Dar přátelství

Dar přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346179/bmid_dar-pratelstvi-CpO-346179.jpg 4 41 17

Kam až sahá přátelství? A kdy je načase, abychom přestali létat za oceán kvůli někomu, kdo by pro nás nepřeskočil ani louži? Hilary a Colette jsou dlouholeté přítelkyně, jejichž přátelství je však velmi nevyvážené. Zatímco Hilary je kdykoli ochotná pomoci či poradit, Colette svou přítelkyni dlouhá léta využívá. Hilary žije šťastným životem, naplněným starostí o rodinu a prací, ale není jí zatěžko pomoci přátelům v nouzi. Colette, rozmazlený jedináček z bohaté rodiny, je však zvyklá jen brát. Hilary má naštěstí i skutečného, věrného přítele Jonathana a dobře ví, jak má pravé přátelství vypadat, ale přesto jí trvá velmi dlouho, než se rozhodne pro radikální řez.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Time For Friends , 2015


více info...

Přidat komentář

Danago
22.11.2022 4 z 5

Velmi dobře napsaný román o přátelství. Kniha je čtivá a opravdu odpočinková, takže žádné velké drama tu nenajdete,je to vykreslený život , tak jak ho může zažít kdokoli z nás. Najdete tu jak rovnocenné přátelství, tak něco, co se s tím pravým přátelstvím úplně nazývat nedá a přece se to dost často děje. Romantiku tu úplně nenajdete, což je za mě velké plus. Do příběhu je velice nenásilně zasazena tématika zneužití děti hlavně chlapců a jak se s tím dál žije velmi těžko. Téma očekávání rodičů , která kladou na své děti , téma stáří, kdy tytéž děti nyní rodiče potřebují. Téma opakujících se vzorců výchovy. Téma sobectví a naopak otevřených srdci.
Podle mě velmi dobře napsaná knížka.

Martinaa24
19.09.2022 4 z 5

Moc pěkný příběh o přátelství. Do detailu popsaný příběh a moc sympatická mi byla postava Hilary. Velmi oddechové čtení, které neurazí.


KatkaHutyrová
14.08.2022 4 z 5

Příběh jednoho velkého přátelství a dvou zcela odlišných životů. Moc pěkné, odpočinkové čtení, které v sobě ukrývá velké poselství.
Knížka se dobře četla a oceňuji to, jak se autorka snažila precizně popsat životy obou hlavních hrdinek - začala už v dětství. Čtenář má díky tomu dostatek času a může se rozhodnout, které z žen bude případně "fandit."
Některé pasáže mi přišly zbytečné a pořád dokola, chvílemi jsem se nudila. Za to odebírám jednu hvězdičku.
Celkově ovšem knihu hodnotím skvěle a určitě doporučuji k přečtení. Oddechovka, která donutí k zamyšlení.

kris.docekalova
21.03.2021 5 z 5

Knížka mě zaujala, protože ve svém životě taky často řeším nejistotu a nevyrovnanost v přátelství. Příběh se vyvíjí chronologicky od dětství hlavních hrdinek až po vyšší věk. Je vyprávěný z pohledu právě dvou žen, jejich vyprávění se střídají. Často popisovaly obě stejnou situaci, ale každá ze svého vlastního úhlu pohledu. Na začátku mě strašně štvala kamarádka "násoska", která byla vyobrazována jako sobecká a nevděčná mrcha, ale časem se ukazoval i její background. To čtenáře trochu nutí mít s ní soucit, přestože se mu příčí.
Hezký životní vývoj - taková pohodová oddechovka.

Fixa08
21.02.2021 5 z 5

Oddychovka a moc pěkná, čtení mě moc bavilo.

