Růže mají trny – Román o Alžbětě I.

Růže mají trny – Román o Alžbětě I. https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352802/mid_ruze-maji-trny-roman-o-alzbete-i-ozP-352802.png 4 44 16

Dámy v očekávání série

< 3. díl

Co si počít, když vás služba u královny může připravit o manželství i o život? Roku 1565 se sedmnáctiletá Elin vydává ze Švédska na nebezpečnou cestu do Anglie. Před sebou má dobrodružství, kterým vystoupá do závratných výšek tudorovské moci – stane se nejvýše postavenou dvorní dámou královny Alžběty. Román bestsellerové autorky představuje napínavý příběh lásky, klamu a elegance. Působivě popisuje léta, která předcházela popravě skotské královny Marie Stuartovny, a brilantně ukazuje, co znamená zrada.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

Roses Have Thorns: A Novel of Elizabeth I , 2013


více info...

Přidat komentář

Konvalinka987
25.04.2021 4 z 5

V knize sledujeme osud švédské dvorní dámy Heleny, která slouží Alžbětě I. Jak už to za Tudorovců bylo, tak je zde poukázáno na intriky u dvora a boje mezi protestanty a katolíky. Kniha je hezká, ale mohla by nám více přiblížit život Alžběty I.

Markett
22.02.2021 5 z 5

Poslední díl ze série pro mě nebyl zklamáním, spíše naopak jsem byla nadšená a je mi líto, že ještě autorka nenapsala nějakou další knížku o královně a její blízké dvorní dámě.
Autorka píše velmi čtivě a poutavě, děj krásně plyne a postavy jsou velice sympatické.
Královnu Alžbětu obdivuji, byla to silná žena, úžasná panovnice plná odhodlání a odvahy bojovat pro svou zem a velká ikona. Jsem ráda, že autorka popsala Alžbětu přesně takovou, jakou si ji představuji i já.
Helena byla též velmi milou postavou se zajímavým životem. Moc se mi čtení o dvorních dámách líbí, svým způsobem se dozvídáme o nejbližším okolí královen jinýma očima.

Celá série se mi moc líbí, a nejvíce se mi líbil díl o Anně Boleynové. Určitě mohu doporučit všem, kdo rád čte historické romány a knihy z období Tudorovců.


Arsi
02.01.2021 3 z 5

Nejslabší ze série, ale přesto čtivé.

tami1
31.01.2020 3 z 5

Tenhle díl mě bavil ze všech nejméně. Celý děj se motal spíš kolem Alžbětiny dvorní dámy, než kolem samotné královny.

aliisalounu
13.08.2019 5 z 5

Mám ráda příběhy z téhle doby. Autorka navíc píše velice čtivě, takže jsem si čtení opravdu užívala. Postava Alžběty se mi zamlouvala už od samého začátku, především její odhodlání a síla bránit svůj trůn, pro který byla ochotná udělat téměř cokoliv. Pro mě byla skutečnou bojovnicí.

kolemjdouci123
16.10.2018 5 z 5

Moc pěkně napsaný román nabízející pohled do života Alžběty, která to vůbec neměla jednoduché. Příběhy o silných ženách mám velmi ráda.

vojteska70
22.07.2018 3 z 5

Líbilo se mi to

mariva
22.03.2018 3 z 5

Poslední dobou jsem četla více akčnější knihy a proto jsem dostala chuť změnit žánr a přečíst si zase něco z historie. Anglickou historii mám ráda, i když Alžběta I. mi není moc sympatická a o jejím životě už jsem toho četla hodně. Ale román se dobře četl a ukázal zase něco nového z její doby. Potěšilo mě, že dvorní dáma, která je vypravěčkou děje, skutečně žila a většina jejího života je popsána podle doložených historických dokumentů.

vvvecna
19.03.2018 4 z 5

Naprosto úžasná série knih o Tudorovském období,opravdu Doporučuji knihu těm kteří se zajímají o historické romány - čte se úplně sama.

orinka3
01.11.2017 4 z 5

Solidní četba. I když není nouze o dramatické situace, jsou tak nějak popsány, že nepopudí a nenaženou strach. Nepohodlní a provinilí jsou sice žalářování a někdy i mučeni, ale autorka to přejde jednou větou a nelibuje si v naturalistických popisech. Stejně tak naše švédská hrdinka - všechno snáší s velkou trpělivostí a moudrostí, po prvním sňatku s mužem, na kterého dlouho čekala a po jeho předčasné smrti se konečně dočká pravé lásky. Ale ani ta není bez mráčku. Nakonec se ukáže, že šlo o nedorozumění, všecko dobře dopadne a královna Alžběta se zachová velkoryse. Pohodová četba před spaním, nervy nepocuchá.

tomnathaniel
29.10.2017

Oproti stylu Philippy Gregory byl příběh Sandry Byrde velice svižný, místy až příliš. Jelikož jsem četl pouze romány od Gregory, tak se mi k tomuto románu hledala cesta nesnadno, hlavně zpočátku, kdy zhruba dvě kapitoly sledujeme příjezd Elin do Anglie. S přibývajícími stránkami se však příběh ukazuje být velice zajímavým, přičemž příběh nepůsobí nijak "přeslazeně", jak by se na ženský román mohlo zdát. U Sandry Byrde jsem ocenil, že zde sledujeme téměř celé období vlády Alžběty a můžeme nahlédnout i do soudobé kultury a politického dění. V budoucnu si jistě knihu pořidím

Anie94
09.10.2017 5 z 5

Moc krásný historický román o Alžbětě I., která patří k mým oblíbeným panovnicím. Krásný příběh plný faktů, žádná slaďarnička.

tereza1198
29.09.2017 5 z 5

Opravdu příjemná historická kniha. Dobře se četla, držela se faktů, žádné přeslazené romantické odbočky. Život u dvora královny Alžběty Tudorovny, jaký asi opravdu byl. A královna tu jako postava vychází lidštěji a méně hystericky než v jiných knihách.

ritz
19.09.2017 5 z 5

Moc hezký historický román, mám ráda tento žánr.

Jindřich osmý
12.09.2017 5 z 5

Tento žánr mě nikdy nezklame .Moc ráda čtu o historii Anglie .A období Tudorovcú mám obzvláště ráda .

zuzana2599
26.08.2017 5 z 5

Vydařený román o královně Alžbětě I., dceři Jindřicha VIII. a Anny Boleynové, milované, panenské anglické královně... Dlouhý a složitý královnin život je v knize ukázán z perspektivy dvorní dámy Heleny von Snakenborgové, která je zde vypravěčkou příběhu.
Moc pěkné čtení, historie doslova ožívá před očima ! Líbil se mi i rozhovor s autorkou knihy či autorčina poznámka na závěr, kde se dovídáme zajímavosti a skutečnosti o tudorovské době.