám zkrátka rád tu Millerovu noirovou atmosféru, kdy jednu z hlavních "postav" tvoří ono "zlé" město, v tomto případě New York. A Romitova kresba se k tomu skvěle hodí.

Nagadir
28.04.2015 3 z 5

Styl kresby mi nesedl, ale o to mi při čtení komiksů ani nejde, bohužel tahle knížečka pokulhává i v příběhu a bylo to takové nemastné-neslané.
6/10

jirincz
11.10.2014 2 z 5

Nenadchne, neurazí, ale nemám důvod nějak číst to znovu. Kresba parádní, o tom není pochyb, ale dějově kulhá na obě nohy a nechytne. Moje druhé setkání s Daredevilem (první setkání - Daredevil-zmrtvýchvstání bylo o několik levelů výše).

Lady_Ef
23.08.2012 3 z 5

Tak krásná kresba si podle mě zasluhuje lepší scénář. Nicméně je to krásná podívaná..