Dareba

Dareba https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193241/bmid_dareba-59r-193241.jpg 4 6 2

Kniha o přátelství malého chlapce a malého mývala. Příběh se odehrává od května 1918 v čase 1. světové války v americkém městečku Brailsford Junctionu u jezera Michigen. Dvanáctiletý Sterling si z jedné jarní procházky přinesl domů opuštěného maličkého mýválka, kterého nechtěl nechat umřít. V první době ho krmil slámkou naplněnou teplým a i později se o něho pečlivě staral. Když povyrostl, choval se na dvoře i v domě, jako by tam byl pánem. Jedl s nima u stolu a spal s chlapcem v posteli. Brzy se stali nerozlučnými přáteli a v průběhu roku spolu prožili řadu krásných dobrodružství... Kniha však nevypráví jen o příhodách malého chlapce a mývala. Dává nahlédnout i do každodenního života amerického venkova, líčí krásy divoké panenské přírody ve Wisconsinu a zajímavě vykresluje rodinné prostředí, v němž Sterling vyrůstá. Sterling North vylíčil v tomto příběhu kus svého vlastního dětství. Doba, kdy se tento příběh odehrává není rozhodně idylická - válka a její důsledky zasahují i toto venkovské městečko. Idylické nejsou ani rodinné poměry, v nichž Sterling žije - maminka mu umřela, když byl ještě malý, tatínek je nepraktický člověk, kterého pracovní povinnosti často odvádějí z domu, obě sestry už jdou vlastní životní cestou a bratr bojuje ve válce ve Francii. A přesto Sterling, samostatný, zvídavý, podnikavý a pracovitý chlapec, prožívá i za těchto nepříznivých podmínek svým způsobem velmi šťastné dětství. Jeho láska k přírodě a citlivý vztah k okolnímu světu naplňují a obohacují jeho život.... celý text

Příroda, zvířata Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Rascal , 1963


více info...

Přidat komentář

haki34
19.01.2020 4 z 5

nalezena v knihobudce a dnes s dětmi dočtena..příběh kluka a jeho mýválka, 100let starý...mohli jsme srovnat, jak žijí dnes a jak žili ve Wisconsinu v roce 1918...jak si vydělávali kapesné (prodej novin, ale i třeba lov ondater na kožešiny do pastí...), jak si hráli, co škola, co doma (třeba dnes u závěrečných kapitol oba naši výlupci - 8 a skoro10let - kouleli očima nad tím, jak Sterling sám dělal vánoční úklid, kupoval stromek a dělal výzdobu..jojo, žádná pohodička a mamaservis !!!) taky jak se první světová válka dotkla lidí po celém světě..
Sterling každopádně byl kluk s velkým srdcem, milující přírodu a díky tomu, že vyrůstal jako polosirota jen s tatínkem, i velice soběstačný..každopádně v momenty, kdy taťka měl čas a prostor, hezky se Sterlingovi věnoval (třeba výlet k Hořejšímu jezeru..)
takže mimo jiné jsme se naučili i co to o fauně a flóře Severní Ameriky...a samozřejmě nejvíc o mývalech, reprezentovaných roztomilým rošťákem Darebou...

občas text trochu škobrtal, občas mi to přišlo pro děti trochu složité, nevím, zda to bylo krkolomným překladem, každopádně jak píše Koka - ocenili jsme i vysvětlivky vzadu, třeba když jsme bojovali s převody stop, liber, uncí, centů a podobně..

a celkově mě velmi překvapilo, když po dotazu co s knížkou ? zaznělo - nechat !!!
takže shrnu : takový milý příběh jednoho neobyčejnoho kamarádství....

Koka
25.10.2017

Do čtení se už asi nepustím, ale ilustrace to má překrásné - ty barevné, i ty černo-bílé. Radost pohledět. A ještě něco je na té knize hodnotné: vysvětlivky. Třeba na straně 161 se dočteme, že "fér" značí čestně, slušně. To není na škodu připomínat! A také je tam třeba i vysvětlení, co je to "gastronomická rozkoš" :=)


Štítky knihy

zvířata, fauna člověk a zvíře příběhy o zvířatech

Autorovy knížky

Sterling North
americká, 1906 - 1974
1978  77%Dareba

Kniha Dareba je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x