Dáma z Růže

Dáma z Růže https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159822/dama-z-ruze-159822.jpg 4 27 5

Mladičká Isobel, chráněnka anglické lancasterské královny Markéty z Anjou, je vášnivá, odvážná a velice krásná, a proto nemá o ctitele nouzi. Ona však hluboce miluje sira Johna Nevilla z tábora Yorků, i když tuší, že bude obtížné získat královnino požehnání. Je téměř zázrak, když královna svolí, aby se Isobel provdala za úhlavního nepřítele, třebaže za to Neville musí zaplatit veliké peníze. Všude kolem milenců zuří nelítostná válka, která obrací bratra proti bratrovi a zanechává po sobě města a vesnice srovnané se zemí. To však lásku Isobel a Johna ještě víc posiluje. Isobel odmítá sedět se založenýma rukama, když se její manžel zapojí do válečné vřavy. Využívá své chytrosti, a dokonce i přestrojení. Jenom velká láska manželům pomůže přežít krvavé tažení vévody z Lancasteru na Londýn, nenávist královny Markéty a kroky Isobelina strýce Johna Tiptofta, za něž si vysloužil přezdívku Řezník Anglie. Nemají strach, že se poraní o trny Rudé či Bílé růže… Zejména čtenářky jistě potěší příběh velké lásky odehrávající se v jednom z nejkrutějších období anglické historie.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Lady of the Roses , 2011


více info...

Přidat komentář

NikiGrouse
25.12.2022 4 z 5

Pohádka na pozadí kruté doby. Konec byl velmi dojemný.

VendulaB
09.05.2022 4 z 5

Za mě rozhodně nejslabší dílo autorky. Příliš romantiky, příběh nepůsobil příliš skutečně a uvěřitelně, některé příhody mi přišly trochu přitažené za vlasy. Období války růží popisuje celá řada zajímavějších knih, a to i od samotné autorky.


Alma-Nacida
21.07.2016 3 z 5

Obecně moc nemusím "love story", ale tady odpouštím i sentimentální klišé kvůli opravdu erudovanému vhledu do atmosféry doby.

Kamiliana
18.10.2013 5 z 5

Jak píše autorka, jedná se o první beletristické zpracování války růží. Úchvatné téma zejména proto, že předchází tudorovské době, takže se dostáváme na začátek velké historické etapy. Tento román popisuje všechny hlavní bitvy mezi Yorky a Lancastery na pozadí příběhu "Romea a Julie". Autorka vychází důsledně z dobových reálií, jen u Williama Norrise píše, že si počkal na Isobel, ale ve skutečnosit mu první žena zemřela. Co se týče připomínky od Venezie, John Neville byl lord (tudíž šlechtic) povýšen na vévodu. Vynikající čtení, ač tragický příběh. Tato kniha mě přiměla se sem zaregistrovat.. abych ji mohla vychválit :-)

Venezia
29.06.2013 4 z 5

Milostný príbeh v ich-forme, odohráva sa v časoch vojny ruží. Príbeh je pekný, i keď jednoduchý. Hlavná hrdinka je - na čo nás autorka nezabudne viackrát upozorniť - krásna, skromná a odvážna. Isobelin manžel John je brat slávneho Warwicka, zvaného tvorca kráľov. Manžel je stále na bojisku, Isobel je stále tehotná. V knihe je aj dosť krutostí. Isobelin cigánsky taneček je pritiahnutý za vlasy, ale ktovie, ako ľudia v 15. storočí oživovali manželstvo. Malá pripomienka: autorka píše, že John bol povýšený do šľachtického stavu a dostal titul - ale Nevilleovci už boli šľachtici!