Lemurka
08.01.2021 4 z 5

Moc hezká kniha

Kekik
23.05.2020 3 z 5

Kniha o skutečném přátelství.
Sonda do rozdílných životních stylů.
Autorka velmi krásně zobrazila život šťastného manželství a život zbohatlíků, kteří se honí jen za kariérou a penězi.
Colette mi byla nesympatická, ale našly se i chvíle, kdy mi jí bylo líto, a později jsem byla dokonce i ráda, kdykoli se objevila na scéně. Alespoň ten děj oživila.
Po prologu, který se odehrál v roce 1965, nás autorka zavede do roku 1990. Tato část knihy se mi četla nejlépe. Poté přišel rok 2000 a já se přistihla, že se do čtení nutím. Příběh se nevyvíjel, opakovaly se věty, řešilo se to samé dokola. Colettin příběh dostal méně prostoru, více se autorka zaměřovala na Hilary a Jonathana.
Poté přišel rok 2008. Čtení mě začalo bavit, ale možná za to mohla dvoudenní přestávka ve čtení a také to, že Colette dostala mnohem více prostoru. Její dějová linka mě vlastně bavila nejvíce.

I když měl Jonathan nejsilnější příběh, vůbec mě nezaujal. Veliké klišé. Takto silný námět by se mohl zpracovat mnohem lépe.

Život Hilary je lepší, než jaký vedla Colette.

certik003
31.03.2020 4 z 5

Knížka o opravdovém i prospěchářském přátelství. Je to příjemná oddechovka, autorčiny knížky mám moc ráda, líbí se mi jak realisticky a citlivě popisuje mezilidské vztahy.

Imor
28.03.2020 3 z 5

Taková lehce čtivá romantika na mnoha stránkách - prostě kdo si v dnešní době chce oddychnout tak si tuto knihu přečtěte.

Monkas1
11.02.2020 5 z 5

Krásný příběh moc hezky napsáno, doporučuji.

babiočka
31.12.2018 5 z 5

Krásný, věrohodný a citlivě napsaný příběh o vztazích v rodině i mimo ni.

Irsaf
01.10.2018 5 z 5

Má první kniha od autorky.
Líbila se mi.
Těším se na další od ní.

Modrásek16
08.07.2018 5 z 5

Hezká kniha o opravdovem přátelství. Příjemné letní čtení, oddechovka mezi detektivkami. Určitě se podívám po další knize autorky.

Andulka VK
04.03.2018 5 z 5

Patricii Scanlan jsem popravde neznala-jeji Dar pratelstvi jsem si vypujcila v knihovne a stale jsem jeji cetbu odkladala...ale kdyz jsem zacala cist,uz jsem ji z rukou nepustila...velmi citlive napsany pribeh dvou divek,posleze vlastne zen a jejich rodin,pratel,potomku...
Ta Colette mi poradne"pila krev"...i kdyz mi ji bylo v podstate i lito...
Libi se mi spisovatelcin styl vypraveni ve skvelem prekladu Tamary Vosecke,urcite se poohlednu i po dalsich knihach teto autorky.

Toňula
24.02.2018 4 z 5

Knihy Patricie Scanlan jsou plné lidskosti, její příběhy řeší především mezilidské vztahy v různých podobách - milostné, rodinné či přátelské. V této knize jsou zastoupeny všechny, i když přátelství a jeho podoby jsou tady v popředí. Na příběhu hodné a vnímavé Hilary ,její rozmazlené a sobecké "přítelkyně" Colette a emocionálně nevyrovnaného, ale naději neztrácejícího gaye a Hilaryina přítele Jonathana můžeme sledovat podoby přátelství, jeho skutečnou podstatu a odhalení falše a závisti, které se označením přátelství mohou skrývat. Čtivý, místy dojemný příběh zasazený do několika období i míst.

putpuda
10.02.2018 3 z 5

Ale jo, nebylo to špatné. Tuto autorku sice moc nevyhledávám, ale něco jsem už od ní četla. Takové lehce romantické čtení... tak na dovolenou ;)

bookcase
29.01.2018 4 z 5

Autorku mám ráda a tohle bylo podle mého gusta.

Štítky knihy

přátelství

Autorovy další knížky

Patricia Scanlan
irská, 1958
2016  82%S láskou tvá
2000  84%Město žen
2009  81%Odpusť a zapomeň
2017  80%Dar přátelství
2011  71%Návrat domů

Kniha Dar přátelství je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce95x
Chystám se číst41x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x