Danšari - Umenie upratovať

Danšari - Umenie upratovať https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332797/mid_dansari-umenie-upratovat-5PM-332797.jpg 3 26 9

Materiálny dostatok spôsobil, že sme zahltení vecami, hoci mnohé z nich nepotrebujeme alebo vôbec nepoužívame. Spôsob, ako s nimi nakladáme, ovplyvňuje celý náš život. Danšari – nové japonské umenie upratovať – ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom.

Literatura naučná Dům a byt Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Dan-sha-ri , 2009


více info...

Přidat komentář

drakamena
13.03.2022 3 z 5

Danšari se velmi podobá KonMari, přesto se v některých drobnostech liší. Metoda KonMari mi byla trochu prosti srsti svým až přehnaným vyhazování. Danšari sice také radí třídění a vyhazování, ale skutečnost, že něco nepotřebujeme neustále, ale jenom jednou za čas, dělá z oné konkrétní věci stále věc důležitou a potřebnou.

V jednom ale u mě tato metoda úspěch neslavila, a to ve svém hlavním bodě "teď". Vzhledem ke Covidové situaci ve světě - a nyní válce na Ukrajině - už nejsou některé věci běžně dostupné. Už si nemohu být jistá, že půjdu a konkrétní věc budou mít. Jenže právě z toho, že kdykoli můžu jít a to, co jsem vyhodila, nahradit, tato metoda - stejně jako KonMari - vychází.

Ukazuje se tedy, že obě tyto metody jsou dobře aplikovatelné na období míru a blahobytu, jakmile však globální koloběh přestane fungovat, jak má, skutečnost, že jsme se zbavili zásob, se projeví negativně. Jak se totiž ukazuje, ono bájné "co když" opravdu může nastat - a taky nastalo.

Pavla-Adina
13.01.2022 3 z 5

Kniha je jednodušší na čtení, ale přesto vede k zamyšlení, jak je důležité se od zbytečností odpoutat. Četba této knihy bylo pro mne krásné zastavení v dnešní hektické době.


Turmee
03.12.2021 1 z 5

(SPOILER) Naprosto zbytečná kniha. Obsahuje všehovšudy 16 stran rad a návodů (kapitola 4). I ty by se ale daly podstatně zestručnit. Nebo by stačilo použít mozek. Zbytek jsou kecy, omáčka a kecy.

V podstatě nevěřím, že někdo dokáže žít v takovém bordelu, jako je v knize prezentováno. Nemluvě o těch nesmyslech, kterými se autorka snaží dodat textu vážnost - naprosto neprofeisonálně se snaží o psychologicé rozbory, slibuje revoluční a sebeobjevující výsledky, neuvádí žádné zdroje citovaných výzkumů, nesmyslně propojuje svou techniku s protřením a uvědoměním si Boha/boha, nemístně nadhazuje pojem synchronicity...

Podlé této knihy jsem už dávno na vrcholu Danšari metody, takže jsem se nedozvěděla vůbec nic nového, zajímavého ani převratného.
Naopak má tato metoda několik praktických děr. Ať už se podíváme na věci pro/po dětech, které plánujeme použít i pro další potomky, nesmyslnost vyhazování věcí a jejich opětovné nakoupení o pár měsíců později, realita nedostatku prostoru (která se může odrážet hlavně v pravidle 70-50-10) a třeba pevně dané dispozice bytu (pravidlo jednoho hmatu).

Základní myšlenky shrnuté do pár bodů:
- nechat si věci, které jsou užitečné/vhodné/příjemné (potřebuju/nepotřebuju, líbí se mi/nelíbí se mi)
- zkrášlit svůj byt tak, abychom se v něm cítili exluzivně a nemuseli hledat útočiště jinde
- uklidit jedno místo perfektně
- věci dělit do 3 kategorií
- nechat prostor i na manipulaci s věcmi
- pravidlo jednoho hmatu (co nejsnáze vytáhnout/uklidit věci)
- bdělé nakupování (nekupovat impulzivně to, co nepotřebuju)

Veve131
06.12.2020 5 z 5

Knihu jsem přečetla během chvilky. Při srovnání s Marií Kondo se mi líbila o hodně více. Doporučuji přečíst :-)

Slovanka
21.10.2020 4 z 5

Knihu jsem přečetla za nějaké dvě hodiny. Protože to byla pro mě první kniha takového typu a nemám ji tedy s čím srovnat - líbila se mi. Některé myšlenky a informace se v knize opakovaly a je pravda, že by se kniha klidně mohla zkrátit vypuštěním některých částí.

freejazz
25.02.2020 4 z 5

prečítať a posunúť ďalej:)
vždy má zmysel zamýšľať sa nad šťastím a nad tým, čo ho obmedzuje alebo vytláča.
zamyslel som sa však nad tým, ako by upaľovali autorku v našich končinách, keby sa tu pokúsila so svojím kurzom presadiť. krajina plná ľudí, s neukojenou potrebou vlastníctva, potrebou mať a zhŕňať nezmysel za nezmyslom, kúpiť si radšej štvrtú skriňu, než urobiť poriadok v tých prvých troch a vyhodiť všetko, čo už nie je potrebné:) najkrajšie to vyjadril Hrabal v Slavnostech sněženek: Nekupte to za ty peníze! a tak sa v našich domácnostich naozaj hromadia stovky ľavých gumákov a platní, vylisovaných len z jednej strany, či premokajúcich pršiplášťov...
tak mi pripadajú aj predchádzajúce komentáre, zaujímavé, že práve od žien. od žien, ktoré si vytrvalo a neúnavne ťažkajú na to, že musia upratovať.
je oveľa jednoduchšie mať poriadok, pretože vtedy netreba upratovať...
poznám ľudí, ktorí by dokázali zapratať Bojnický zámok za tri dni...

lenuskav
20.02.2020 1 z 5

Celá knížka jde shrnout na jednu stránku!

mariva
19.02.2019 2 z 5

Další autorka přiživující se na módní vlně Zázračného úklidu. Na rozdíl od Marie Kondo neuvádí praktická řešení, ale spíš psychický vliv, který na nás nepořádek a následný úklid má. Množství textu by ale stačilo na malou brožurku, takhle jde jen o tahání peněz ze zákazníků - přitom sama knížka by při zbavování se věcí podle jejího návodu patřila mezi první věci, které zbytečně zabírají místo.

Venezia
19.06.2017 2 z 5

Slabý odvar KonMari.