Dámské kupé

Dámské kupé https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11472/damske-kupe-11472.JPG 4 44 8

Akhila, pětačtyřicetiletá neprovdaná úřednice, nikdy neměla šanci žít si po svém – vždycky se musela podřizovat své rodině, kterou po otcově smrti živila. Veškeré její pokusy osamostatnit se a žít si vlastním životem narážejí na nepochopení rodiny i okolí. Jednoho dne učiní rozhodující krok, koupí si jízdenku do města na jihovýchodním cípu indického poloostrova a vydá se na cestu. V dámském lehátkovém kupé cestuje s pěti dalšími ženami, které jí během noci jedna po druhé vyprávějí své životní příběhy. Akhila od nich nečeká odpověď na otázku, která ji pronásleduje celý její dospělý život – totiž zda neprovdaná žena může být šťastná či zda k naplnění potřebuje manžela –, jen naslouchá líčení různých podob manželských, rodinných a mezilidských vztahů a nakonec dospívá k rozhodnutí a činu, jímž se kniha uzavírá. Českého čtenáře (či spíše čtenářku) kniha zaujme nejen mimořádnou čtivostí, ale i exotičností prostředí a hlavně tématem, jímž je momentálně celosvětově velmi aktuální ženská otázka.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Eroika
Originální název:

Ladies Coupé , 2001


více info...

Přidat komentář

Nofar197
06.03.2023 5 z 5

Akhiladensvari žije celkem nezajímavý život. Pracuje jako úřednice a stále žije s matkou a sestrou. Má všechny potřebné atributy samostatné ženy, bohužel uvízla v pavučine předsudků tradiční indické společnosti.
Všechno změní den, kdy se Akhila vydává nočním vlakem na cestu k mysu Kanjakumari. V dámském kupé se postupně dovídá životní osudy spolucestujících a i díky nim dospěje ke konečnému rozhodnutí.
Výborná kniha.

ivanaci
17.09.2021 5 z 5

Krásná kniha, i když někdy plná bolesti a smutku, přesto nádherná. Četla se sama.


Booky84
06.03.2021 5 z 5

Nádherná kniha, vyprávějící osudy různých žen a zjištění, že problémy a potřeby žen se vlastně příliš neliší. V knize se zároveň čtenář seznamuje i s některými indickými tradicemi a zvyky. Díky letošní čtenářské výzvě jsem se o této knize dozvěděla a jsem za to opravdu ráda.

Andi
12.02.2021 5 z 5

Od poloviny knihy jsem byla přesvědčená o tom, že dám plný počet a drželo se mě to až na úplný závěr knihy, který to podělal. Nic ve zlém, kvůli několika posledních stran si knížka snížení hodnocení nezaslouží, jen se mi osobně nelíbil. Jinak je to velmi pěkná a čtivá kniha.
Tzv. "tradice" společnosti a náboženství ve světě svazují mnoho žen. Nakonec jsem ráda, že jsem se narodila v ateistické zemi.

Arsi
23.01.2021 4 z 5

Zajímavá čtivá kniha. Osudy šesti žen líčící své životní příběhy. Zajímavé jsou i místní tradice.

dewey
16.01.2021 5 z 5

Náhodné setkání ve vlaku, kde šest indických žen vypráví svůj příběh. Každá je úplně jiná, ale všechny hledají své místo na světě. Rodinné vztahy, tradice, zvyklosti – a ony. Nádherná knížka.

aralka
03.02.2020 4 z 5

Indické zvyky a konvence, co se týče žen a jejich postavení v rodině a v manželství jsou u nás už dávno překonány, myslím, že v současné době se už nikdo nepozastavuje nad tím, když žena se rozhodne, že bude žít sama... nicméně bylo velmi zajímavé počíst si, jak to chodí v Indii, kniha se skládá vlastně z pěti zajímavých životních příběhů indických žen, které vyprávějí při cestě ve vlaku, psychologie jednotlivých postav je skvěle zvládnutá ... každá z nich si nějakým způsobem svoji svobodu a nezávislost musela vybojovat, případně "ochočit" manžela tak, aby jí aspoň nechal na pokoji... hezké počteníčko :-)

Eliškam
19.08.2013 5 z 5

Velmi poutavá kniha. Díky několika příběhům si čtenář může vytvořit představu o životě žen v Indii. Na druhou stranu je evidentní, že ženy na celém světě řeší obdobné problémy.

Štítky knihy

indická literatura

Autorovy knížky

Anita Nair
indická, 1966
2003  89%Dámské kupé

Kniha Dámské kupé je v

Právě čtených2x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených6x
Knihotéce13x
Chystám se číst54x
Chci si koupit8x